Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επανειλημμένα ισχυριστεί στο πλαίσιο της γνωστής ηθικολογίας του την ανάγκη παραχώρησης εποπτικών εξουσιών στις ευρωπαϊκές αρχές. Όμως όπως φαίνεται αυτό ισχύει μόνο για τις υπόλοιπες χώρες. Γιατί όταν πρόκειται για τη Γερμανία η θέση αυτή αλλάζει. Το Βερολίνο αποφάσισε την Πέμπτη να αλλάξει τη νομοθεσία για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, δίνοντας εξουσίες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και αφαιρώντας ουσιαστικά εποπτικές εξουσίες από την ΕΚΤ, η οποία απειλεί πλέον με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ads

Με τον εν λόγω νόμο τροποποιείται η τραπεζική νομοθεσία και δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας να καθορίζει μόνο του τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τη διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και τη λήψη εσωτερικών αποφάσεων. Με τον νέο νόμο το Βερολίνο στην ουσία εμποδίζει την ΕΚΤ από το να ελέγχει τις γερμανικές τράπεζες και να ζητά λήψη μέτρων, όπου κρίνει πως ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας. Για το λόγο αυτό η ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η υποκρισία αποτυπώνεται και στο γεγονός πως την ίδια ώρα που υπερψηφιζόταν το νομοσχέδιο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέρρευσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται πως η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και στον τερματισμό των δεσμών μεταξύ τραπεζών και κρατών.

Η ΕΚΤ επισημαίνει πως με το νέο νόμο αφαιρούνται εξουσίες από την ΕΚΤ και αντίστοιχα ενισχύονται αυτές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Οι κανονισμοί δημιουργούν εθνικές αρμοδιότητες που θα θέσουν εμπόδια στην ενιαία εποπτεία των σημαντικών τραπεζών από την ΕΚΤ», ανέφερε σε επιστολή προς τους Γερμανούς βουλευτές τον Ιούλιο η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ. «Αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το “εποπτικό μπάλωμα” που συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία της οικονομικής κρίσης και θα αντέκρουε το πνεύμα της τραπεζικης ένωσης», τόνιζε.

Ads