Ερευνητές του ΟΗΕ, σε έκθεσή τους, καταγγέλλουν την συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά κρατουμένων σε μαζική κλίμακα, που ισοδυναμεί με κρατική πολιτική «εξόντωσης» άμαχου πληθυσμού, πρακτική που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ads

Η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ για τη Συρία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει «στοχευμένες κυρώσεις» σε Σύρους αξιωματούχους στην πολιτική και στρατιωτική ιεραρχία που είναι υπεύθυνοι για διάπραξη ή συνέργεια σε θανάτους, βασανισμούς και εξαφανίσεις κρατουμένων, αλλά απέφυγε να τους κατονομάσει.

Η Επιτροπή Έρευνας στην έκθεσή τους αναφέρουν πως «έχουν τεκμηριώσει επίσης μαζικές εκτελέσεις και βασανισμούς κρατουμένων από δύο οργανώσεις τζιχαντιστών, την Τζαμπχάτ αλ-Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και το Ισλαμικό Κράτος, που συνιστούν εγκλήματα πολέμου».

Η έκθεση με τίτλο «Out of Sight, Out of Mind: Deaths in Detention» (Αθέατοι, αδιανόητοι: Θάνατοι στη διάρκεια της κράτησης), αναφέρεται στην περίοδο από τις 10 Μαρτίου του 2011 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2015 και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 621 επιζώντες και μάρτυρες και στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Πάουλο Πινιέιρο.

Ads

«Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, χιλιάδες κρατούμενοι σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από αντιμαχόμενα μέρη» αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεση και προσθέτουν: «Οι δολοφονίες και οι θάνατοι που περιγράφονται στην έκθεση αυτή συνέβησαν με υψηλή συχνότητα, σε μια μακρά περίοδο και σε πολλές τοποθεσίες, με σημαντική επιμελητειακή υποστήριξη που περιελάμβανε τεράστιους κρατικούς πόρους. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η περιγραφόμενη συμπεριφορά ισοδυναμεί με εξόντωση που είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, οι κρατούμενοι της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ χιλιάδες είναι και οι άνθρωποι που έχουν «εξαφανιστεί» μετά τη σύλληψή τους από κρατικές δυνάμεις ή την απαγωγή τους από ένοπλες ομάδες.

Μέσω μαζικών συλλήψεων και δολοφονιών αμάχων, στις οποίες περιλαμβάνονται η λιμοκτονία και ο θάνατος από τραύματα και ασθένειες που δεν έλαβαν ιατρική θεραπεία, οι κρατικές δυνάμεις «εμπλέκονται σε πολλαπλές αναθέσεις εγκλημάτων, που ισοδυναμούν με συστηματική και εκτεταμένη επίθεση εναντίον ενός πληθυσμού αμάχων», προστίθεται στην έκθεση.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως «υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι», περιλαμβανομένων των επικεφαλής τμημάτων και διευθύνσεων που διοικούν εγκαταστάσεις κράτησης και της στρατιωτικής αστυνομίας, καθώς και των πολιτικών ανωτέρων τους, γνώριζαν για τους θανάτους και για πτώματα που τάφηκαν ανώνυμα σε μαζικούς τάφους.

Ως εκ τούτου είναι «ατομικά ποινικά υπόλογοι», αναφέρουν οι ερευνητές, καλώντας και πάλι να παραπεμφθεί η Συρία στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC).

Στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων οι ερευνητές, ανάμεσά τους η πρώην εισαγγελέας του ICC Κάρλα ντελ Πόντε, κατάρτισαν έναν εμπιστευτικό κατάλογο των φερόμενων ως εγκληματιών πολέμου και των μονάδων όλων των πλευρών ο οποίος φυλάσσεται σε χρηματοκιβώτιο του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα και το ISIS έχουν διαπράξει μαζικές εκτελέσεις κυβερνητικών στρατιωτών τους οποίους είχαν συλλάβει ενώ υπέβαλαν αμάχους σε «παράνομες δίκες» από δικαστήρια της Σαρία που επέβαλαν θανατικές καταδίκες, αναφέρει η έκθεση. «Η ανάληψη των ευθυνών γι’ αυτά και άλλα εγκλήματα πρέπει να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε πολιτικής λύσης» αναφέρουν οι ερευνητές.