Το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας τέθηκε εκτός νόμου με απόφαση του Ανώτατου Ουκρανικού Δικαστηρίου, ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει το 2014 το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας, κατηγορώντας το πως προσέφερε υποστήριξη στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Το αίτημα είχε υποβληθεί μετά τη βίαιη ανατροπή του πρώην φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από τις φιλοδυτικές δυνάμεις και τις νεοναζιστικές ομάδες της χώρας και τελικά την ανάληψη της εξουσίας από τον Πέτρο Ποροσένκο.
«Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα του ουκρανικού υπουργείου Δικαιοσύνης […] και απαγόρευσε κάθε δραστηριότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος» στην ουκρανική επικράτεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του διοικητικό δικαστήριο του Κιέβου.
Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας το ΚΚ Ουκρανίας έμεινε εκτός βουλής, στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 2014, και πλέον δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Ουκρανίας κατήγγειλε την απόφαση ως «παράνομη». «Θα αγωνιστούμε. Θα εφεσιβάλουμε την απόφαση και προετοιμαζόμαστε να υποβάλουμε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, πρόσθεσε ο Σιμονένκο.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο είχε επικυρώσει τον Μάιο σειρά νόμων που απαγορεύουν πλήρως την «κομμουνιστική και τη ναζιστική προπαγάνδα» στη χώρα, περιλαμβανομένων όλων των σοβιετικών συμβόλων και τοπωνυμίων που απαντώνται ακόμη ευρύτατα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Οι νόμοι αυτοί είχαν προβληθεί από το Κίεβο ως προσπάθεια οριστικής ρήξης με το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας, τη στιγμή που οι ουκρανικές αρχές έχουν εμπλακεί σε εχθροπραξίες με φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας-μια σημαντική μερίδα των οποίων είναι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ.
Η απόφαση του Ουκρανικού Δικαστηρίου προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία έκανε λόγο για μια «κατάφωρη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».
Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε ότι η απόφαση «δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και προσέθεσε ότι «με αυτή τη χειρονομία, η Ουκρανία πισωγυρίζει και δεν προχωράει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και του μεγαλύτερου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Τζον Νταλχούισεν, επικεφαλής της διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωση της οργάνωσης ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να θεωρείται από τους απολογητές της ένας τρόπος αντιμετώπισης των επιβλαβών απομειναριών του σοβιετικού παρελθόντος», αλλά «έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα καθώς καταφεύγει στην ίδια μέθοδο δρακόντειων μέτρων με στόχο την κατάπνιξη κάθε διαφωνίας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >