Απογοητευμένοι επέστρεψαν στην Ειδομένη κάποιοι από τους πρόσφυγες που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν χθες, τον ορμητικό χείμαρρο κοντά στο ακριτικό χωριό Χαμηλό, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη βόρεια Ευρώπη. Κάποιοι από αυτούς διηγήθηκαν τα όσα πέρασαν ενώ άλλοι κατήγγειλαν ότι οι αρχές της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν βία εναντίον τους.
Ο 65χρονος Νουρ Εντίν, ο οποίος μετακινείται με αναπηρικό καρότσι εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, είναι ένας απ’ αυτούς που επέστρεψαν το πρωί της Τρίτης στον καταυλισμό της Ειδομένης, μαζί με την κόρη του και τον εγγονό του. «Ταλαιπωρηθήκαμε άδικα. Ήταν τελικά αδιέξοδο όλο αυτό. Μείναμε έξω στο κρύο χθες και ο πατέρας μου δεν το άντεξε όλο αυτό. Είναι πολύ άρρωστος» εξηγεί η κόρη του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Διαβάστε επίσης:
Χθες, περπατώντας μαζί με εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες προς το Χαμηλό, η ίδια είχε πει πως ο πατέρας της επιχειρεί αυτό το δύσκολο ταξίδι, επειδή δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει μέσα στις λάσπες και θέλει να πάει να ζήσει με τα παιδιά του στη Γερμανία. Τέσσερις νεαροί πρόσφυγες, μεταξύ αυτών και ο εγγονός του, κουβάλησαν στα χέρια τον Νουρ Εντίν με το αναπηρικό του καρότσι παρά τα ορμητικά νερά του χειμάρρου. Τότε, ο 65χρονος και η κόρη του δήλωναν αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν τη διαδρομή. Τον χείμαρρο μπορεί να τον πέρασαν τελικά, αλλά όχι και τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ύστερα από περίπου ένα 24ωρο απίστευτης ταλαιπωρίας, όπως λένε, επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης, απογοητευμένοι και μπερδεμένοι από όσα έζησαν.
«Με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο»
Ξυλοδαρμό από τις αρχές της ΠΓΔΜ κατήγγειλε Αφγανός ο οποίος προσπάθησε, μαζί με την οικογένειά του, χθες το απόγευμα, να μπει στη γειτονική χώρα, διασχίζοντας το χείμαρρο κοντά στο χωριό Χαμηλό. «Είχαμε ανάψει φωτιά μαζί με την οικογένειά μου και όταν μας πλησίασαν αστυνομικοί της ΠΓΔΜ ζητώντας μας να φύγουμε, με έκαψαν στο πρόσωπο με ένα ξύλο και με χτύπησαν», διηγήθηκε.
Ένας άλλος Σύρος πρόσφυγας πέρασε χθες στο έδαφος των Σκοπίων, όπως αναφέρει το Ράδιο Θεσσαλονίκη. Παρέμεινε για ώρες μέσα στο κρύο στο χωριό Μόιν, κοντά στην Γευγελή. Υποστήριξε ότι οι αρχές των Σκοπίων τους χώρισαν σε ομάδες και τους έβαλαν σε στρατιωτικά φορτηγά για να τους μεταφέρουν απέναντι από το camp της Ειδομένη. Στη συνέχεια έκοψαν το φράχτη, σε σημείο κοντά στην Ειδομένη, και ανάγκασαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.
Κάποιοι περιμένουν την μετεγκατάσταση
Ένας άλλος Σύρος, ο 20χρονος Αμάρ, ήταν μεταξύ αυτών που έφτασαν ως τον χείμαρρο, ακολουθώντας, ωστόσο, όχι την πορεία αλλά δύο δημοσιογράφους, τους οποίους και βοηθούσε με τις γνώσεις της μητρικής του γλώσσας, της αραβικής. «Δεν είμαι τρελός να μπω σε μια τέτοια περιπέτεια» έλεγε ενώ περπατούσε ανάμεσα στο πλήθος και εξηγούσε πως θα περιμένει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας, στις 17-18 του μήνα, προκειμένου να αποφασίσει την επόμενη κίνησή του. «Θέλω να είμαι βέβαιος ότι έχω κάνει τα πάντα για να πάω στον προορισμό μου, προτού επιχειρήσω να κάνω αίτηση για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης» εξηγεί ο νεαρός από τη Δαμασκό.
Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες εξακολουθούν να ελπίζουν πως η σύνοδος αυτής της εβδομάδας θα δώσει λύση στο πρόβλημά τους, αυξάνονται συνεχώς αυτοί που βλέπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης την τελευταία ελπίδα εξόδου προς την Ευρώπη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >