Τι μεσολάβησε και από την απορριπτική απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά για συμπόρευση φτάνουμε στην συγκρότηση Επιτροπής για την Κεντροαριστερά με συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, του ΚΙΔΗΣΟ και κινήσεων που δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο χώρο;

Ads

Το βέβαιο είναι ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον Γιώργο Παπανδρέου συμφωνήθηκε να επιχειρηθεί η σύνθεση των αντιθέσεων και να επιταχυνθεί η προσπάθεια ενοποίησης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών να ακοινωθούν τα περίπου 30 ονόματα που θα στελεχώσουν αυτή την Επιτροπή που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει πολιτικές θέσεις στις αρχές του καλοκαιριού. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν αν θα γίνει ιδρυτικό συνέδριο ενός νέου φορέα και εκλογή ηγεσίας από τη βάση.

Πολλά διαδικαστικά και ουσιαστικά θέματα έχουν αφεθεί ανοιχτά προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και στην πορεία των διαβουλεύσεων να αναζητηθούν λύσεις.

Ads

Μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, Γεννηματά, Θεοδωράκης και Παπανδρέου συμφώνησαν ότι η προσπάθεια που θα ξεκινήσει ξεκάθαρα δεν θα αναφέρεται σε σενάριο δυνητικής στήριξης της κυβέρνησης ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο που ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε δημόσια την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας χωρίς να περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα τεθεί αυτό ως προαπαιτούμενο από το ΚΙΔΗΣΟ προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες.

Ενα ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο Ευ. Βενιζέλος στην επανεμφάνιση του  Γ. Παπανδρέου στο συγκεκριμένο κάδρο, ενώ τα νεύρα είναι τεντωμένα μετά τις καταγγελίες Σηφουνάκη για ανάρμοστες σχέσεις Βενιζέλου-Βγενόπουλου. Η Χαριλάου Τρικούπη κράτησε αποστάσεις από τον Ν. Σηφουνάκη αν και υπήρξε πολύωρη καθυστέρηση μέχρι να γίνει αυτό, κάτι που δείχνει ότι παίχτηκαν πολλά στο παρασκήνιο.

Τόσο η Φ. Γεννηματά όσο και ο Στ. Θεοδωράκης έχουν αμβλύνει την ένταση με την οποία θέτουν θέμα οικουμενικής κυβέρνηση, ενώ στο παρασκήνιο έχουν υποχωρήσει τα σενάρια διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η αρχική θέση και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού είναι ότι δεν θα ψηφίσουν τα δύσκολα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή τον Απρίλιο (ασφαλιστικό, φορολογικό κοκ) αλλά γίνονται δεύτερες σκέψεις μεταξύ βουλευτών και στελεχών που αγωνιούν για την πιθανότητα διάρρηξης της συνοχής της  συμπολίτευσης.

Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την Τρίτη για θέματα δικαιοσύνης, διαπλοκής και διαφθοράς θα προσέφερει συμπεράσματα και για την κινητικότητα στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.  Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα βρεθεί στο στόχαστρο του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και αυτό, κατά κάποιες εκτιμήσεις, θα φέρει το λιγότερο σε αμηχανία την Φ. Γεννηματά.