Φταίει….φταίει….ο μαθητής;
Φταίει!
Ή μήπως φταίει ο διευθυντής;
Φταίει!
Μη φταίει ο δάσκαλος;
Ή μήπως ο γονιός;
Φταίει πάντα ο άλλος,
ο διαφορετικός
Φταίει η κοινωνία!
Ε βαλ ‘την τιμωρία

Ads

Η Συντεχνία του Γέλιου απ’ ότι φαίνεται ήρθε για να μείνει. Μας ξάφνιασε ευχάριστα με την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν»  που  προβάλλει το θέμα των προκαταλήψεων και της πολιτισμικής συμφιλίωσης.

Κράτησε το ενδιαφέρον μας αμείωτο με την παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» ένα έργο που προωθεί την αλληλοϋποστήριξη και  την αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, και τώρα μας συστήνει το  «Είστε και Φαίνεστε» με θέμα το bullying και το σχολικό άγχος. Παράλληλα πραγματοποιούνται επετειακές παραστάσεις των δύο πρώτων έργων, γιατί όπως εξηγεί ο Βασίλης Κουκαλάνι «τα γεγονότα που ζούμε τα κάνουν ξανά επίκαιρα».

image

Ads

Η Συντεχνία του Γέλιου επιμένει στο κοινωνικοπολιτικό θέατρο για παιδιά. Με εργαλείο την κωμωδία και κείμενο που εστιάζει πάντα στα κοινωνικά αίτια που γεννούν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά. Μην ψάξετε να βρείτε τους καλούς και τους κακούς στις παραστάσεις αυτές. Τα παιδιά, προσανατολισμένα  σταθερά στην ελευθερία, την ξεγνοιασιά και το όνειρο, προσκρούουν σε ρατσιστικά στερεότυπα, σε κοινωνικές συμβάσεις, έρχονται ακόμα αντιμέτωπα με την αστυνομική βία και τη διαφθορά. Προσπαθούν να αντιληφθούν και συγχρόνως να ανατρέψουν έναν κόσμο κυριολεκτικά ανάποδο στα μάτια τους.

Η ιστορία της παράστασης του έργου «Είστε και φαίνεστε» είναι πάλι βασισμένη σ’ ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ που διασκευάζεται από τον Βασίλη Κουκαλάνι. Την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Γιώργος Παλούμπης με τον Βασίλη Κουκαλάνι. Τα τραγούδια θα γράψει ο  Φοίβος Δεληβοριάς εκ των οποίων ένα σε συνεργασία με το hip hop συγκρότημα Χνάρια.

«Το έργο ερευνά τα αίτια που γεννούν τον σχολικό εκφοβισμό. Το ενδιαφέρον είναι να δείξεις ότι η βία και ο ρατσισμός έχουν βαθιά ριζωμένα κοινωνικά αίτια», εξηγεί στο tvxs.gr ο Β. Κουκαλάνι.

Οι ήρωες της ιστορίας είναι τέσσερις φίλοι που είναι πάντα ενωμένοι όταν πρόκειται να βασανίσουν τον «Γυαλάκια». Ο Ζαχαρίας ο «Γυαλάκιας» είναι αβοήθητος και φοβισμένος μπροστά στον περίγελο και τα πειράγματα των άλλων. Όποτε οι άλλοι είναι θυμωμένοι με τον δάσκαλο, το σχολείο ή το σπίτι, ξεσπούν πάνω του.

«Ο συγγραφέας είναι ο άνθρωπος που εδραίωσε το χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους. Δείχνει πως τα παιδιά ζουν εμπειρίες που τα ενηλικιώνουν και πως βγαίνουν νικητές από αυτές τις εμπειρίες».

Πόσο εύκολο είναι όμως για έναν σκηνοθέτη, να κρατήσει σε εγρήγορση ένα τόσο απαιτητικό κοινό, όπως τα παιδιά;

«Τα παιδιά είναι από τα πιο αυθεντικά κοινά. Δεν δίνουν σημασία στη συμβατική σχέση της πλατείας με τη σκηνή. Αν πας να τα κοροϊδέψεις θα κάνουν φασαρία. Αν τα λογαριάσεις σαν ίσους, έρχονται μαζί σου», λέει ο σκηνοθέτης.

«Η περιθωριοποίηση και η αντικοινωνικότητα ενός δεν αιτιολογείται σε κάποια προσωπική του ανεπάρκεια, αλλά στην ανάγκη άλλων να ξεσπούν πάνω του τους δικούς τους
φόβους, απογοητεύσεις και το στρες. Το έργο φιλοδοξεί να εξετάσουν οι μαθητές τις δικές τους συμπεριφορές και να εμπνεύσει την κοινή δράση για επίλυση προβλημάτων αντί για την εκτόνωση επιθετικότητας».

image

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι
Παίζουν:  Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Κατσής, Βαλέρια Κουρούπη, Βασίλης Κουκαλάνι, Ιωάννα Λέκκα, Πέτρος Σπυρόπουλος και Μιχάλης Τιτόπουλος.
Σκηνικά- κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Βοηθός Σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δώρα Τουρβά
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού
Βίντεο- Φωτογραφίες: Πάνος Ζενίδης, Τίνα Ψαρρού
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου
Επικοινωνία με Σχολεία: Υρώ Μιχαλακάκου: 215 55 036 56 και 6978 068 69
Δημόσιες Σχέσεις/Επικοινωνία με ΜΜΕ: Χρύσα Ματσαγκάνη (ForArtist) -chm@forartist.gr, 6970 992262

Το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», για 3η χρονιά, για 6 Κυριακές από 25 Οκτωβρίου μέχρι και 29 Νοεμβρίου στις 15.15 και καθημερινές για σχολεία./ Διάρκεια παράστασης 80’

Το «Μια Γιορτή στου Νουριάν» Από 6 Δεκεμβρίου μέχρι και 31 Ιανουαρίου, κάθε Κυριακή στις 15.15 Διάρκεια παράστασης: 70’