Η δολοφονία του πρώην αξιωματούχου των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο το 2006 «πιθανότατα εγκρίθηκε» από τον ίδιο τον τότε και νυν πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της βρετανικής Δικαιοσύνης, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο Λιτβινένκο πέθανε στα 43 του χρόνια στο Λονδίνο, λίγες ημέρες αφού δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο-210, το οποίο φέρεται να προσέλαβε στον οργανισμό του πίνοντας ένα φλιτζάνι τσάι.
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Αγγλίας και Ουαλίας Σερ Ρόμπερτ Όουεν τόνισε ότι είναι πιθανό ο κ. Πούτιν να ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία, μετά από πολύχρονη σύγκρουση του ρωσικού καθεστώτος με τον πρώην πράκτορά του.
Κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων ζητά η χήρα Λιτβινένκο
Η χήρα του Λιτβινένκο, Μαρίνα μιλώντας έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο, είπε ότι «τα λόγια του συζύγου μου λίγο πριν τον θάνατό του, όταν και κατηγόρησε τον κ. Πούτιν, αποδείχθηκαν σε αγγλικό δικαστήριο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι «ανεξιχνίαστες» δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν
Η Λιτβινένκο κάλεσε τη μεγάλη Βρετανία να απελάσει όλους τους εργαζόμενους σε ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, αλλά και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου.
Αναμένεται η θέση της Βρετανικής κυβέρνησης
Η υπουργός Εσωτερικών Βρετανίας Τερέζα Μέι θα μιλήσει επί του θέματος στη Βουλή των Κοινοτήτων εντός της ημέρας, παρουσιάζοντας τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης.
Δύο Ρώσοι, οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοβτούν, κατηγορούνται για τον φόνο του Λιτβινένκο, με τους ίδιους ωστόσο να αρνούνται τις κατηγορίες.
Ποιοι γνώριζαν
Ο Σερ Ρόμπερτ Όουεν ανέφερε ότι οι δύο άνδρες έδρασαν πιθανότατα υπό την καθοδήγηση της ρωσικής FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).
Στην έκθεσή του, αναφέρεται συγκεκριμένα: «Λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα στοιχεία και την ανάλυσή τους, κρίνω ότι η επιχείρηση δολοφονίας του Λιτβινένκο είχε την έγκριση του κ. Πατρούσεφ και πιθανότατα του προέδρου Πούτιν».
Ο Νικολάι Πατρούσεφ ήταν διευθυντής της FSB από το 1999 έως το 2008, την περίοδο που ανέτειλε πολιτικά το «άστρο» του Βλάντιμιρ Πούτιν στην πολιτική ζωή της Ρωσίας.
Ο κ. Λουγκοβόι, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της βρετανικής Δικαιοσύνης, τα χαρακτήρισε «εξωφρενικά».
Ρωσία: Αποτέλεσμα «μεροληπτικής και αδιαφανούς» διαδικασίας
Το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο στο παρελθόν έχει διαψεύσει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, απέρριψε και σήμερα το αποτέλεσμα της βρετανικής δικαστικής έρευνας ως μεροληπτικό και αδιαφανές λέγοντας ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από το Λονδίνο έχει σκιάσει τις σχέσεις ανάμεσα στη Βρετανία και τη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι πολιτικοποιεί το θέμα. «Λυπούμεθα που μία καθαρά ποινική υπόθεση πολιτικοποιήθηκε και έχει σκιάσει τη γενική ατμόσφαιρα των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Η διαδικασία δεν ήταν διαφανής για τη ρωσική πλευρά και για την κοινωνία, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο εξετάσθηκε το υλικό πίσω από κλειστές πόρτες, υπό το πρόσχημα ότι ήταν απόρρητο», είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι, κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα είναι αποτέλεσμα μίας «πολύ αδιαφανούς, με πολιτικά κίνητρα διαδικασίας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >