Για όσους δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο και αναζητούν τρόπο να ανέβουν στο τρένο της ΝΔ ήταν μια πραγματική ψυχρολουσία οι πρώτες επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κόμματός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Μετά τον ορισμό του προερχόμενου από τον ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδη ως αντιπροέδρου της ΝΔ επελέγη και ο Μ. Βορίδης ως συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και αν για τη συμμαχία με τον πρώτο μια απάντηση βρίσκεται στη στήριξη που προσέφερε στον Κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στην ηγεσία, ο Μ. Βορίδης είχε στηρίξει τον Απ. Τζιτζικώστα και επομένως η αξιοποίησή του αποτελεί ελεύθερη επιλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.

Εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει ότι έχει διάθεση τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών και συντήρησης των παραδοσιακών κανόνων στο μοίρασμα της ενδοπαραταξιακής τράπουλας. Ετσι, ο καραμανλικός Χρήστος Σταϊκούρας ανέλαβε συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ ο νεότερος Κώστας Καραμανλής φιγουράρει ως τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, συγκροτώντας μια ισχυρή ομάδα καραμανλικών μαζί με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γ. Κουμουτσάκο.

Η αδελφή του νέου προέδρου της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη παρόλο που στήριξε τον Ευ. Μεϊμαράκη πήρε αυτό που ήθελε (στην ευθύνη της τα θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών), εκτοπίζοντας την Όλγα Κεφαλογιάννη που διεκδίκησε το ίδιο «χαρτοφυλάκιο» και τελικά αρκέστηκε στο ρόλο της συντονίστριας του τομέα Παραγωγής και Εμπορίου.

Ads

Ολα αυτά έχουν τη σημασία τους αφού πρόκειται για τη «σκιώδη κυβέρνηση» και στη ΝΔ ετοιμάζονται ήδη για επιστροφή στην εξουσία, τόσο που λέγεται ότι η κα Μπακογιάννη έχει ήδη «κλείσει» την προεδρία της Βουλής και η κα Κεφαλογιάννη το υπουργείο Εξωτερικών.

Σχεδόν οι μισοί βουλευτές της ΝΔ έχουν πλέον κάποιον ρόλο και ανάμεσά τους οι ακραιφνείς σαμαρικοί Σοφία Βούλτεψη (τομέας κοινωνικής αλληλεγγύης), Σίμος Κεδίκογλου ((Ναυτιλίας και Αιγαίου), Χαράλαμπος Αθανασίου (Εσωτερικών), Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου (Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας).

Αμηχανία στο κέντρο

Οι πρώτες κινήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν προκαλέσει αμηχανία στα στελέχη του Ποταμιού και της Κεντροαριστεράς που αναζητούν ευκαιρίες σε μια δυνητική συνεργασία με τη ΝΔ.

Οπως όλα δείχνουν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να απευθύνει προσωπικές προσκλήσεις ή να ζητήσει εκλογική συνεργασία με άλλα κόμματα παρά μόνο όταν πλησιάσει η ώρα των εκλογών και πάντως μετά το συνέδριο της ΝΔ που προγραμματίζεται για τα μέσα της άνοιξης, όταν δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η συγκρότηση τάσεων κάτι που μπορεί να διευκολύνει την προσχώρηση ομάδων και κινήσεων του ενδιάμεσου χώρου.

Σε κάθε περίπτωση τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συγκρότηση συμμαχιών για να μην περάσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αναλογικότερη κατεύθυνση με πλειοψηφία 3/5 ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Το θέμα αυτό συζήτησε με τον Α. Τσίπρα, τον Στ. Θεοδωράκη και την Φ. Γεννηματά και εμμένει στην άποψή του ότι πρέπει η αλλαγή του εκλογικού νόμου να ενταχθεί στη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που την μεταφέρει χρονικά στο μη ορατό μέλλον. Το ενδιαφέρον του για τη μη αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποκλείεται να ενθαρρύνει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που θέλουν να τον ακολουθήσουν να σπάσουν την γραμμή εφόσον η ηγεσία του κόμματός τους αποφασίσει να υπερψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης.

Βιάζεται ή δεν βιάζεται;

Από συνομιλητές πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ προκύπτει ότι δεν προσπαθεί να προκαλέσει εκλογές παρά τις ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο στην πράξη δείχνει διάθεση πόλωσης αρνούμενος τη συναίνεση στα βασικά (ειδικά στο ασφαλιστικό), ακόμη και στην νέα σύνθεση του ΕΣΡ για να ξεκινήσει η αδειοδότηση των καναλιών. Από την πλευρά του διαφημίζεται μετριοπάθεια επειδή, για παράδειγμα, δεν υποστηρίζονται τα μπλόκα των αγροτών (αλλά μόνο τα “δίκαια αιτήματα”…), ωστόσο η άρνηση στήριξης στη Βουλή των μέτρων που συνδέονται με την εφαρμογή του μνημονίου δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Την Τρίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό και τη συζήτηση θα παρακολουθήσουν προσεκτικά οι δικοί του, οι άλλοι και οι έξω.