Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, συνετρίβη στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου το πρωί της Τρίτης. Το αεροσκάφος Su – 24 κατερρίφθη από τουρκικά F16. Το περιστατικό σίγουρα οξύνει κι άλλο τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας. 

Ads

Η τουρκική πλευρά, διά των πρώτων ανακοινώσεων από την πολεμική αεροπορία, υποστήριξε πως «προειδοποίησε δέκα φορές μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών» το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψει. Η κατάρριψη, σύμφωνα με την Άγκυρα, έγινε από δύο F16.

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού:

image

image

Ads

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αντιτείνει ότι το πολεμικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο και ουδέποτε, παραβίασε τον τουρκικό. Μάλιστα η Ρωσία υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος δέχτηκε αντιαεροπορικά πυρά. 

Στην πρώτη του αντίδραση, το Κρεμλίνο ανέφερε πως πρόκειται για «πολύ σοβαρό περιστατικό». Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου ωστόσο ανέφερε πως, καθώς είναι «αδύνατο να πούμε κάτι χωρίς να έχουμε όλες τις πληροφορίες», δεν πρέπει να βγαίνουν «βιαστικά συμπεράσματα». 

Οι δυο πιλότοι εγκατέλειψαν το αεροπλάνο, προτού αυτό προσκρούσει στο έδαφος. Ο ένας από τους δυο φέρεται να είναι νεκρός. Ένα βίντεο που έδωσε στο Reuters συριακή αντικαθεστωτική αντάρτικη οργάνωση φέρεται να δείχνει τον Ρώσο πιλότο βαριά τραυματισμένο. Από την οργάνωση δήλωσαν ότι είναι νεκρός. Η τύχη του δεύτερου αγνοείται. 

Για το ζήτημα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας που επιθυμεί να ενημερώσει στους συμμάχους για το θέμα του ρωσικού αεροσκάφους.