Υψηλότερο  από τον Όλυμπο  κατά  420 μέτρα είναι το μεγαλύτερο βουνό  στον Τιτάνα , τον πλανήτη δορυφόρο του Κρόνου.  Το  βουνό, σύμφωνα με τις μετρήσεις  της NASA  από το ραντάρ στο σκάφος «Κασίνι», έχει υψόμετρο 3.337 μέτρα.

Ads

Η κορυφή βρίσκεται στα λεγόμενα Όρη Μιθρίμ, ενώ ο πλανήτης διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων. Τα περισσότερα  βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Τιτάνα.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης στο Τέξας.

Η παγωμένη επιφάνεια του Τιτάνα «κάθεται» πάνω σε ένα βαθύ ωκεανό νερού και οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρουν τόσο ψηλά βουνά στον δορυφόρο.

Ads

image

Πιστεύουν ότι κάποιες ενεργές τεκτονικές δυνάμεις «δουλεύουν» στον δορυφόρο και το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να υψώνονται τόσο ψηλές κορυφές πάνω σε ένα παγωμένο ωκεανό.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι μια κοινή αμερικανο-ευρωπαϊκή αποστολή της NASA, της ESA και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

image

Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων των ινστιτούτων SETI της Καλιφόρνια και Southwest Research Institute του Τέξας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής «The Astrophysical Journal», μερικά τουλάχιστον από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου μπορεί να είναι νεότερα και από τους δεινόσαυρους.

Η γέννησή τους πιθανώς συνέβη πριν από μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες.