«Κοντά στο τελικό πλαίσιο» συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων τους φέρονται να βρίσκονται Τουρκία και Ισραήλ, καθώς διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά στην υιοθέτηση των τουρκικών απαιτήσεων, ανέφερε αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

Ads

Η ρήξη μεταξύ των δύο χωρών είχε επέλθει μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα, το 2010, για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους. Κατά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο «Mavi Marmara» σκοτώθηκαν 10 Τούρκοι ακτιβιστές.

Την Πέμπτη, Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως οι δύο χώρες έχουν βρει «κάποια σημεία συνεννόησης» για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. «Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο», είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα και Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή, η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ads

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημιωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ Αλ Αρούρι, υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, πάντως, δεν επιβεβαίωσε αυτήν την τελευταία πληροφορία. «Δεν συζητήσαμε συγκεκριμένα ονόματα. Αν το Ισραήλ προβάλει ένα τέτοιο αίτημα, θα το συζητησουμε», είπε.