Βρυξέλλες, Παρίσι, Μαδρίτη, Λονδίνο. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλές μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και της Τουρκίας και της Ρωσίας αποτέλεσαν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, ως αντίποινα των τζιχαντιστών για τις επιθέσεις της Δύσης στη Μέση Ανατολή. Πολλές εξ αυτών έγιναν σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 34 άνθρωποι και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν, αποτελεί την τελευταία από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην Τουρκία και τη Μόσχα. Επιθέσεις που ξεκίνησαν από την ημέρα που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους
Βίντεο από τις σημερινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες
Η Deutsche Welle σε δημοσίευμά της υπενθυμίζει τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα από το 2004 έως και σήμερα.
(Προσοχή ορισμένα βίντεο περιέχουν σκληρές εικόνες)
Τελευταία επίθεση ήταν στην Κωνσταντινούπολη το προηγούμενο Σάββατο στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Ιστικλάλ, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Την ανάληψη της ευθύνης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Το συγκεκριμένο χτύπημα ήταν το δεύτερο εντός του 2016 στην Κωνσταντινούπολη. Τον Ιανουάριο του 2016 είχε σημειωθεί μεγάλη έκρηξη στο ιστορικό κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα μακριά από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, αφήνοντας πίσω 12 νεκρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν τουρίστες, κυρίως Γερμανοί.
Τον Νοέμβριο του 2015 στόχος των τρομοκρατών είχε γίνει το Παρίσι. Η Γαλλική πρωτεύουσα δέχτηκε σειρά επιθέσεων. Η αρχή έγινε με την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το γήπεδο Stade
de France, όπου διεξαγόταν φιλικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας παρουσία του προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Ακολούθησαν επιθέσεις σε μπαρ και εστιατόρια του Παρισιού, με αποκορύφωμα την πολύνεκρη επίθεση στον συναυλιακό χώρο Mπατακλάν. Συνολικά 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2015 και πάλι το Παρίσι είχε αποτελέσει στόχο τζιχαντιστών, με την επίθεση στο σατιρικό περιοδικό Charlie Ηebdo. Την ευθύνη για την συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.
Τον Μάρτιο του 2010 μια επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας άφηνε πίσω της 40 νεκρούς. Ένα χρόνο αργότερα, στο ρωσικό αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 37 άνθρωποι. Πίσω από την επίθεση αυτή τη φορά ήταν ο τότε «νούμερο ένα» καταζητούμενος στη Ρωσία, ο τσετσένος ισλαμιστής ηγέτης Ντόκου Ουμάροφ.
Το 2005, ως αντίποινα στην εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ σημειώθηκαν οι επιθέσεις στο λονδρέζικο μετρό και σε λεωφορείο. Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν 56 άτομα και 700 τραυματίστηκαν. Δράστες των επιθέσεων, τέσσερις τζιχαντιστές βρετανικής υπηκοότητας.
Ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2004 σημειώθηκε η πιο αιματηρή επίθεση τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν η επίθεση στο μετρό της Μαδρίτης που άφησε πίσω της 191 νεκρούς και πάνω από 1500 τραυματίες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >