Στο εξαιρετικό Φεστιβάλ των νησιών του Αιόλου στη Σικελία, παρουσιάστηκε η “Νονά” του Στέλιου Κούλογλου.  Σήμερα το βράδυ η ανεπίσημη βιογραφία της Ανγκελα Μέρκελ προβάλλεται  στην πόλη Αρλ της Γαλλίας, στα πλαίσια μιας εβδομάδας Αλληλεγύης στον ελληνικό λαό. Στην προβολή που θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Actes Sud στις 20:30 το απόγευμα, θα παραστεί και θα απαντήσει στο κοινό ο σκηνοθέτης της ταινίας.

Ads

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σικελίας  οργανώνουν και υποστηρίζουν οι περίφημοι Ιταλοί σκηνοθέτες αδελφοί Ταβιάνι. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο μαγευτικό Σαλίνα, την  “Δίδυμη”, όπως αποκάλεσαν το μικρό νησί οι Αρχαίοι Έλληνες που το αποίκισαν, εξ αιτίας των διδύμων ηφαιστείων του. Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε αφιέρωμα στον διάσημο Ιταλό κωμικό Νάνι Μορέτι που παρευρέθηκε στο Φεστιβάλ καθώς και ένα αφιέρωμα για  την Συρία, ενώ η “Νονά” προβλήθηκε σε ειδική, τιμητική προβολή. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία διεύθυνε η Τζιοβάννα Ταβιάνι, διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Στην Γαλλία, η εβδομάδα Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, είναι μια πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Οπτικοακουστικών Μέσων, Médiatheque Arles, σε συνεργασία με την ελληνογαλλίδα συγγραφέα Αννί Μαΐλλη. Η ιδέα προέκυψε, όπως δηλώνει η ίδια στο Tvxs, «από το πραγματικό ενδιαφέρον για το μέλλον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και από την παρουσία στην ευρύτερη περιοχή μιας μεγάλης ελληνικής διασποράς, (τη μεγαλύτερη στην Γαλλία), ιδιαίτερα στην πόλη της Αρλ. Στην τελευταία  περιλαμβάνεται και το Σαλέν ντε Ζιρό, όπου μια πλούσια ελληνική κοινότητα δημιουργήθηκε από τους πρώτους μετανάστες που ήρθαν από τα Δωδεκάνησα και τη Μικρά Ασία στα τέλη του 1920 για να εργαστούν σκληρά στις αλυκές της Κάτω Καμάργκ.»

Το πρόγραμμα φιλοξενεί εκτός από την προβολή της «Νονάς» και άλλες ταινίες όπως την «Ξένια» του Πάνου Κούτρα, τη «Σκόνη του χρόνου» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και το ντοκιμαντέρ του Τομά Γκαγιάρ «Άνθρωποι του αλατιού. Μια Ελλάδα στην Καμάργκ» βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες για τη ζωή των Καλυμνιωτών που μετανάστευσαν εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα.