Την παραίτησή του από επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου υπέβαλε ο Βέλγος Γιαν Φαμπρ μετά τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε. 

Ads

Αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της είδησης, ο Γιαν Φαμπρ έκανε και τις πρώτες δηλώσεις του στον βελγικό τύπο.

«Αποδέχθηκα την εντολή που μου έδωσε ο Έλληνας υπουργός πολιτισμού, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», λέει ο Γιαν Φαμπρ σε μια σύντομη δήλωση στην βελγική εφημερίδα L’avenir.

«Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο έχω εγώ ήρθα μ’ ανοιχτό μυαλό και καρδιά» πρόσθεσε. 

Ads

Πώς φτάσαμε στην παραίτηση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου από τον Γιαν Φαμπρ υπήρξε αναβρασμός στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο. Το φεστιβάλ ήταν εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στο Βέλγιο καθώς, όπως είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις. 
Οι Έλληνες καλλιτέχνες χαρακτήρισαν τις ιδέες του «ναρκισσιστικές» και «αποικιοκρατικές» κρίνοντας ότι ο ιστορικός θεσμός αποδυναμώνεται και οι  ίδιοι περιθωριοποιούνται. 

Διαβάστε επίσης:

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις υπήρξε παρέμβαση τόσο του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο Αριστείδης Μπαλτάς ζήτησε από τον Γιαν Φαμπρ να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ελληνικές παραγωγές ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μέσω twitter σημείωσε πως παρακολουθεί τη συζήτηση περί της φυσιογνωμίας του Φεστιβάλ και ότι κατά τη συνάντησή του με τον κ. Φαμπρ τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ελληνικές παραγωγές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι κύριοι Φαμπρ και Μπαλτάς συμφώνησαν να εξετάσουν το ζήτημα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών πάντως κορυφώθηκαν με την συνέλευση τους που συγκροτήθηκε χθες στο θέατρο Σφενδόνη να ζητά την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ και να τον χαρακτηρίζει persona non grata. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που άφησε σαφείς αιχμές κατά του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Όλα αυτά παρά την ανακοίνωση του Φεστιβάλ που γνωστοποίησε με ανακοίνωση ότι θα συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί – υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ και  πως θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.