Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην επαρχιακή πόλη Γκελντερμάλζεν της Ολλανδίας, όταν ακροδεξιοί επιτέθηκαν στο δημαρχείο της πόλης, ενώ εντός διεξαγόταν συζήτηση για τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Ads

Η αστυνομία προχώρησε σε 14 συλλήψεις, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν οι συγκεντρωμένοι ακροδεξιοί, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλλουν και εντός του δημαρχείου.

Μάλιστα η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση προειδοποιητικών πυρών για να απωθήσει τους διαδηλωτές. Πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εκτοξεύτηκαν από τους ακροδεξιούς με αποτέλεσμα τα τζάμια του δημαρχείου να σπάσουν.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ακυρώθηκε. «Πρόκειται να αναγνωρίσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ταραξιών ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Γιον Λούκας, ενώ το προσφυγικό προκαλεί όλο και μεγαλύτερη πόλωση στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μερίδα των κατοίκων της μικρής επαρχιακής πόλης Γκελντερμάλζεν δηλώνουν σοκαρισμένοι αλλά και ντροπιασμένοι από τα επεισόδια. «Δεν ταιριάζει στην πόλη μας κάτι τέτοιο», δήλωσε μια ηλικιωμένη. Πολλοί όμως από τους 11.000 κατοίκους της πόλης αντιδρούν στην κατασκευή του κέντρου φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 1.500.

Ads

Σχετικά με τα επεισόδια, η αστυνομία κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο και παραδέχεται πως δεν ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο. Μάλιστα ορισμένοι από τους ακροδεξιούς ήρθαν στα χέρια με τους αστυνομικούς. Σε εικόνες εμφανίζονται να πιάνουν από τον λαιμό έναν αστυνομικό και να χτυπούν στο πρόσωπο δύο άλλους. Τρεις αστυνομικοί τραβούν τα όπλα τους και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές. Τελικά ειδικές δυνάμεις ασφαλείας καταφέρνουν να απομακρύνουν τους επιτιθέμενους.

«Δεν ήταν από εδώ» δήλωσε αργότερα στην τηλεόραση ένας κάτοικος αναφερόμενος στα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια. «Ήταν χούλιγκανς από το Ρότερνταμ». «Δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι» επανέλαβε και η δήμαρχος.

Ωστόσο το ποσοστό της ακροδεξιάς στην πόλη αγγίζει το 13%, σημειώνει η Deutsche Welle. Από τότε που ξέσπασε η προσφυγική κρίση το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς δεν χάνει ευκαιρία για να κινητοποιεί κόσμο κατά των προσφυγικών καταλυμάτων. «Τα έκτροπα στο Γκελντερμάλζεν εξοργίζουν πολλούς Ολλανδούς αλλά για σοκ δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Τα επεισόδια αυτά δεν είναι παρά μια ακόμα περίπτωση σε μια σειρά διαμαρτυριών που εκδηλώνονται συχνά το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε μικρές πόλεις», σχολιάζεται στο δημοσίευμα.