Μια απόρρητη συνομιλία Τόμσεν, Ντέλιας Βελκουλέσκου και Πέτροβα για Ελλάδα φέρνουν στο φως τα Wikileaks.

Ads

O εν λόγω διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου, ημέρα αναχώρησης της Ντέλιας Βελκουλέσκου από την Αθήνα, μεταξύ της επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα, του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και της υπεύθυνης της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ίβα Πέτροβα.

Το Wikileaks στην περιγραφή του σημειώνει ότι «το ΔΝΤ θέλει να βάλει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην ατζέντα της τρόικας, ωστόσο οι αξιωματούχοι του ανησυχούν ότι η ΕΕ κινδυνεύει να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016 λόγω του κινδύνου ενός Brexit και έτσι δεν πρόκειται να παρθεί απόφαση για την Ελλάδα».

Αναφέρει, επίσης, ότι «ο Πολ Τόμσεν θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ και να της θυμίσει ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από την τρόικα δεν θα έχει καλό αντίκτυπο και θα προκαλέσει άβολες ερωτήσεις στη γερμανική Βουλή».

Ads

Ακόμη, από τα λεγόμενα διαφαίνεται ότι το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω στην απαίτηση λήψης μέτρων ύψους 4,5% του ΑΕΠ αλλά και ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις 15 – 17 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Πιέσεις στη Μέρκελ για το χρέος

Σύμφωνα με το έγγραφο του Wikileaks, ο Πολ Τόμσεν τα βάζει με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. 

Φέρεται μάλιστα να αναφέρει χαρακτηριστικά: Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε «κοίτα, κ. Μέρκελ, είστε αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;». 

Ο Πολ Τόμσεν εμφανίζεται να υποδεικνύει ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την ομάδα των θεσμών θα αναγκάσει την Καγκελάριο να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων.

Απαιτήσεις για σκληρά μέτρα

Η εχθρική στάση του Τόμσεν απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται από τις απαιτήσεις του για πιο σκληρά μέτρα. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι Έλληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας».

Η Ντέλια Βελκουλέσκου του απαντά ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις» προσθέτει. 

Αργότερα ο Πολ Τόμσεν σημειώνει: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Έλληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit».

Δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή στην Ελλάδα

Τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα που αναμένεται για σήμερα. Φαίνεται να πρόκειται για πίεση, ώστε να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών. 

Ολόκληρο το έγγραφο