Γιατί πάντα πρέπει να βλέπουμε και την “άλλη” άποψη!

Ads

Είναι γνωστό στους γονείς που επιθυμούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους με τη θετική διαπαιδαγώγηση ότι, θα είναι καλό να έχουν ανεπτυγμένη την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Η ικανότητα δηλαδή να ανατρέφουν τα παιδιά τους κατανοώντας τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους. Να φοράνε τα παπουτσάκια των παιδιών τους, όσο μικρά κι αν είναι.

Για να γίνει η ικανότητα της ενσυναίσθησης πιο σαφής ως έννοια θα σας μεταφέρω το παραμύθι της Σταχτοπούτας από την πλευρά της μητριάς.

Αλλά ας αφήσουμε την ίδια να μας διηγηθεί τους λόγους που συμπεριφερόταν έτσι στη Σταχτοπούτα. Όταν ο συγγραφέας του παραμυθιού Charles Perrault τελείωσε το παραμύθι ” Σταχτοπούτα “, όλοι κατηγορούσαν την κακιά μητριά που κακοποιούσε την κόρη του συζύγου της. Η γυναίκα αυτή έπαθε κατάθλιψη όταν κατάλαβε ότι θα τη χωρίσει ο άντρας της και δεν θα παντρευτούν οι κόρες της και έγραψε γράμμα στο συγγραφέα, για να γράψει ένα δεύτερο μέρος του παραμυθιού στο οποίο να δικαιολογεί τη συμπεριφορά της.

Ads

Έγραφε στο γράμμα της:

Αγαπητέ Charles Perrault,

Θα σας παρακαλούσα αν μπορείτε να μπείτε για μια φορά στη θέση της γυναίκας που αγάπησε έναν άντρα χήρο με ένα παιδί.

Ζούσα με το άντρα μου σε ένα χωριό του Παρισιού. Η μόνη μας περιουσία ήταν ένα χωράφι που καλλιεργούσαμε αμπέλια και μια αγελάδα. Ζούσαμε φτωχικά αλλά ευτυχισμένα. Η ευτυχία μας ολοκληρώθηκε με την γέννηση των κοριτσιών μας.

Δεν πρόλαβαμε όμως να χαρούμε την ευτυχία μας και να μεγαλώσουμε τις κόρες μας, γιατί ο άντρας μου πέθανε μετά από μια σοβαρή ασθένεια.
Αναγκάστηκα να δουλεύω σκληρά για να μεγαλώσω τα κορίτσια μου με τιμιότητα, παρ’ όλο ότι με ζήταγαν σε γάμο πολλοί συγχωριανοί μου. Ήμουν νέα και όμορφη. Εγώ όμως δεν είχα μάτια για κανέναν μέχρι να κτυπήσει η καρδιά μου και να αγαπήσω άλλον εκτός του άντρα μου.

Όταν μεγάλωσαν τα κορίτσια μου γνώρισα τον πλούσιο έμπορο και τον παντρεύτηκα. Ο έμπρορος είχε δικό του σπίτι και μαγαζιά σε γειτονική πόλη του Παρισιού κι έτσι μετακόμισα εγώ και τα κορίτσια μου στο σπίτι του νέου μου συζύγου. Δεν είναι εύκολο να ξεριζωθείς. Να αφήσεις σπίτι, χωράφι, αγελάδα και συγγενείς. Ο έμπορος είχε μια κόρη από την πρώτη του γυναίκα με την οποία χώρισαν και του άφησε την κόρη τους.

Τον αγάπησα τον έμπορο θα μπορούσαμε να ζήσουμε ευτυχισμένοι και με τα λεφτά που έβγαζε μπορούσαμε να περάσουμε σαν πλούσιοι και να βρω πλούσιους γαμπρούς για τις κόρες μου.
Ο σύζυγός μου όμως δούλευε πολλές ώρες και δεν μπορούσαμε να πηγαίνουμε σε δεξιώσεις και να μπούμε στον κύκλο των πλούσιων γαμπρών.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο όμως ήταν η κόρη του. Όσο μεγάλωνε -να πούμε και του στραβού το δίκιο-, γινόταν μια πανέμορφη κοπέλα σε αντίθεση από τις κόρες μου που δεν ήταν όμορφες και παρ’ όλο που ξόδευα πολλά χρήματα για τα ρούχα τους, τα κοσμήματα, τις γούνες τους, κανένας γαμπρός δεν τις πλησίαζε.

Τα κορίτσια ζήλευαν αφόρητα τη Σταχτοπύτα, για την ομορφιά της και γιατί είχε όλη την φροντίδα και την αγάπη του πατέρα της.

Να σου πω την αλήθεια, ούτε εγώ τον χαιρόμουν τον άντρα μου. Συνέχεια με την κόρη του όταν γύριζε στο σπίτι. Να τη αγκαλιάζει, να μιλούν με τις ώρες και σε εμάς τίποτα. Αδιαφορία μόνο εισέπρατα.

Άνθρωπος είμαι κι εγώ και ήθελα αγάπη και νοιάξιμο. Τα κορίτσια μου δεν είχαν πατέρα. Αυτός μου είχε υποσχεθεί ότι, θα μας φροντίζει και θα μας αγαπάει και έτσι αποφάσισα να τον παντρευτώ. Αλλά μόνο λόγια ήταν.

Η Σταχτοπούτα δεν μου έφταιγε σε τίποτα, αλλά δεν την συμπαθούσαμε και όσο έλλειπε ο πατέρας της δεν της δίναμε σημασία και την βάζαμε να κάνει όλες τις δουλειές και να καθαρίζει τις στάχτες. Ο πατέρας της έφταιγε για όλα αυτά. Ήθελα να τον κάνω να καταλάβει τα ψέματα του και την αδιαφορία του σε μένα και στα κορίτσια μου.

Αν δεν ήταν η κόρη του μαζί μας και την έστελνε στην μητέρα της δεν θα είχε πάει στη δεξίωση του πρίγκιπα, ούτε θα έχανε το γοβάκι της, ούτε θα την παντρευόταν ο πρίγκιπας. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μετά από τόσα χρόνια που είχε να φανεί η νονά της, εμφανίστηκε εκείνη τη βραδιά της δεξίωσης και την μεταμόρφωσε σε σωστή πριγκίπισσα. Αν δεν ήταν η Σταχτοπούτα στη δεξίωση και δεν την ερωτευόταν ο πρίγκιπας, σίγουρα μια από τις κόρες μου θα είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα και θα γινόμασταν πλούσιοι.

Να τα γράψεις όλα αυτά κύριε Charles, για να αποκαταστήσεις τη φήμη της μητριάς και να καταλάβει ο κόσμος και την δική μου πλευρά. Αυτό είναι ενσυναίσθηση να ακούσεις και να κατανοήσεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου, ανεξάρτητα αν συμφωνείς με την συμπεριφορά του.

Σ’ ευχαριστώ Charles Perrault

Με τιμή
Η πρώην μητριά της Σταχτοπούτας

Πηγή: rotasapantaw.wordpress.com