Η Ισπανία, ενόψει των εθνικών εκλογών, βρίσκεται ενώπιον ενός πολιτικού σεισμού, αναφέρει η Deutsche Welle, σημειώνοντας πως «όλα δείχνουν ότι οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα σημάνουν το τέλος του δικομματισμού», καθώς η οικονομική κρίση ανέδειξε τα τελευταία χρόνια διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις.

Ads

Μετά την πτώση της δικτατορίας του Φράνκο, με τον θάνατό του στα μέσα της δεκαετίας του ’70, στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας κυριάρχησαν δύο κόμματα, το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό, τα εναλλάσσονταν μέχρι σήμερα στην εξουσία. Για τον ισπανικό λαό, συντηρητικοί και σοσιαλιστές ευθύνονται εξίσου για την οικονομική κρίση και τα κάθε λογής οικονομικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει στη χώρα.

Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ευαγγελίζεται την αργή επιστροφή στην ανάπτυξη, ωστόσο η ανεργία παραμένει σε επίπεδα άνω του 20% και πολλοί είναι εκείνοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις των σκληρών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, με βάση αυτά τα δεδομένα εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και η επιτυχία του αριστερού Podemos – συγγενές κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ – στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου. Σημαντική άνοδος καταγράφεται και για τους Ciudadanos, το φιλελεύθερο κόμμα που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται των Podemos.

Ads

H εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί στο νήμα

Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές η έκβαση των εκλογών παραμένει ανοιχτή. Ο Χοσέ Πάμπλο Φεραντίθ, του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Metroscopia, παραδέχεται μιλώντας στη Deutsche Welle πως «δεν γνωρίζουμε μέχρι ποιο βαθμό οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα». Σημειώνεται πως το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 25% και όλα δείχνουν πως η εκλογική μάχη της Κυριακής θα κριθεί στο νήμα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, οι συντηρητικοί του Μαριάνο Ραχόι είναι πρώτοι με 25,3%-29,9%, ενώ στη δεύτερη θέση έρχονται οι σοσιαλιστές με 21%-22%. Το κόμμα Ciudadanos που κατείχε μέχρι πρόσφατα τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις καταλαμβάνει πλέον την τρίτη με ποσοστό 18%-19,6%. Αμέσως μετά ακολουθεί το κίνημα Podemos με 17%-19,1%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού ή κυβέρνησης μειοψηφίας με τη στήριξη κάποιων κομμάτων. Πάντως ο Αλμπέρτ Ριβέρα, επικεφαλής των Ciudadanos είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων τη στήριξη στήριξη μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προβλέπουν πολιτικές συνθήκες παρόμοιες με της Ιταλίας των περασμένων δεκαετιών.