Το ερώτημα «με ποιο τρόπο πιστεύει ότι πρέπει να επιτευχθεί η ειρήνη στη Συρία και κυρίως με ποιους εταίρους», απηύθυνε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, στη Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΕΚ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, με θέμα τον «Ρόλο της αναπτυξιακής συνεργασίας στο πλαίσιο των εξωτερικών δράσεων της ΕΕ».
Ο Στέλιος Κούλογλου επέκρινε, ως παραβίαση του δικαίου, το γεγονός ότι ορισμένα κράτη επιλέγουν ποιους πρόσφυγες θα δεχθούν, με βάση την προέλευσή τους. Στο ερώτημα του ευρωβουλευτή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕ για τις χώρες που δεν τηρούν τις αποφάσεις, η κ. Μογκερίνι απάντησε με γενικότητες.
Απαντώντας στο ζήτημα της Συρίας, η κ. Μογκερίνι, υποστήριξε ότι για την ειρήνη στη χώρα, είναι απαραίτητη η συνεργασία με όλους, εκτός από το Ισλαμικό Κράτος, ενάντια στο οποίο όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις πρέπει να συνεργαστούν, όπως ανέφερε. Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την επιλογή των προσφύγων από ορισμένα κράτη επί τη βάσει της υπηκοότητάς του ή ακόμα χειρότερα, της θρησκείας τους.
Δείτε το σχετικό βίντεο
Ολόκληρη η ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου:
«Ευχαριστούμε για την ενημέρωση κ. Μογκερίνι. Τον προηγούμενο μήνα αποφασίστηκε ότι θα γίνει μια κατανομή των προσφύγων σε διάφορες χώρες και κάποιες χώρες είπαν όχι, εμείς δε θέλουμε κανέναν. Τώρα μιλάμε για λιτότητα και όταν έχουμε λιτότητα, έχουμε και πολύ αυστηρά μέτρα και επομένως ρήτρες και ποινές και τα λοιπά, αλλά όταν μιλάμε για κριτήρια ανθρωπιστικά, τίποτα δε γίνεται.
Να σας ρωτήσω λοιπόν, ποια είναι τα μέτρα τα οποία προτίθεστε να πάρετε εναντίον των χωρών που δεν τηρούν τις αποφάσεις που ελήφθησαν πριν ένα μήνα.
Δεύτερον, ορισμένες χώρες έχουν αρχίσει και επιλέγουν τους πρόσφυγες ανάλογα με την προέλευσή τους και την υπηκοότητά τους, αυτό όμως είναι κατά των νόμων.
Τρίτον, σχετικά με την ειρήνη στη Συρία, διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή σας, όπου λέτε ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη στη Συρία. Μπορείτε να μου πείτε με ποιο τρόπο το σκέφτεστε αυτό να γίνει, ποιοι θα είναι οι εταίροι; Συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία, και ο Άσαντ;
Ευχαριστώ πολύ»
Οι απαντήσεις της Επιτρόπου Μογκερίνι:
Για το προσφυγικό:
«Συμφωνώ με αυτό που είπατε, η επιλογή προσφύγων επί τη βάσει της υπηκοότητάς τους ή ακόμη χειρότερα, δεν το είπατε εσείς, αλλά το λέω εγώ, επί τη βάσει της θρησκείας τους, είναι απαράδεκτη. Υπάρχει μια προσέγγιση κατανοητή που αφορά τη γλώσσα. Είναι δύσκολη η διαμεσολάβηση σε πολιτισμικά θέματα, και κάποια κράτη-μέλη, δεν έχουν ιστορικό μετανάστευσης, δεν έχουν συνηθίσει να έχουν πρόσφυγες, δεν έχουν τα μέσα, δεν έχουν την εμπειρία και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν. Και η Ελλάδα το γνωρίζει πολύ καλά αυτό το θέμα και η Ιταλία, την οποία γνωρίζω καλύτερα, επίσης χρειάστηκε πολλές δεκαετίες για να καταλάβει πώς πρέπει να κάνει τη διαχείριση των προσφύγων. Και υπάρχει και το θέμα της γλώσσας. Αν μεταξύ των επανεγκαθιστούμενων προσφύγων δεν μιλούν τη γλώσσα του κράτους υποδοχής, τι θα γίνει; Είναι κάτι στο οποίο έχουμε πολλά να μάθουμε. Δε θα πρέπει τα κράτη μέλη να επιλέγουν επί τη βάσει της υπηκοότητας των προσφύγων και γιατί ανθρωπιστικά δεν είναι αποδεκτό. Ελπίζω να ήταν ξεκάθαρη η απάντησή μου».
Για την ειρήνη στη Συρία:
Μου κάνατε μια απλή και ευθεία ερώτηση και θα προσπαθήσω να απαντήσω. Με ποιους θα πρέπει να συνεργαστούμε; Με όλους εκτός από το Ισλαμικό Κράτος. Θέλουμε να έχουμε μια μεταβατική περίοδο στη Δαμασκό, πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, κι επειδή ήδη πετύχαμε τη συμφωνία με το Ιράν, νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος και για μια τέτοια συμφωνία. Όλοι θα πρέπει να παίζουν ένα ρόλο. Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να γίνει αυτή η προσπάθεια, ώστε να έχουμε έναν διάλογο μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης για να πετύχουμε τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, μια εκεχειρία που θα επιτρέψει σε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να αμυνθούν κατά του Ισλαμικού Κράτους, επιτόπου, και εκλογές. Αυτό είναι το πλάνο, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >