Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Πριν λίγους μήνες, μέλη του κινήματος 269life που διεκδικεί να σταματήσει η μαζική σφαγή ζώων στην Ελλάδα και παγκοσμίως, έστρεψαν τα βλέμματα πάνω τους, με ένα σπάνιο και σκληρό ακτιβισμό. Έκαναν branding (μαρκαρίστηκαν), με τον ίδιο τρόπο που μαρκάρονται τα εκτρεφόμενα ζώα στις βιομηχανίες όλου του κόσμου.
Ο ακτιβισμός καλύφθηκε από blogs μέχρι κανάλια και το θέμα έγινε για κάποιες μέρες viral. Κατά βάση κόσμος τρόλαρε πολύ, ενώ λίγοι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να μάθουν περισσότερα για όσα τρώνε. Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν την ενέργεια ως «ακραία» και «γραφική».
Παρόλα αυτά η υπερβολική κατανάλωση κρέατος επανέρχεται συχνότερα στο προσκήνιο ως ζήτημα. Η τελευταία αφορμή δόθηκε λόγω.. τσικνοπέμπτης. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αντιτάχθηκαν στο έθιμο και θύμισαν τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα. Δεν κατάφεραν βέβαια να μας σώσουν ή να μας στερήσουν, όπως το πάρει κάνεις, την αιθαλομίχλη από την τσίκνα.
Με την προσδοκία να μάθουμε περισσότερα για ό,τι φτάνει στο πιάτο μας συναντηθήκαμε με δύο μέλη του κινήματος 269life. Μας μίλησαν για τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία κρέατος, στην οποία τόνισαν ότι «έχουν μεταφερθεί οι εφαρμογές του Χίτλερ». Παράλληλα επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο για να μη βασανίζονται τα ζώα, αλλά και για να μπορεί να τρώει όλος ο πλανήτης, αφού με τη σημερινή τεράστια κατανάλωση κρέατος, εξαντλούνται μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα σίτισης για τον μισό πληθυσμό.
Για ποιους λόγους κάνατε τον ακτιβισμό;
Θέλαμε να δει ο κόσμος τι τραβάνε τα ζώα μέσα στις παραγωγικές μονάδες. Τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν. Δεν συγκρίνονται με τον ακτιβισμό βέβαια, αλλά θεωρήσαμε ότι μπορούσε να τραβήξει βλέμματα και να φανεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν όλα τα ζώα, όχι μόνο σκύλους και γάτες.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;
Ακούσαμε πολλά βρισίδια, από τα πιο κοινά μέχρι τα πιο χυδαία. Μας είπαν ότι είμαστε πράκτορες της ISIS, είμαστε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ακόμη φασίστες.
Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;
Ίσως γιατί τους φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που προχωρούν σε δράσεις όπως αυτή για τα ζώα. Γιατί τα ζώα θεωρούνται αντικείμενα. Θεωρούνται μπριζόλα, λουκάνικο, μπέικον, γύρος. Δεν είναι αγελάδα, γουρούνι και κότα.
Ο κόσμος μπήκε επίσης σε θέση άμυνας, γιατί συγκρούστηκε στην ουσία με ένα δικό του κομμάτι. Το φαγητό αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και είναι πολύ πιο δύσκολο να το «αρνηθείς» απ’ ό,τι για παράδειγμα να αρνηθείς να φοράς γούνες. Είναι πιο δύσκολο να εξετάσεις ηθικά αυτό που έχεις στο πιάτο σου και να ξεβολευτείς, ενώ το να πεις «δεν πάω να αγοράσω γούνα» είναι πολύ πιο εύκολο.
Πετύχατε κάτι;
Υπήρχαν άτομα, κρεατοφάγοι, που στη θέα της δράσης προβληματίστηκαν για ποιο λόγο τα άτομα αυτά έκαναν κάτι τόσο ακραίο πάνω τους. Μας ρώτησαν για ποιο λόγο δεν τρώμε κρέας. Αλλά και από τον κύκλο μας, φίλοι κρετοφάγοι, στους οποίους μιλάγαμε για το θέμα και αδιαφορούσαν, τώρα τους έκανε το «κλικ». Σκοπός δεν μπορεί να είναι να κάνουμε τον άλλο να αλλάξει άμεσα βέβαια, αλλά να αρχίσει να σκέφτεται σιγά – σιγά τι έχει στο πιάτο του.
Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν τρώτε κρέας;
Σίγουρα δεν είναι λόγοι υγείας ούτε γενικά και αόριστα περιβαλλοντικοί. Είναι ηθικοί. Δεν θέλουμε να βιώνει κανένα ζώο τον βασανισμό.
Πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα πριν φτάσουν στο σφαγείο;
Ακρωτηριασμοί, τους κόβουν τα γεννητικά όργανα με ένα ξυραφάκι, βγάζουν τα κέρατα από αγελάδες και τα μοσχαράκια, τα ράμφη στα κοτόπουλα και άλλα. Κατά την εκτροφή τους τα έχουν στην απομόνωση, το σκοτάδι και τη βρωμιά. Υπάρχει περιορισμός της κίνησης ειδικά στις κότες. Δεν βγάζουν τα ζώα ποτέ έξω, ακόμη και τα ελευθέρας βοσκής δεν ξέρουμε πόσο… ελεύθερα είναι, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι.
Τους δίνουν επίσης πολλά φάρμακα. Λόγω του συνωστισμού είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν ασθένειες και παίρνουν πολλά αντιβιώτικά. Στα γουρούνια που έχουν αυξημένη ευφυία όπως ένας πεντάχρονο παιδί, δίνουν αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που τα γουρούνια κοπανούν τα κεφάλια τους πάνω στα σύρμα, φαινόμενα κανιβαλισμού, ακόμη και να τρώνε δικά τους άκρα. Γενικά σκέψου πως θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος αν τον εγκλωβίζεις σε ένα χώρο, συν ότι έχεις να κάνεις συχνά με εργάτες που βγάζουν τα απωθημένα τους στο ζώο.
Η σύγχρονη βιομηχανία έχει εμπνευστεί απ ό,τι έκαναν οι ναζί στους εβραίους. Όλες οι εφαρμογές που είχε εφαρμόσει ο Χίτλερ, μεταφέρθηκαν στη βιομηχανία κρέατος.
Δεν υπάρχουν νόμοι;
Υπάρχει νομοθεσία και ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά όχι έλεγχοι. Μιλάμε για κλειστούς χώρους, δεν μπορείς να επισκεφθείς με την κάμερα ή ακόμη κι αν πας θα είναι εκείνη τη στιγμή καθαροί και περιποιημένοι.
Μια μέρα πριν τη σφαγή τους τι συμβαίνει;
Μένουν νηστικά για ώρες. Δεν είναι απαραίτητο η φάρμα που τα εκτρέφει να έχει και σφαγείο. Συνεπώς, στα ταξίδια, από 12 μέχρι και 36 ώρες, μένουν νηστικά. Oι νόμοι λένε ότι οι οδηγοί πρέπει να σταματάνε και τα ζώα να τρέφονται και να πίνουν νερό, κάτι που δεν συμβαίνει. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η μεταφορά, τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθεί ο άλλος. Τα ζώα μένουν μέσα στο φορτηγό στοιβαγμένα σε απόλυτη βρωμιά και σε θερμοκρασία 60 και 70 βαθμών καθώς όλες οι κατασκευές είναι μεταλλικές. Τα αφήνουν νηστικά για ένα ακόμη λόγο. Θέλουν να μένει καθαρό το έντερό τους για να μην μολύνεται το κρέας με ακαθαρσίες όταν τα τεμαχίζουν.
Εναντιώνεστε γενικώς στην κατανάλωση του κρέατος ή απλά στις διαδικασίες που προηγούνται;
Σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση ζώου για οποιοδήποτε λόγο. Όταν επιτρέπεις να συμβαίνει κακό σε ένα ζώο που έχει συναισθήματα σαν κι εσένα, άσχετα που δεν μιλά την ίδια γλώσσα με σένα, αφήνει πάρα πολλά ανοικτά παράθυρα εκμετάλλευσης. Όπως να εκμεταλλευτείς κι έναν άνθρωπο που έχει νοητική στέρηση. Είμαστε ανεκτικοί στο να καταπατώνται δικαιώματα, αλλά αυτό μας γύρνα μπούμερανγκ. Λιγότερο iq δεν σημαίνει λιγότερο δικαίωμα στη ζωή.
Μέσα από τις παρεμβάσεις που έχετε κάνει, έχετε δει καθόλου να αλλάζουν συνειδήσεις;
Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις 100% διότι η επαφή με τον κόσμο είναι στιγμιαία, με την έννοια ότι δεν τον ξαναβλέπεις τον άλλο για να δεις την εξέλιξη. Ενίοτε πολλά παιδιά που περνούν από κάποια δράση και παίρνουν κάποιο φυλλάδιο, επικοινωνούν στη συνέχεια με τη σελίδα και καμιά φορά ξαναέρχονται σε δράσεις για να ξαναμιλήσουμε, ακόμη και για να συμμετέχουν μέσα στο κίνημα. Ένα γενικότερο feedback που παίρνουμε είναι ότι υπάρχει μια μειωτική τάση στην κατανάλωση κρέατος στη Δύση. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο στην Ασία.
Τι γλιτώνουμε αν σταματήσουν οι εκτροφές ζώων;
Τα φυτικά τρόφιμα που δίνουμε στις αγελάδες, φτάνουν για να ταϊστεί όλος ο πληθυσμός της γης σήμερα. Είμαστε 7,3 δις, θα εξοικονομούσαμε για να ταϊστούν 8,4 δις άνθρωποι, μόνο αν σταματούσαμε να εκτρέφουμε αγελάδες. Αν το κάναμε με όλα τα ζώα φαντάσου τι ποσότητες θα εξοικονομούνταν.
Εξυπακούεται ότι ούτε οι μεταλλαγμένες τροφές θα χρειάζονταν, καθώς τώρα απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες τροφίμων για τα ζώα φάρμας. Θα είναι η ντομάτα ντομάτα και το καλαμπόκι καλαμπόκι. Δεν θα καταστρέφονται επίσης δάση για να γίνονται βοσκότοποι.
Αυτή τη στιγμή για να τρώμε όλοι σωστά και δίκαια η τροφή που μπορεί να μας προσφέρει η γη είναι για 3 δις κόσμο. Με φυτοφαγική διατροφή θα μπορούσαμε να τρώμε όλοι το ίδιο. Να μην καταπιέζουμε κανένα ζώο και να μην το δολοφονούμε και να έχουμε και ποιοτική τροφή.
Αν στραφεί αλλού η κατανάλωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα;
Για ένα κιλό σιτάρι χρειάζονται 1000 λίτρα νερό. Για ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος θες 11.000 λίτρα νερού, για ένα λίτρο γάλα θες 4.000 λίτρα νερό, μη μιλήσουμε για πόσα κιλά φυτικής πρωτεϊνης πρέπει να φάει το ζώο ώστε να παράγει αυτά που θέλουν να παράγει. Έχουμε τρελή δαπάνη ενέργειας και πρώτων υλών κι αυτό συμβαίνει διότι κάποιοι επιμένουν να καταναλώνουν μπέικον και σουβλάκια. Δεν κάνεις μόνο κακό στα ζώα, αλλά σκοτώνεις τον πλανήτη σου. Επιβαρύνεις τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς είναι σαν να τους παίρνεις το φαί από το στόμα, είναι σαν να παίρνεις αυτά που πρέπει να φάνε, μόνο και μόνο για μια μπριζόλα. Ταίζεις φυτικές ποσότητες το ζώο, το οποίο σκοτώνεις στη συνέχεια για να το φας, το οποίο αρρωσταίνει και σκοτώνει εσένα. Είναι ένας παράλογος κύκλος που επαναλαμβάνεται.
Πιθανότατα φταίει η άγνοια.
Οι βιομηχανίες κυριαρχούν, έχουν πολύ μεγάλη εξουσία και λεφτά. Από την άλλη εμείς που μιλάμε γι αυτά δεν έχουμε τίποτα. Δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ, ούτε έχουμε λεφτά, όλα από την τσέπη μας τα πληρώνουμε όταν και αν θα έχουμε λεφτά, διότι όπως η υπόλοιπη κοινωνία είναι αντιμέτωπη με την ανεργία, έτσι και από εμάς πολλοί είναι άνεργοι. Γι” αυτό το branding ήταν ένας καλός τρόπος να μας ακούσουν.
Επίσης φταίει το πώς «μαθαίνουμε». Από μικρός έχεις μεγαλώσει με πεποιθήσεις και μια κατευθυντήρια που θεωρείς ότι είναι η σωστή. Όπως μας λέγανε οι γονείς μας «για να κάνεις γερά κόκκαλα πιες γάλα», ή «φάε κρέας για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σου». Το γάλα είναι η πρώτη αιτία οστεοπόρωσης. Όσοι καταναλώνουν γάλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση και καρκίνο του προστάτη. Η διαφήμιση όμως σου λέει πιες γάλα γιατί έχει ασβέστιο.
Οι νέες συσκευασίες που βλέπουμε στην τηλεόραση για το γάλα γράφουν πως έχουν προσθήκη βιταμίνης D και ασβεστίου. Γιατί βάζεις ασβέστιο σε ένα προϊόν που είναι φουλ από αυτό; Τόσο καλό και τόσο πλήρες, γιατί του προσθέτεις;
Πίνοντας γάλα, το αίμα σου γίνεται πιο όξινο, οπότε για να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα, «τραβάει ασβέστιο από τα κόκκαλα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όποιος πίνει γάλα ή κρέας αυτόματα παθαίνει οστεοπόρωση.
Η ενημέρωση στα σχολεία είναι εφικτή;
Έχει να κάνει με τον εκάστοτε διευθυντή σχολείου, που συνήθως δεν σου δίνουν άδεια διότι οι περισσότεροι δεν είναι καν ζωόφιλοι με την κλασσική έννοια. Περνάει σκυλί από το σχολείο και γίνεται χαμός. Όταν μιλήσαμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπει ένα κομμάτι στην εκπαίδευση για τα ζώα και την τροφή, μας απάντησε «ας μάθουμε να σεβόμαστε τα γατιά και τα σκυλιά και βλέπουμε για τα υπόλοιπα».
Η πρωτοβουλία σας ξεκίνησε το 2014. Εσείς πώς αλλάξατε μυαλά;
Παρότι η μάνα μου δεν έτρωγε κρέας, καθώς από μόνη της είχε δει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα γουρούνια και στα γατιά δεν είχα επηρεαστεί. Μέχρι που έτυχε να δω ένα βίντεο όταν ήμουν 14 χρονών. Ήταν ένα βίντεο με εκτροφεία και σφαγεία. Το είδα το βράδυ και το μεσημέρι της ίδια μέρας ήταν το τελευταίο που έφαγα κρέας, Αυτά που μου έλεγε η μαμά μου περνούσαν κι έφευγαν. Όταν έτρωγα χοιρινό δεν μπορούσα να το ταυτίσω με το γουρούνι.
Εγώ δεν είχα οικογένεια με ζωοφιλικά συναισθήματα και δεν είχα ποτέ κατοικίδιο. Έτρωγα μάλιστα πολύ απέξω σε κάποια φάση. Σε κάποια φάση ψάχνοντας στο ίντερνετ, είδα ένα σχετικό βίντεο 5 λεπτών και έκοψα από εκείνη τη στιγμή το κρέας. Τα γαλακτομικά τα έκοψα ένα μήνα αργότερα. Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι vegan. Αηδίασα με το πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει τόσο βίαιος σε ένα ζώο που είναι αβοήθητο.
Είναι δύσκολο να είσαι vegan;
Εγώ έγινα στα 33-34. Από μόνος μου μπορεί να μην άλλαζα ποτέ. Ήρθα σε επαφή με κάποιον και είδα τα πράγματα διαφορετικά. Εδώ φαίνεται και η αξία να μην είσαι μόνο vegan αλλά να κινητοποιείσαι για να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος. Στη μετάβαση, δεν σου λείπει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν άλλωστε προϊόντα που μοιάζουν στη γεύση, όπως μπιφτέκια σόγιας και λουκάνικα. Όπως και γλυκά που δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα. Το ζήτημα είναι πρώτα να αναρωτηθείς τι έχεις στο πιάτο σου.
Πηγή: 3pointmagazine.gr
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >