Η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι αυξάνει στο 0,5% το επιτόκιό της, που είχε παραμείνει σταθερό στο 0,25% για 7 χρόνια, και ότι προβλέπει το επιτόκιο να αυξηθεί στο 1,375% μέχρι το τέλος του 2016 και στο 3,5% το 2019. Με την ανακοίνωση της αύξησης και των μελλοντικών προβλέψεων, η τράπεζα σηματοδοτεί ότι παρατηρεί βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά σιωπά για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η αύξηση για την παγκόσμια οικονομία. 

Ads

Η αύξηση θα έχει πολύπλοκες επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Είναι βέβαιο ότι το υψηλότερο επιτόκιο θα προσελκύσει κεφάλαια στην Wall Street, τον «παγκόσμιο Μινώταυρο» του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC, Kamal Ahmed, ανέφερε χθες ότι τρισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να μεταφερθούν από άλλα κράτη προς τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι τόκοι των δανείων που έχουν εκδοθεί σε δολάρια, θα επηρεαστούν. Παγκοσμίως, αυτά τα δάνεια ανέρχονται σε 48 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την Bank for International Settlements (BIS), συνεπώς οι δανειολήπτες θα επιβαρυνθούν συνολικά με επιπλέον τόκους μέχρι 120 δισ. δολάρια ετησίως.

Το δολάριο θα ανέβει σε σχέση με άλλα νομίσματα και αναλυτές του Commerzbank εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει σε ισοτιμία με το ευρώ (από 1,1 δολάρια/ευρώ σήμερα). Οι επιπτώσεις της αύξησης του επιτοκίου αναμένονται να είναι σχετικά ήπιες για την ΕΕ, ενώ θα επηρεαστούν αρκετά αρνητικά οι αναδυόμενες οικονομίες, που αποτελούν το 45% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, και ειδικά η Βραζιλία και η Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ εκτεθειμένες σε δάνεια και επενδύσεις σε δολάρια.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το ισχυρότερο δολάριο θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται σε χώρες εκτός Ευρωζώνης (τα οποία, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, αποτελούν περίπου το 37% του συνόλου των εξαγωγών) και αντίστροφα θα επιβαρυνθούν οι αντίστοιχες (και μη αμελητέες), εισαγωγές. Τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και κάθε είδους άυλοι τίτλοι (ομόλογα κ.τ.λ.) θα γίνουν φθηνότερα και συνεπώς πιο ελκυστικά για επενδυτικούς οίκους εκτός Ευρωζώνης, ιδίως για τους γύπες των hedge funds.

Ads

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα τονώσει προσωρινά τον αδηφάγο Μινώταυρο της Wall Street. Όμως ακόμη και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι παραδέχονται ότι δεν μπορεί να θεραπεύσει τις έμφυτες αντιφάσεις του διεθνούς οικονομικού συστήματος. Όπως προειδοποίησε πρόσφατα  ο αρχι – οικονομολόγος της BIS, Claudio Borio, είναι επικίνδυνο και ουτοπικό να αναμένεται ότι μια αλλαγή της νομισματικής πολιτικής θα θεραπεύσει τα δεινά της παγκόσμιας οικονομίας. Οι Financial Times προειδοποιούσαν τον Σεπτέμβριο ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων μπορεί να μεγαλώσουν το ρίσκο ενός οικονομικού «ατυχήματος» μεγάλης έκτασης. 

Προς το παρόν, η Federal Reserve απέφυγε ένα άμεσο ατύχημα, προειδοποιώντας τις αγορές αρκετούς μήνες πριν, για να πάρουν τα ανάλογα μέτρα. Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες μέρες και μήνες θα δείξουν ποιες οικονομίες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην αδηφαγία του Μινώταυρου.