Αυτό αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», καταγγέλλοντας ότι ο εν λόγω όμιλος ΜΜΕ – ο οποίος εκδίδει τις δημοφιλείς βρετανικές εφημερίδες «The Sun» και «News of the world» – είχε προσλάβει επαγγελματίες ιδιωτικούς ντετέκτιβ και χρησιμοποιούσε την παράνομη παρακολούθηση ως βασικό μέσο ανεύρεσης των πληροφοριών για δημοσιεύματά τα τελευταία χρόνια. Η Guardian αποκάλυψε, μάλιστα, ότι στη συνέχεια ο εν λόγω όμιλος κατέβαλε το ποσό του ενός εκατ. βρετανικών λιρών για να «κλείσει» δικαστικές υποθέσεις που απειλούσαν να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τις παράνομες δραστηριότητές του.

Ads

Σύμφωνα πάντα με τη Guardian, οι εν λόγω πληρωμές αφορούσαν τρεις δικαστικές υποθέσεις που απειλούσαν να αποκαλύψουν ότι μέσω των υποκλοπών ο όμιλος «News Group Newspapers» αποκόμιζε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που αφορούσαν φορολογικά αρχεία, στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης, τραπεζικές καταθέσεις και τηλεφωνικούς λογαριασμούς. Μεταξύ των θυμάτων των υποκλοπών βρίσκονται το μανεκέν Έλ Μακφέρσον, η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, ο τραγουδιστής Τζορτζ Μάικλ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ και ο ατζέντης αστέρων Μαξ Κλίφορντ.

Οι επίμαχες δικαστικές υποθέσεις που «έκλεισαν», άλλωστε, συνδέονταν με τη φυλάκιση του ρεπόρτερ Κλάιβ Γκούντμαν, ο οποίος εργαζόταν για την εφημερίδα «News of the world» όταν συνελήφθη για την παρακολούθηση κινητών που ανήκαν στο προσωπικό που εργάζεται για τη βασιλική οικογένεια. Η εν λόγω φυλάκιση πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2007, χρονικό σημείο κατά το οποίο η ηγεσία της εφημερίδας ισχυρίσθηκε ότι δε γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες παρακολουθήσεις και άφησε τον ρεπόρτερ «ξεκρέμαστο».

Σήμερα, ωστόσο, η Guardian ρίχνει νέο φως στην υπόθεση, φανερώνοντας ότι ο εκδοτικός όμιλος στην πραγματικότητα βρισκόταν πίσω από τις παράνομες υποκλοπές, όχι μόνο αυτές που πραγματοποιούσε ο Γκούντμαν, αλλά και χιλιάδες άλλες που αφορούσαν πολλές διαφορετικές προσωπικότητες της Βρετανίας. Το θέμα αποκτά και πολιτικές διαστάσεις, μιας και ο Αντι Κούλσον, υπεύθυνος επικοινωνίας του ηγέτη των Τόρις, Ντέιβιντ Κάμερον, υπήρξε βοηθός αρχισυντάκτη και στη συνέχεια αρχισυντάκτης του News of the World την περίοδο που οι δημοσιογράφοι φέρεται να πραγματοποιούσαν τις υποκλοπές. Ο Ντ.Κάμερον πάντως υπερασπίστηκε τον Αντι Κούλσον λέγοντας ότι είχε παραιτηθεί από τη θέση του αρχισυντάκτη της εφημερίδας και ότι πίστευε πως έπρεπε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.

Ads

Λόγω της βαρύτητας των κατηγοριών, ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, Πολ Στίφενσον, ανέθεσε στον βοηθό του τη διεξαγωγή έρευνας για τις κατηγορίες που διατυπώνει η Guardian. Ωστόσο, σε νεότερη ανακοίνωση δηλώνεται ότι «δεν ήρθαν στο φως στοιχεία από τότε που έκλεισε η υπόθεση», απορρίπτωντας το ενδεχόμενο για περισσότερες έρευνες. Επίσης συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα η Επιτροπή Μέσων Ενημέρωσης της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ σχετικά με το θέμα αυτό αναμένεται να κάνει δήλωση σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Χάνσον.