Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο.
Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή, μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ads

Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει επίσης ένα μεγάλο αριθμό καταγγελιών σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι «Ευρωπαϊκές αξίες»;

Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν, εάν υπάρξει η πολιτική βούληση»,  είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος  διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος  της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ads

Υπολογίζεται ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο.

Μόνο μεταξύ 28 και 30 Οκτωβρίου, 86 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε εφτά ναυάγια κοντά στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Καλύμνου και της Ρόδου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 560.683 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2015.
Τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ εκείνων που περνούν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας αποτελούν άνθρωποι οι οποίοι διαφεύγουν πολέμους και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους Σύριους και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών.

«Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας  και η απόγνωση  των προσφύγων αυξάνεται, θα δούμε ακόμα περισσότερα ναυάγια και χαμένες ζωές στο Αιγαίο. Η αδράνεια της ΕΕ και της Ελλάδας σημαίνει ότι θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν περισσότερα ασφαλή και νόμιμα περάσματα ήταν διαθέσιμα για τους πρόσφυγες» είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επίσης διαπιστώσει συνεχιζόμενες και πολύ κακές συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στη Λέσβο αλλά και σε άλλα ελληνικά νησιά και την ενδοχώρα.

Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία μεταξύ αυτών δεν έχει πρόσβαση στις Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής οι οποίες έχουν την ευθύνη να αναγνωρίζουν άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Είναι αναγκαία η ουσιαστική και αποτελεσματική αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τη χώρα, καθώς και συντονισμένες και επαρκής επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης αλλά και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να βελτιώσουν σημαντικά τον συντονισμό τους και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τους διαθέσιμους από την ΕΕ πόρους.