Αυτή τη στιγμή, το ρεκόρ θανάτων από τρομοκρατικά χτυπήματα φθάνει σε ιστορικό υψηλό και το κατέχουν δύο και μόνον ομάδες: Η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία νέας έκθεσης, οι νιγηριανοί μαχητές της Μπόκο Χαράμ σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τους συμμάχους τους, το Ισλαμικό Κράτος.

Οι δύο τρομοκρατικές ομάδες, η Μπόκο Χαράμ που έχει βάση τη Νιγηρία και το Ισλαμικό Κράτος (IS, πρώην ISIS), που έχει στόχο την επέκταση της δράσης του πέρα από το Ιράκ και τη Συρία, σε παγκόσμιο πλέον, επίπεδο, όπως υπογράμμισε με τον πιο σαφή τρόπο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, ήταν υπεύθυνες για πάνω από τις μισές δολοφονιών που καταγράφηκαν το 2014.
Και οι δύο μαζί, ήταν το 2014 υπεύθυνοι για το 51% των θανάτων από τρομοκρατία παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Τρομοκρατίας που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών και Ειρήνης (IEP).

Οι τζιχαντιστές της Νιγηρίας, που ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος τον Μάρτιο του 2015, σκότωσαν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι οι σύμμαχοι τους του ISIS -6.644 ζωές ενώ η ISIS, 6073.

Ads

Στη Νιγηρία η αύξηση θανάτων από την τρομοκρατία μέσα στο 2014 είναι της τάξης του 300%, παρότι για το νούμερο αυτό ευθύνονται εν μέρει και άλλες ένοπλες ομάδες.
Ειδικότερα, οι μαχητές Φουλάνι εκτέλεσαν 1229 ανθρώπους στη Νιγηρία.

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε μάχες, παρά σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Θεωρείται υπεύθυνο για τουλάχιστον 20.000 θανάτους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Οι Ταλιμπάν, η υπ’ αριθμόν ένα θανάσιμη τρομοκρατική οργάνωση το 2013, κατατάσσεται στην τρίτη θέση το 2014, παρά το γεγονός ότι εκτέλεσε 3.477 ανθρώπους σε τρομοκρατικές επιθέσεις (που μεταφράζεται σε αύξηση της τάξης του 38%).
Βεβαίως, παραμένει η δεύτερη πιο θανάσιμη μετά το Ισλαμικό Κράτος, τουλάχιστον σε θανάτους που καταγράφονται ως απολογισμός συγκρούσεων. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο αριθμός θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις  σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει το 2014 αύξηση 80% -το 2014 σκοτώθηκαν 32.658 άνθρωποι, το 2013, τα θύματα ήταν 18.111.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει ποτέ καταγραφεί και σχεδόν δέκα φορές υψηλότερος από ό, τι το 2000 (όταν 3.329 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τρομοκράτες).

Μόλις πέντε χώρες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των τρομοκρατικών ενεργειών – το Ιράκ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Συρία – που αντιπροσωπεύουν και το 78 % του συνόλου των θανάτων το 2014.

Το υψηλότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της τρομοκρατίας έχει πληρώσει το Ιράκ -9,929 θάνατοι το 2014.

Ωστόσο, η απειλή εξαπλώνεται. Ο αριθμός των χωρών που μέτρησαν περισσότερους από  500 θανάτους εξαιτίας της τρομοκρατίας αυξήθηκαν από πέντε σε 11 το 2014, με την προσθήκη της Σομαλίας, της Ουκρανίας, της Υεμένης, την Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, το Νότιο Σουδάν και το Καμερούν.

Η έκθεση δεν συμπεριλαμβάνει τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 -τα πολλαπλά φονικά χτυπήματα στο Παρίσι, την επίθεση στο ρωσικό αεροπλάνο στην Αίγυπτο, τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο και την Τουρκία και άλλα γεγονότα που αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας.

Εκτός από το βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η τρομοκρατία επιφέρει και ένα επίσης, βαρύ οικονομικό πλήγμα στις χώρες που βάζει στο στόχαστρο. 

Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις οι ζημίες από την τρομοκρατία το 2014 ανέρχονται σε 52,9 εκατομμύρια δολάρια, αύξηση 61% από το προηγούμενο έτος.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παραμένει πιο δαπανηρός από την άμεση ζημία που προκαλεί, αναφέρει η έκθεση. Εκτιμάται ότι 117 δισεκατομμυρίων δολάρια δαπανήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ανάγκες της εθνικής ασφάλειας από τρομοκρατικές απειλές.

Ο δυτικές χώρες εξακολουθούν να είναι πιο ευάλωτες στην τρομοκρατία. Τα τελευταία 15 χρόνια το 2,6% των θανάτων που σχετίζονται με τρομοκρατικές επιθέσεις συμβαίνει στη Δύση και το ποσοστό πέφτει στο 0,5%  (εάν εξαιρέσει κανείς την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη).

Οι επιθέσεις τύπου «Lone Wolf», «μοναχικού λύκου» ευθύνονται για το 70% των θανάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δύση -ήδη από το 2006.
Το 80% των θανάτων αυτών, αποδίδεται σε ακροδεξιούς, εθνικιστές, και δράστες άλλων, διαφορετικών τάσεων και «αποχρώσεων», αλλά όχι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία και τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει η έκθεση,  η τρομοκρατία παραμένει μια σχετικά μικρή απειλή για την ανθρώπινη ζωή. 
Συνολικά 13 φορές περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ανθρωποκτονίες παρά από  τρομοκρατικές επιθέσεις.