Στο θολό – όσο και ταραχώδες, λόγω προσφυγικού και τρομοκρατίας – παρασκήνιο μεταξύ Βρυξελλών, Βερολίνου και Ουάσιγκτον παίζεται πλέον το σκληρό πόκερ για τον ρόλο του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο.

Ads

Σ’ αυτό το πόκερ, και με την Αθήνα να πυροβολεί κατά ριπάς πια το Ταμείο, οι Βρυξέλλες δείχνουν καθαρά ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να… ανοίξει η πόρτα εξόδου για το ΔΝΤ, το Βερολίνο συναινεί για πρώτη φορά – και δη διά του ίδιου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – στην οδό της «πολιτικής ευελιξίας» έναντι της Ελλάδας και σύσσωμοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διακηρύσσουν ότι πρέπει να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση.

Σόιμπλε υπέρ ισοδυνάμων και… κατά ΔΝΤ

«Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού», ήταν η χαρακτηριστική χθεσινή δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, για πρώτη φορά, πάτησε την κόκκινη γραμμή του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων καλώντας το, ευθέως, να αποδεχθεί τη λογική των ισοδυνάμων. 

Ads

Νωρίτερα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωνε αποστασιοποιημένα πως το εάν το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «ζήτημα που αφορά το ίδιο το ΔΝΤ»,  ενώ ακολούθησε η νέα σκληρή επίθεση του υπουργείου Οικονομικών, διά του γενικού γραμματέα Φραγκίσκου Κουτεντάκη που καταλόγισε στο Ταμείο «ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες».

Έμμεσες, αλλά εμφανείς, ήταν οι αιχμές και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα που, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε καθαρά προς την πλευρά του Ταμείου αποκλείοντας κάθε περικοπή στις κύριες συντάξει και λέγοντας: «Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο. Όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας».

Το θέμα της προστασίας των κύριων συντάξεων αναδεικνύεται και στο βασικό πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ – ένα μέτωπο, ωστόσο, που κυβερνητικές πηγές θεωρούν εν πολλοίς προσχηματικό:

«Με τη στάση που επιδεικνύει το Ταμείο δύο στόχους μπορεί να έχει: Είτε θέλει να παγιδεύσει και να τινάξει στον αέρα την αξιολόγηση, είτε θέλει απλώς να φύγει από την Ελλάδα», έλεγε χαρακτηριστικά χθες κυβερνητικό στέλεχος, ενώ άλλη πηγή, με μακρά… θητεία στις διαπραγματεύσεις σχολίαζε: «Πιθανώς, η επιθυμία του ΔΝΤ να αποχωρήσει να είναι μεγαλύτερη και από εκείνη της κυβέρνησης…»

Γερμανία καλεί Ουάσιγκτον

Η απάντηση, ωστόσο, στο ερώτημα εάν θέλει να μείνει ή να φύγει το ΔΝΤ είναι μάλλον πιο σύνθετη. Το βέβαιο είναι πως το Ταμείο θέλει, αυτή τη φορά, να περάσει τους δικούς του όρους: Και οι όροι αυτοί είναι είτε σκληρά – για την Ελλάδα – μέτρα, είτε  σκληρή – για την Ευρώπη και τη Γερμανία – μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές λένε πως επ’ αυτού του διλήμματος έχουν υπάρξει – και θα υπάρξουν και νέες – επαφές μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, με την Γερμανία να ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση παρέμβαση «πολιτικού κατευνασμού» προς το ΔΝΤ. Η απάντηση, ωστόσο, που φέρεται να δίνεται μέχρι στιγμής από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είναι πως το Ταμείο έχει τους δικούς του κανόνες και πολιτικούς περιορισμούς.

Όπερ, η μπάλα βρίσκεται ξανά στο γήπεδο της Γερμανίας, η οποία είτε θα πρέπει να βρει τους τρόπους για να πείσει το ΔΝΤ να αποδεχθεί την «πολιτική ευελιξία» στην ελληνική αξιολόγηση, είτε η ίδια θα πρέπει να αποδεχθεί γενναία μείωση του χρέους. Σε Αθήνα και Βρυξέλλες ελάχιστοι ποντάρουν τα λεφτά τους στη δεύτερη εκδοχή, πολλοί λίγοι όμως είναι και εκείνοι που θα στοιχημάτιζαν σίγουρα και υπέρ της πρώτης…