Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο και με παρουσία στην 66η Μπερλινάλε, το νέο ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ, «Πού να Κάνετε την Επόμενη Εισβολή» (Where to Invade Next – 2015), έρχεται και στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες. Ο πάντα προκλητικός Αμερικανός σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ για τον «Ακήρυχτο Πόλεμο» και με Χρυσό Φοίνικα για το «Farenheit 9/11», επιστρέφει με μια ακόμη ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα πολιτική ταινία, η οποία – με καυστικό χιούμορ και με το γνωστό ύφος του Μουρ – μας προτρέπει να δούμε τα πράγματα αλλιώς…

Ads

«Στην πραγματικότητα το πρότζεκτ ξεκίνησε όταν ήμουν 19 χρονών. Είχα μόλις φύγει από το πανεπιστήμιο, αγόρασα μια κάρτα Eurail και πέρασα δύο μήνες ταξιδεύοντας την Ευρώπη. Ήμουν στη Σουηδία και έσπασα το δάχτυλο του ποδιού μου, και κάποιος με έστειλε σε μια κλινική. Όταν πήγα να πληρώσω το λογαριασμό, μου είπαν ότι δεν υπήρχε χρέωση. Και αυτό δεν το καταλάβαινα. Σοβαρά, δεν είχα ποτέ ξανακούσει κάτι τέτοιο. Και έτσι μου εξήγησαν πώς δουλεύει το σύστημα υγείας. Γενικά, όπου κι αν πήγαινα στην Ευρώπη, μάθαινα τέτοια πράγματα και σκεφτόμουν: «Αυτό είναι τόσο καλή ιδέα! Γιατί δεν το κάνουμε κι εμείς;».» – Μάικλ Μουρ

image

Ο Μουρ, επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη έπειτα από ένα διάλειμμα έξι χρόνων – Capitalism: A Love Story (2009) – πραγματοποιώντας μία αποκαλυπτική έρευνα που τεκμηριώνει πώς αντιμετωπίζουν τα χρόνια προβλήματα της αμερικανικής κοινωνίας – από το ακριβό εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι τον ιδιωτικοποιημένο σωφρονιστικό σύστημα – μερικές ευρωπαϊκές χώρες. Για να μάθει τι μπορούν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν από άλλες χώρες, ο Μάικλ Μουρ “εισβάλλει” παιχνιδιάρικα σ’ αυτές για να δει τι έχουν να προσφέρουν.

Ads

Το «Where to Invade Next» είναι μια φιλόδοξη, ανατρεπτική κωμωδία στην οποία ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, παίζοντας τον ρόλο του «εισβολέα», επισκέπτεται μια σειρά εθνών για να μάθει πώς θα μπορούσαν οι Η.Π.Α. να βελτιώσουν τις προοπτικές τους. Ο δημιουργός του «Φαρενάιτ 9/11» και του «Ακήρυχτου Πολέμου», πραγματοποιεί μία ιδιαίτερη επιστράτευση. Τελικά οι λύσεις στα πιο παγιωμένα προβλήματα της Αμερικής υπάρχουν ήδη στον κόσμο – απλώς περιμένουν να προσαρτηθούν…

image

«Αρχικά η ιδέα μου ήταν να εισβάλλω σε άλλες χώρες και να κλέψω πράγματα πλην του πετρελαίου. Είχα τρεις κανόνες: (1) να μην πυροβολήσω, (2) να μην πάρω πετρέλαιο και (3) να φέρω πίσω κάτι που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε. Όταν αρχίσαμε να «εισβάλλουμε» στις χώρες αυτές, καταλάβαμε ότι θα ήταν καλύτερο αν έκανα μια ταινία για την Αμερική χωρίς να γυρίσω ούτε δευτερόλεπτο στην Αμερική. Πώς θα ήταν μια τέτοια ταινία; Μου άρεσε αυτή η πρόκληση.» – Μάικλ Μουρ

image

Επιστρέφοντας μετά από ένα διάλειμμα έξι χρόνων, ο Μάικλ Μουρ εξηγεί πώς επέλεξε σε ποιες χώρες θα εισβάλει: «Εν μέρει, τις επέλεξα βάσει και παλαιότερών μου ταξιδιών, που μου έμαθαν πάρα πολλά αναπάντεχα για τις χώρες στις οποίες βρισκόμουν. Κάναμε ένα μίτινγκ πριν φύγω με τους παραγωγούς και το συνεργείο μου και τους ρώτησα για διάφορα που είχα μάθει. Και παρόλο που έχω μερικούς πολύ έξυπνους και μορφωμένους ανθρώπους ως συνεργάτες, παρόλο που διαβάζουμε τρεις εφημερίδες τη μέρα, τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε στην ταινία δεν τα γνωρίζαμε. Έτσι, σκέφτηκα ότι θα ήταν αναπάντεχα και για τους θεατές. Μου αρέσει να πηγαίνω στο σινεμά για να μάθω και να βιώσω πράγματα που μου είναι άγνωστα.»

image

Ο Μάικλ Μουρ, γεννήθηκε και σπούδασε στο Μίσιγκαν δημοσιογραφία. Φοιτητής ακόμα δούλευε στην εφημερίδα του πανεπιστημίου του ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να γίνει σκηνοθέτης. Προκειμένου να βρει τα χρήματα για το ντοκιμαντέρ “Ρότζερ και Εγώ”, ξεκίνησε μία επιχείρηση μπίγκο για τη γειτονιά του. Στη συνέχεια είχε τη δική του τηλεοπτική εκπομπή και έκανε μια σειρά από ντοκιμαντέρ, τα οποία είχαν σαν στόχο την κυβερνητική πολιτική καθώς και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο “Ακήρυκτος Πόλεμος” έχει βραβευτεί με Όσκαρ το 2003 και την επόμενη χρονιά το “Φαρενάιτ 9/11” κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών ενώ τα περισσότερα ντοκιμαντέρ του έχουν βραβευτεί σχεδόν σε όλα τα σημαντικά Κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

image

«Δεν θέλω να προσποιούμαι. Θέλω οι αντιδράσεις μου να είναι αληθινές. Δεν μπορείς να ζητάς από τους ανθρώπους από τους οποίους παίρνεις συνέντευξη να κάνουν ή να πουν κάτι για δεύτερη φορά. Δεν είναι ηθοποιοί οπότε, αν προσπαθήσουν να προσποιηθούν, οι θεατές θα το καταλάβουν. Έχουμε δει πολλά τέτοια ντοκιμαντέρ και είναι απαίσιο. Άρα, πρέπει όλα να συμβούν τη στιγμή εκείνη και πρέπει κι εγώ να είμαι πραγματικά παρών για να γίνει αυτό. Γι’ αυτό μερικές φορές λέω κάτι πετυχημένο και αστείο και άλλες όχι. Είναι επειδή δεν το σχεδιάζω, ούτε το δουλεύω από πριν. Είναι αυθόρμητο. Τις περισσότερες φορές, οι καλύτερες στιγμές είναι εντελώς εκτός σχεδίου. Και από την έρευνα που κάνουν οι παραγωγοί μου, ζητώ να μάθω τα απολύτως απαραίτητα, όχι τις λεπτομέρειες. Εκείνοι γνωρίζουν τα πάντα, αλλά εγώ τα ακούω όλα για πρώτη φορά.» – Μάικλ Μουρ

image

Το ντοκιμαντέρ «Πού να Κάνετε την Επόμενη Εισβολή» (Where to Invade Next – 2015) του Μάικλ Μουρ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, πέρσι τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Στη συνέχεια ταξίδεψε στα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ – μεταξύ των οποίων και το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (γνωστό κι ως Μπερλινάλε) – ενώ από την Πέμπτη 10 Μαρτίου, κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Odeon.

image

«Πού να Κάνετε την Επόμενη Εισβολή» (Where to Invade Next)
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μουρ

Σενάριο: Μάικλ Μουρ
Παραγωγή: Μάικλ Μουρ, Τία Λέσαν, Καρλ Ντιλ
Φωτογραφία: Ρικ Ράουλι, Τζέιμι Ρόι
Μοντάζ: Πάμπλο Προένζα, Γούντι Ρίκμαν, Τάιλερ Ουόκ
Διάρκεια: 119 λεπτά
Παραγωγή: Η.Π.Α. – 2015

«Τα mainstream media μας λένε διαρκώς ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι απαίσιος, πληρώνουν πάρα πολλά σε φόρους, είναι ανυπόφορο να ζεις εκεί. Και κοιτάξτε, όντως αρκετά πράγματα είναι απαίσια – αρκεί απλώς να ανοίξεις τηλεόραση για να το διαπιστώσεις. Όμως κάθε λίγα χρόνια, ζητώ δύο ώρες από το χρόνο σας για να παρουσιάσω την άλλη εκδοχή τού τι συμβαίνει εκεί έξω. Όταν με ρωτούν γιατί επέλεξα να μην τονίσω τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ιταλία, η απάντησή μου είναι ότι επιλέγω τα λουλούδια, όχι τα ξερόχορτα. Ήθελα να δείξω την διαφορά μεταξύ των δύο. Ήθελα να πω στους Αμερικανούς ότι εμπιστευόμαστε το επίπεδο νοημοσύνης και εμπειρίας σας, ξέρετε την αλήθεια. Ακούτε συνέχεια πόσο σκατά είναι όλα – είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε κάτι για αυτό, να εμπνευστούμε από το πώς θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα.» – Μάικλ Μουρ