Διαφωνούν αλλά υπογράφουν, αποδομούν τα μέτρα αλλά τα ψηφίζουν: Το κυβερνητικό μνημονιακό φορτίο εξακολουθεί να δείχνει εξαιρετικά βαρύ για τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ενώπιον των νέων δύσκολων μέτρων αναζητούν γραμμή άμυνας στην απενοχοποίηση.
Η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσέρχονται στη σημερινή, κατεπείγουσα και πάλι, ψηφοφορία για τα 13 προαπαιτούμενα με συντεταγμένη γραμμή μεν, αλλά σε κλίμα δυσθυμίας και με δημόσιες δηλώσεις διαφωνίας και απροθυμίας. Είναι ένα κλίμα που, σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, δεν κρύβει ουσιαστικούς κινδύνους για την κυβερνητική συνοχή αλλά εγείρει ερωτήματα περί της πολιτικής πειθούς και της κοινωνικής νομιμοποίησης που μπορούν να έχουν οι, ντε φάκτο επώδυνες , αποφάσεις της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.
Οι χθεσινές τοποθετήσεις στη Βουλή των υπουργών Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, καθώς και της βουλευτού Νίνας Κασιμάτη, είναι – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό – ενδεικτικές του εν λόγω κλίματος και τουλάχιστον κάποιες εξ αυτών προβληματίζουν το Μαξίμου εν όψει του μεγάλου στοιχήματος του ασφαλιστικού τον Ιανουάριο.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστέρησε για μια εβδομάδα την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανική Fraport λόγω της διαφωνίας του με το περιεχόμενό της. Η σύμβαση έκλεισε τελικά χθες, αλλά ο υπουργός Υποδομών επανέλαβε την διαφωνία του και μετά την υπογραφή της – μια υπογραφή, που ο ίδιος έβαλε «με πόνο», όπως είπε στη Βουλή. «Για τα αεροδρόμια ισχύει η δήλωση που έκανα πριν την υπογραφή της σύμβασης, ότι διαφωνούμε με αυτό τον τρόπο παραχώρησης» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο της συμφωνίας έχει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Και παρ’ ότι πρόκειται για υπενθύμιση μάλλον ορθή, η στάση Σπίρτζη θύμισε σε αρκετούς στη Βουλή χθες το βράδυ – και κυβερνητικών στελεχών συμπεριλαμβανομένων – την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ο οποίος είχε διακηρύξει πως «όσο είναι υπουργός» δεν θα εφαρμοστεί η τροπολογία που ο ίδιος είχε καταθέσει για την επιστροφή των, κατά την Ε.Ε., παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων.
Στη γραμμή του «αναγακίου κακού» κατέφυγε και ο υπουργός Οικονομίας, όταν δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για τον «κατεπείγοντα» χαρακτήρα και του νέου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα: «Μακάρι να μπορούσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε» είπε, ενώ πιο προωθημένη, και αποστασιοποιημένη, όλων ήταν η τοποθέτηση της βουλευτού Νίνας Κασιμάτη.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε οξεία κριτική στη συμφωνία για την πώληση κόκκινων δανείων σε distress funds, κατήγγειλε την Τράπεζα της Ελλάδος ότι διαμορφώνει ένα «σκιώδες παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύστημα που βλάπτει την οικονομία» και ζήτησε ευθύνες από το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την κριτική η βουλευτής θα υπερψηφίσει σήμερα το πολυνομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένης και της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια. Οι ενστάσεις όμως, η κριτική και οι διαφωνίες καταγράφονται από το Μαξίμου, όπως καταγράφηκε και η απροθυμία των περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν τον λόγο στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στις Επιτροπές.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ πως η στάση υπουργών και βουλευτών είναι, σε μεγάλο βαθμό, εύλογη καθώς η εφαρμογή του Μνημονίου αποτελεί «προϊόν του γνωστού εκβιασμού». Ταυτόχρονα, ωστόσο, αναγνώριζαν ότι η τακτική της «άσκησης αντιπολίτευσης στην αντιπολίτευση έχει ημερομηνία λήξης» ― μια ημερομηνία, που μάλλον βρίσκεται πολύ κοντά στην ψήφιση των ριζικών ανατροπών στο ασφαλιστικό..
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >