Αναζητώντας «εθνική γραμμή» για το προσφυγικό μεν, με… εμπόλεμες διαθέσεις δε, οι πολιτικοί αρχηγοί προσέρχονται ξανά σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο σε ένα συμβούλιο χαμηλών πολιτικών προσδοκιών και υψηλών… επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.
Είναι το πρώτο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο δίνει το παρών ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κι είναι επίσης μια συνάντηση που γίνεται στη σκιά της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης. Στη σύσκεψη, ωστόσο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο δύσκολα θα υπάρξουν προωθημένα βήματα συναίνεσης, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται ήδη επί ενός βέτο που παραμένει άγνωστο εάν και πότε θα ασκηθεί και επί σειράς περιφερειακών και διαδικαστικών ζητημάτων, όπως το ποιος και γιατί είχε την πρωτοβουλία σύγκλησης του συμβουλίου.
ΔΕΙΤΕ σε λίγο LIVE από το Προεδρικό Μέγαρο τις δηλώσεις μετά το συμβούλιο:
Υπό το κλίμα αυτό, και με δεδομένη την επιλογή της πόλωσης στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, παραμένει άγνωστο ακόμη και το εάν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν μετά τη σύσκεψη – ένα ανακοινωθέν που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση ως πρόσθετο διαπραγματευτικό όπλο στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας.
Οι θέσεις της κυβέρνησης
Οι θέσεις, πάντως, με τις οποίες θα προσέλθει στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμορφώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και συνοψίζονται στους εξής άξονες:
• Υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της Ε.Ε.
• Αναλογική κατανομή των βαρών από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.
• ‘Οριο στο 1/50 των συνολικών ροών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθεί μόνιμα η Ελλάδα.
• Επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων με σαφή αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου.
•Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.
• Υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και επανεισδοχή στην Τουρκία των μεταναστών που δεν δικαούνται άσυλο.
Η κόντρα για το βέτο
Το θέμα, ωστόσο, που αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είναι η πρόθεση Τσίπρα να ενεργοποιήσει – έστω και με τη μορφή προειδοποίησης – το «όπλο» του βέτο.
Κυβερνητικές πηγές, επεσήμαναν χθες ότι ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι η Ελλάδα δεν κινείται μονομερώς στην Ευρώπη, καθώς έχει ισχυρές συμμαχίες στο προσφυγικό, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αδιάκριτη χρήση βέτο.
«Το βέτο, εάν και όποτε υπάρξει, δεν θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο κατά των αποφάσεων της Ε.Ε. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης σε ζητήματα που αφορούν τις χώρες που προβαίνουν σε μονομερείς ενέργειες, όπως για παράδειγμα το μπλοκάρισμα κοινοτικών κονδυλίων», σημείωνε χθες το βράδυ κυβερνητικός παράγοντας.
Το θέμα των κυρώσεων, άλλωστε, κατά χωρών όπως η Αυστρία και τα μέλη της ομάδας του Visegrad έθεσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ λέγοντας: «Αναμένουμε να αναγνωρίσει ρητά η ΕΕ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος μόνη της. Βασική αρχή της ΕΕ είναι η αλληλεγγύη. Θα απαιτήσουμε να γίνει σεβαστή από όλους η Συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τη σεβαστούν».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >