Δημοσιονομικό κενό, μείωση συντάξεων, φορολογικοί συντελεστές και κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να κρατούν το κουαρτέτο μακριά από την Αθήνα, με τους επικεφαλής των δανειστών να μην αναμένονται πίσω στην Ελλάδα πριν από τα τέλη, πλέον, του μήνα.

Ads

Η καθυστέρηση αυτή αποτυπώνει και τα χάσματα που εξακολουθούν να χωρίζουν κυβέρνηση και δανειστές, ενώ θέτουν σε αμφισβήτηση το χρονοδιάγραμμα της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που έχει ως στόχο η Αθήνα.

Η παράλληλη πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρεί στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας έχει κομβική σημασία για να κλείσουν τα εν λόγω χάσματα, κυρίως με το ΔΝΤ, ενώ την ίδια ώρα στα μετόπισθεν συνεχίζονται οι, δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Εάν αυτές οι διαβουλεύσεις αποδώσουν είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα να επιστρέψουν κατ’ αρχήν στην Αθήνα οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες των δανειστών προετοιμάζοντας το έδαφος και για τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Ads

Για να γίνει, ωστόσο, αυτό πρέπει να επέλθει ένα βασικό έστω πλαίσιο συμφωνίας σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2016, από το οποίο εξαρτάται και το εάν και ποια πρόσθετα μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές.

Μέχρι στιγμής, όπως επιβεβαιώνουν και κυβερνητικές πηγές, στο θέμα του δημοσιονομικού κενού παραμένει ανοιχτή «μια διαφορά περί το 1 δις ευρω» – από μέτρα που υπάρχουν μεν στον προϋπολογισμό αλλά δεν έχουν εκτελεστεί, ενώ πέραν αυτού του ποσού μένει να προσδιοριστεί ποιο θα είναι και το τίμημα της ύφεσης του 2015.

Οι επιπλέον απαιτήσεις προσαρμογής προσδιορίζονται αυτή τη στιγμή κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ από την πλευρά της Κομισιόν και στο 1,5 δις από το μαξιμαλιστικο ΔΝΤ, με την κυβέρνηση να αναζητά τους πλέον «ανώδυνυς» τρόπους κάλυψης.

Ωστόσο, και το νέο σενάριο για αύξηση της έκτακτης φορολογικής εισφοράς από το 8% στο 10% φαίνεται να απορρίπτεται από τους δανειστές, που αντιπροτείνουν μείωση του αφορολογητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους με το επιχείρημα της… διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις – την βαριά «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης – , ενώ το κουαρτέτο εξακολουθεί να αντιτίθεται και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Τελευταία, αλλά μείζον, εμπόδιο σ’ αυτή τη φάση αναδεικνύονται και τα κόκκινα δάνεια, όπου όχι μόνον το ΔΝΤ αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητούν πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεών τους σε ξένα funds, χωρίς ουσιαστικές εξαιρέσεις και για τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.