Χωρίς παρουσία δικηγόρων ξεκίνησαν την απολογία τους ενώπιον του 1ου ειδικού ανακριτή οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα των εκβιαστών. 

Ads

Η εμπλοκή στην ανάκριση προέκυψε καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, δεν έδωσε άδεια στους συνηγόρους των κατηγορουμένων να παραστούν στην ανάκριση λόγω της αποχής που έχει αποφασίσει για το ασφαλιστικό.

Οι κατηγορούμενοι αποφάσισαν να απολογηθούν χωρίς δικηγόρους, παρά το γεγονός ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος της σιωπής. 

Νωρίτερα, σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Αλέξης Κούγιας, Σάκης Κεχαγιόγλου και Θοδωρής Μαντάς αναφέρθηκαν στο θέμα που προέκυψε και ζήτησαν να βρεθεί λύση.

Ads

Ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι οι συνήγοροι ζήτησαν από το ΔΣΑ άδεια, αλλά δεν τους χορηγήθηκε. Ο Σάκης Κεχαγιόγλου επισήμανε ότι είναι μονόδρομος για τους συνηγόρους να πειθαρχήσουν στην απόφαση του Συλλόγου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι εντολείς τους να απολογηθούν χωρίς τους δικηγόρους τους. 

Τέλος, ο Θοδωρής Μαντάς μίλησε για σύγκρουση καθηκόντων των συνηγόρων και ζήτησε να δοθεί λύση και να παρακαμφθεί το πενθήμερο, ώστε οι κατηγορούμενοι να μην απολογηθούν χωρίς τους συνηγόρους τους και να προστατευθούν έτσι τα δικονομικά τους δικαιώματα.

Το κατηγορητήριο 
 
Ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος και οι δύο δημοσιογράφοι Παναγιώτης Μουσσάς και Χρήστος Φράγκος βρίσκονται αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό το οικονομικό όφελος, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία και της δωροδοκίας, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του νόμου 1608/1950.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καλούνται να αντικρούσουν το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους και μία πληθώρα στοιχείων, όπως καταγεγραμμένες συνομιλίες και υλικό που κατασχέθηκε από την Αστυνομία, βάσει των οποίων τους αποδίδεται ότι δρούσαν μεθοδικά είτε γράφοντας θετικά σχόλια είτε συκοφαντώντας, με αναρτήσεις και δημοσιεύματα, τα υποψήφια θύματά τους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, ώστε να πειστούν να τους καταβάλουν χρήματα.

Η σύλληψή τους έγινε μετά από καταγγελία συνεργάτιδας του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, την οποία πίεζαν τόσο για να αποσπάσουν χρήματα από την επιχείρηση, όσο και για τους φέρει σε επαφή με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τον οποίο αποκαλούν σε συνομιλίες αρχιμανδρίτη και στον οποίο, σύμφωνα με τους διαλόγους της δικογραφίας, σκόπευαν να προσφέρουν στήριξη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Η εκτίμηση των αστυνομικών, όπως καταγράφεται στο διαβιβαστικό που εστάλη στον εισαγγελέα, είναι ότι ο εκδότης και οι δύο δημοσιογράφοι δεν είχαν «κομματική ταυτότητα». Αναφέρεται μάλιστα για τον εκδότη, που θεωρείται ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, πως «δεν προέκυψε ότι οι κακουργηματικές του πράξεις και ενέργειες ήταν προϊόν εντολών από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα».

«Τα στοιχεία της προανάκρισης που συγκεντρώθηκαν ως τώρα αποδεικνύουν ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ενεργούσε αυτόνομα και με γνώμονα μόνο το προσωπικό του οικονομικό συμφέρον», συμπληρώνεται στο διαβιβαστικό.

Οι ίδιοι πάντως οι κατηγορούμενοι στους διαλόγους τους φαίνεται να προσπαθούν να πείσουν την καταγγέλλουσα και πλέον βασική μάρτυρα κατηγορίας, πως «είχαν πλάτες». 

Στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται υλικό για σωρεία εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων που οι κατηγορούμενοι φαίνεται να διαφήμιζαν πως ανήκουν στην σφαίρα επιρροής τους, στοιχεία που θα αξιολογηθούν ώστε μετά τις απολογίες τους να προχωρήσει στις επόμενες δικονομικές κινήσεις που απαιτούνται για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.