Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κατέθεσε μια πρόταση στη Βρετανία, ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι καλή βάση συμφωνίας», σχολίασαν βρετανικές κυβερνητικές πηγές. Η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει θα αποσταλούν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να συζητηθούν.

Ads

Στο βασικό ζήτημα της χορήγησης των βρετανικών κοινωνικών επιδομάτων σε μετανάστες από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, η ευρωπαϊκή πρόταση προβλέπει το δικαίωμα της Βρετανίας σε περίπτωση «εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες μέλη με διαστάσεις εξαιρετικού χαρακτήρα» να ζητά «φρένο» στην καταβολή τους για διάστημα έως τεσσάρων ετών υπό την προϋπόθεση πως αυτό το αίτημα θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία.

Αυτός ο μηχανισμός, που θα μπορούσε να ισχύσει για όλες τις χώρες – μέλη της ΕΕ, μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οι δημόσιες υπηρεσίες μίας χώρας έχουν κατακλυσθεί ή εάν το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης πλήττεται από επαναλαμβανόμενες καταχρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η βρετανική κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον έχει δεσμευτεί για διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέχρι το 2017 για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωσης. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ζητήσει κάποιες αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ώστε να συνεχίσει η Βρετανία να αποτελεί μέλος της ΕΕ.

Ads

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζητάει αλλαγές ώστε οι χώρες που δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα να μην αντιμετωπίζονται ως «χώρες δεύτερης κατηγορίας» και κυρίως να υπάρξει μια φόρμουλα ώστε η Βρετανία να περικόπτει τα κοινωνικά επιδόματα σε πολίτες που προέρχονται από άλλες χώρες της ΕΕ και φτάνουν στη χώρα ως μετανάστες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ, αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσίασε στη Βρετανία, σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει θα μπορούσαν να εγγραφούν στις καταστατικές συνθήκες της ΕΕ στην επόμενη αναθεώρηση της. «Αυτό θα συμβεί μόνον εφ’ όσον η Μ. Βρετανία επιλέξει την παραμονή της στην ΕΕ», τόνισε και πρόσθεσε: «Το θέμα είναι αν είμαστε μαζί ή όχι».

Ακόμη η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, υπόσχεται στο Λονδίνο σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης και παρουσίασε έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των υπολοίπων 19 που είναι μέλη της ευρωζώνης. Όμως αυτό «δεν συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις» σε περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης», διευκρίνισε ο Ντόναλντ Τουσκ προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού πρέπει να συζητηθούν.

Η Βρετανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε «λίγους μήνες», αν οι άλλες χώρες της ΕΕ υποστηρίξουν τις προτεινόμενες αλλαγές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Τώρα μπορεί να έχουμε μόλις λίγους μήνες πριν πραγματοποιήσουμε αυτό το δημοψήφισμα, αν επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία, αν περάσει κι εμείς ορίσουμε την ημερομηνία αυτού του δημοψηφίσματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.