Μια άνευ προηγουμένου απόφαση πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο έδωσε το πράσινο φως στους εργοδότες της Ευρώπης να  διαβάζουν τις προσωπικές γραπτές συνομιλίες των εργαζομένων τους, όταν αυτές στέλνονται σε ώρες εργασίας. Η σχετική απόφαση δεσμεύσει όλες τις χώρες που έχουν επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ads

Το ζήτημα έφτασε στο ΕΔΑΔ κατόπιν προσφυγής ενός μηχανικού από τη Ρουμανία, που κατήγγειλε παραβίαση του δικαιώματός του στην προσωπική αλληλογραφία μέσω του εργοδότη του. Ο εργοδότης είχε ελέγξει το Yahoo Messenger του υπαλλήλου του, το οποίο χρησιμοποιούσε για επαγγελματικές επαφές, αλλά και για προσωπικές. Όταν διαπίστωσε ότι όντως δεν έστελνε μόνο επαγγελματικά μηνύματα, τον απέλυσε.

Το περιστατικό συνέβη το 2007, με τον εργαζόμενο να προσφεύγει στη συνέχεια στο ΕΔΑΔ καταγγέλλοντας καταπάτηση των προσωπικών του ελευθεριών.

Απορρίπτοντας την προσφυγή του υπαλλήλου, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν «είναι αδικαιολόγητο ένας εργοδότης να θέλει να επαληθεύσει ότι οι υπάλληλοι εκπληρώνουν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα κατά τις ώρες εργασίες».

Ads

«Ο εργοδότης ενέργησε στο πλαίσιο της πειθαρχικής εξουσίας, δεδομένου ότι όπως διαπιστώθηκε από τα εθνικά δικαστήριο, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι εν λόγω πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες και ότι η πρόσβαση αυτή επομένως ήταν νόμιμη. Τι Δικαστήριο δεν βλέπει κανέναν λόγο να αμφισβητήσει αυτά τα ευρήματα» αναφέρεται στο σκεπτικό της υπόθεσης.

Αναφέρει ωστόσο  πρέπει παράλληλα να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από ανεξέλεγκτες υποκλοπές μηνυμάτων τους.