Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επικύρωσαν τη συμμετοχή της Συμμαχίας στις επιχειρήσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα για την ανάσχεση της δράσης των διακινητών των προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Σημειώνεται πως βάσει της συμφωνίας τα σκάφη των διακινητών και οι πρόσφυγες – μετανάστες που θα εντοπίζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία και δεν θα προωθούνται στην Ελλάδα.

Ads

«Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο».

Ο ίδιος τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας. Επίσης βάσει της συμφωνίας τα σκάφη των διακινητών και οι πρόσφυγες – μετανάστες που θα εντοπίζονται και θα διασώζονται θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

Το βασικό σενάριο προβλέπει τη συνεργασία πολεμικών πλοίων με την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή και τις δυνάμεις της Frontex. Σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή μέσα στις επιχειρήσεις θα συμμετέχουν και αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, με στόχο την παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών.

Ads

Όπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται ανοικτά της Κύπρου με πέντε πολεμικά πλοία, θα πλεύσει σύντομα προς το Αιγαίο, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενίσχυσης με επιπλέον πλοία. Στην επιχείρηση θα συμμετέχει και η Γερμανία, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην επιχείρηση. Πιθανή είναι και η συμμετοχή της Δανίας.

Πηγές του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται για τη δράση των διακινητών θα δίνονται στην Τουρκία ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους διακινητές, αλλά και οι ίδιες οι νατοϊκές δυνάμεις θα κινούνται κατά των εγκληματιών.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΝΑΤΟϊκή δύναμη (η Μονιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου SNMG 2) θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία. Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης -για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας- όσον αφορά τη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας ενόσω διαρκεί η επιχείρηση. Σημειώνεται, ότι τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Καμμένος: Η συμφωνία θα λύσει το θέμα της μετανάστευσης

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος λίγο μετά τη λήξη της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατάφεραν, με σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης», σημείωσε. 

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας και εξήγησε πως η σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας-, θα διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που θα εντοπίζονται θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. «Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε ο υπουργός.