Το Βερολίνο φαίνεται πως αποσύρει την αρχική του πρόταση για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο, θέση την οποία υποστήριζε μαζί με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Τα σενάρια κοινών περιπολιών είχε απορρίψει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Συντονισμός με την Τουρκία «δεν σημαίνει κοινές περιπολίες», τόνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποδεχόμενος την πρόταση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, συγκάλεσε για την Κυριακή άτυπη συνάντηση των ηγετών όλων των χωρών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη ροή των προσφύγων από τα Βαλκάνια ως τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως στόχος της συνάντησης είναι να βρεθούν «κοινές λύσεις» για το προσφυγικό πρόβλημα στη βάση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και προπαντός στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο έλεγχος αυτός θα επιτευχθεί με συντονισμό, ανέφερε και πρόσθεσε: «Ασφαλώς γνωρίζουμε για τις ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να επιδιωχθεί στα ευρωπαϊκά σύνορα συντονισμός με έναν νατοϊκό εταίρο όπως είναι η Τουρκία». Πάντως διευκρίνισε ότι συντονισμός «δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι το διαφορετικό». Ο Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να διευκρινίσει το τι μπορεί να σημαίνει «συντονισμός», επειδή, όπως είπε, «αυτό είναι κάτι που βρίσκεται πάνω από τις δυνάμεις ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης». Τόνισε όμως ότι ο συντονισμός θα είναι «προς το συμφέρον όλων».
Η σημερινή στάση του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου διαφέρει από τη στάση που τηρούσε το Βερολίνο το τελευταίο διάστημα. Μέχρι σήμερα η γερμανική κυβέρνηση εμφανιζόταν ως υποστηρικτής – μαζί με τις Βρυξέλλες – των κοινών περιπολιών, σενάριο το οποίο είχε απορρίψει κατηγορηματικά η Αθήνα.
Και στρατιωτικά αεροπλάνα για επαναπροώθηση
Επίσης ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε και στις δημοσιογραφικές πληροφορίες που κάνουν λόγο για αυστηρότερα μέτρα που αφορούν άτομα των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίπτεται.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στη σημερινή συνεδρίαση του γερμανικού κυβερνητικού συμβουλίου συζητήθηκε η επίσπευση της διαδικασίας επαναπροώθησης όλων εκείνων που δεν θα αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες. Σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμα αεροπλάνα της πολιτικής αεροπορίας για να σταλούν αυτά τα άτομα πίσω στην πατρίδα τους, θα αξιοποιούνται ακόμη και στρατιωτικά. Όπως είχε προηγουμένως δηλώσει η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για αυτό το λόγο οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) θα διαθέσουν μεταγωγικά αεροσκάφη του τύπου Transall.
Η υπουργός κατέστησε πάντως σαφές ότι ο γερμανικός στρατός δεν έχει αστυνομική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου η συνεισφορά του θα περιοριστεί στη μεταφορά. Εκτός αυτού, η χρήση των στρατιωτικών αεροπλάνων δεν θα γίνεται σε βάρος στρατιωτικών επιχειρήσεων και ασκήσεων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >