Αιγύπτιοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή και κυρίως, οικονομική τεχνολογία αφαλάτωσης, που μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, φιλτράρει το θαλασσινό νερό.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν αφορά μόνο στην αφαλάτωση, αλλά και στον καθαρισμό του νερού από λύματα.
Η μέθοδος βασίζεται στη χρήση μίας μεμβράνης -που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε εργαστήριο- με σκόνη οξικής κυτταρίνης, που παράγεται στην Αίγυπτο.
Είναι δε εύκολη στη χρήση, καθώς απαιτούνται μόνο οι μεμβράνες και μια φωτιά για την εξάτμιση του φιλτραρισμένου νερού- χωρίς να απαιτείται καν ηλεκτρισμός, όπως τονίζει ο ελ Σαφέι, βοηθός καθηγητής γεωργικής τεχνολογίας και βιοσυστημάτων στο πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας.
Η μέθοδος βασίζεται στη διεξτάμιση που χρησιμοποιείται για τον διαχωρισμό οργανικών υγρών.
Μάλιστα ο αλ Σαφέι εξηγεί ότι «Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ καλύτερη από την αντίστροφη όσμωση, τεχνολογία που χρησιμοποιείται σήμερα στην Αίγυπτο και στις περισσότερες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >