Όταν είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας η σκέψη να φέρουν «προαιρετικά» τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις στολές τους Αγίους προστάτες των Όπλων τους, την αποδώσαμε στις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, στη δημοσιογραφική ξηρασία του Αυγούστου και στο προεκλογικό κλίμα, όπου στην Ελλάδα του 2015 πατριωτιλίκι και θρησκεία αποτελούν, ακόμη, αστείρευτη πηγή άντλησης ψήφων.

Ads

Πριν λίγες ημέρες το θέμα επανήλθε οριστικά και επίσημα, κάνοντας πλέον αδήριτη την ανάγκη παρέμβασης σε ένα Υπουργείο όπου πλέον τα ζητηματα έχουν ξεπεράσει το θεσμικό πλαίσιο και απειλούν τον σκληρό πυρήνα των σύγχρονων Δημοκρατιών.

Όπως πολύ εύστοχα παρατηρεί ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος, «Η στρατιωτική στολή είναι τύπος καθορισμένος από το δημόσιο δίκαιο και όχι πεδίο ενάσκησης της ελευθερίας της έκφρασης ή της θρησκευτικής συνείδησης του στρατευμένου. Ακριβώς όπως και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας επί του οποίου ούτε προαιρετικά επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος, σύμφωνα με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την επικύρωσης τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αποδοχή προαιρετικής ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων θα επιτρέψει αυτομάτως διακρίσεις με βάση την θρησκευτική συνείδηση, κατηγοριοποιήσεις αδιανόητες για τις συνθήκες ομοψυχίας που πρέπει να επικρατούν στους υπηρετούντες. Η παραβίαση αφορά τα άρθρα 5 παρ. 1, 9, 9Α, 13 του Συντάγματος και τα άρθρα 9 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου”.

Πέρα από τα παραπάνω πολύ σημαντικά και μόνο η επίκληση της προαιρετικότητας προκαλεί μειδίαμα όταν αναφέρονται σε ένα κλειστό σύστημα όπως είναι ο στρατός και δη ο ελληνικός: ποιος θα τολμήσει να μην το φορέσει όταν το έχει ήδη φορέσει ο «ανώτερος», χωρίς τον φόβο του στιγματισμού και της δυσμένειας; (συχνές οι καταγγελίες για αποχή σε μονάδες από τον επίσης «προαιρετικό» εκκλησιασμό, αποχή που συνοδεύεται από αγγαρείες).

Ads

Σύμφωνα με το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ Φ.456/44/187527/Σ. 2812/04 Αυγ 15/ΓΕΕΘΑ/Β1, η δερματοστιξία, το τατουάζ δηλαδή, επιτρέπεται αρκεί να μην είναι εξωτερικά εμφανής όταν θα φορούν οι στρατιωτικοί τη στολή τους και να μην έχει οποιοδήποτε μήνυμα φυλετικών,εθνικών ή θρησκευτικών διακρίσεων. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μεριμνεί, και  , τα τατουάζ που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗ να μην δημιουργούν ζητήματα θρησκευτικών διακρίσεων στο στράτευμα. Θα σιωπήσει για  τους Αγίους προστάτες στις στολές που είναι κάτι παραπάνω από εμφανή και θα διαιρούν τα στελέχη σε πιστούς και καλούς Χριστιανούς και μη; Τι θα απαντήσει στους συμπατριώτες μας αλλόθρησκους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία;

Τι έχει να απαντήσει ο μεγαλύτερος κυβερνητικός εταίρος, ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρόγραμμα του οποίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις διαβάζουμε ότι «Η εσωτερική λειτουργία της Άμυνας οφείλει να διασφαλίζει και να εφαρμόζει τον κανόνα του δικαίου και επιπλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να θωρακίζονται». Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Δ. Βίτσας; Οι αποφάσεις των Υπουργείων υπακούουν και υπηρετούν ένα συνεκτικό σχέδιο ή αποτελούν παραμάγαζα του κάθε Υπουργού;

Θεωρούσα ότι τα θέματα αυτά τα είχαμε λύσει ως Πολιτεία με την κατάργηση αναγραφής θρησκεύματος στις ταυτότητες. 

Η αντίδραση όσων διαφωνούν με το όλο εγχείρημα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Θα περίμενε κανείς, να αντιδράσουν  αυτοί που ασχολούνται με τα θέματα των στρατιωτικών όπως η ΠΟΕΣ. Ματαίως, όμως. Ευχή και ελπίδα είναι να έχουν διαφορετική γνώμη. Να μη συναινέσουν στην εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής, αλλά να αντιδράσουν με ξεκάθαρη, συνειδητή και δυναμική θέση.

Ζούμε την εποχή της σποράς πολλών και δυνατών ανέμων. Δυστυχώς, η ώρα που θα θερίσουμε τυφώνες και θύελλες δεν αργεί. Διανύουμε έναν ολισθηρό δρόμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα.