Πάνω από 12.000 αγρότες έδωσαν το πρωί του Σαββάτου δυναμικό παρών μπροστά από τη Βουλή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό που προωθεί η κυβέρνηση. Μετά την κινητοποίηση οι αγρότες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να αποχωρούν από την Αθήνα, με ελάχιστους να παραμένουν στην πλατεία.
Οι αγρότες έκαναν την εντυπωσιακή κάθοδο τους την Παρασκευή στην Αθήνα, με 20 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας να παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και τους διαδηλωτές από όλη τη χώρα να στήνουν σκηνές και να διανυκτερεύουν στην πλατεία Συντάγματος. Σήμερα δεκάδες πούλμαν με αγρότες έφτασαν από κάθε γωνιά της χώρας.
Στο πλευρό των αγροτών
Στο πρωινό συλλαλητήριο με τους αγρότες ενώθηκαν η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ, που πραγματοποίησαν επίσης διαμαρτυρία. Επιστημονικές ενώσεις, μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, η ΛΑΕ και το ΕΠΑΜ έδωσαν επίσης το παρών στο Σύνταγμα.
Το απόγευμα οι αγρότες που παρέμειναν στην Αθήνα πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο.
Νέες μορφές κινητοποιήσεων
«Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και στα μπλόκα θα αποφασίσουμε πώς θα γίνει αυτό, με ποιές μορφές, είπε ανάμεσα σε άλλα ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μιλώντας στο συλλαλητήριο.
«Οι αγρότες ξέρουμε ότι σύμμαχοί μας είναι τα λαϊκά στρώματα. Οι αγρότες από μόνοι μας δεν μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος αυτού του αγώνα. Οφείλουμε να είμαστε εργατιά – αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά. Κυβέρνηση και παπαγαλάκια προσπάθησαν να παίξουνε το παιχνίδι του “διαίρει και βασίλευε”. Δεν τους πέρασε. Δεν μπόρεσαν να στρέψουνε τα λαϊκά στρώματα εναντίον μας», είπε επίσης.
Στο μεταξύ, καθοριστική για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποιήσεων τους. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες των Τεμπών και των Μικροθηβών δεν μετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας και περιμένουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος στην βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει.
Νέα πρόσκληση σε διάλογο από την κυβέρνηση
Στο μεταξύ, με τον αγροτικό κόσμο να είναι μοιρασμένος σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με την κυβέρνηση και σε αυτούς που δηλώνουν ανυποχώρητοι, νέο κάλεσμα διαπραγμάτευσης έστειλε τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και κυβερνητικά στελέχη.
Σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας καλεί για άλλη μια φορά τους αγρότες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε «να διασφαλιστούν σοβαρές βελτιώσεις» και τονίζει ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς παράγοντα.
«Πρέπει οι αγρότες να έρθουν σε διάλογο να δούμε ποια είναι τα περιθώρια που μπορούμε να εξαντλήσουμε» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, καλώντας τους «να μη μετανιώσουν για ευκαιρίες που ενδεχομένως χαθούν».«Όταν καλούμε σε διάλογο, όλα είναι ανοιχτά», είπε σήμερα μιλώντας στο Mega.
Πρωτοβουλίες Αποστόλου για λύση
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ανέφερε ότι ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Έλληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι».
Όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς που τους διέπει, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων- εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση».
Ειδική αναφορά έκανε και στο παράλληλο πρόγραμμα για τον αγροτικό χώρο που θα ληφθεί το 2016.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ορισμένες παρεμβάσεις που θα εκτιμά ότι θα επιλύσουν χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως:
– Χρηματοδοτικά εργαλεία με τη μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.
– Μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με αξιοποίηση των ΑΠΕ, αλλά και της παραγωγής, με παρεμβάσεις στον τομέα των εφοδίων (φυτοφάρμακα, σπόροι, λιπάσματα). Ήδη συστάθηκε επιτροπή συγκέντρωσης στοιχείων για παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
– Στον τομέα της διακίνησης των προϊόντων θα ληφθούν μέτρα για την καταστολή της δράσης των μεσαζόντων «που λυμαίνονται τον χώρο» και των αφορολόγητων υπερκερδών τους.
– Ενίσχυση συλλογικών μορφών οργάνωσης της παραγωγής και μεταποίησης.
– Επαναφορά του γεωπόνου στο χωράφι με συμβουλευτικές δομές σε όλη τη χώρα.
Πυρά από την αντιπολίτευση
«Η κυβέρνηση διχάζει τους πολίτες για αυτό είναι όλοι εναντίον τους», σχολίασε ο Γιάννης Τραγάκης εκ μέρους της ΝΔ
«Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση τώρα» ζήτησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην πορεία του ΠΑΜΕ που διαδήλωσε από την Ομόνοια μέχρι τη Βουλή, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους αγρότες.
Οι έντονες αντιδράσεις στο αγροτικό και η πολιτική αντιπαράθεση, είναι αφορμή σύμφωνα για την ανάληψη πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση, είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις. «Η πρότασή μας προς τον κ. Τσίπρα είναι να φανεί για μια φορά ειλικρινής. Έχει την πλειοψηφία, έχει 153 πιστούς, ας προχωρήσει. Εάν δεν μπορεί, να έρθει στη Βουλή, να τα βάλουμε κάτω ένα ένα τα θέματα και να βρούμε λύσεις. Να συμφωνήσουμε στις δέκα προτεραιότητες που έχει ανάγκη ο τόπος και σε δέκα υπουργούς που θα τις φέρουν εις πέρας. Αν δεν μπορέσουμε, τότε ο αναγκαστικός δρόμος θα ’ναι οι εκλογές κι ο Θεός βοηθός», είπε.
Η Ένωση Κεντρώων κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μην κρύβεται πίσω από την κουρτίνα και να ξεκινήσει αμέσως τον διάλογο με τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί με τα ψέματα του δίχασε τους Έλληνες». «Οι πολίτες της Ελλάδας δεν δικαιούνται να νιώθουν ανασφαλείς», ανέφερε σε ανακοίνωση της.
Δίπλα στους αγρότες στο Σύνταγμα βρέθηκαν και τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Το μήνυμα του σημερινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα είναι ηχηρότατο. Είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τώρα αμέσως τα αντιαγροτικά μέτρα πίσω. Όλα τα αντιασφαλιστικά μετρά να τα πάρει πίσω» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κινητοποίηση
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >