Ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται (ξανά) πρωθυπουργός απόψε στις 8 το βράδυ κι έως αύριο το απόγευμα, το αργότερο, αναμένεται η ορκωμοσία και της νέας κυβέρνησης.
Θα είναι και πάλι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με κοινοβουλευτική πλειοψηφία 155 εδρών, μια πλειοψηφία όμως «που μπορεί να αβγατίσει» όπως είπε αργά χθες τη νύχτα, μιλώντας με τους δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας. Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πώς μπορούν να «αβγατίσουν» οι 155 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να φανεί μέσα στο επόμενο διάστημα, δεν αποτελεί όμως σενάριο άμεσης υλοποίησης.
Η κυβερνητική συνεργασία τόσο με το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όσο και με το Ποτάμι σ’ αυτή τη φάση δεν διαφαίνεται και δεν προκρίνεται από καμία από τις δύο πλευρές. Μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα όμως οι διεργασίες και ανακατατάξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς δείχνουν δεδομένες. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που, σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, έστειλε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι σ’ αυτή τη φάση οι συνθήκες για συνεργασία δεν είναι ώριμες, όπως εξίσου ενδεικτική είναι και η διαφορετική άποψη που διατυπώνει ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το παζλ του αναγνωριστικού – και άγουρου – ακόμη πολιτικού φλερτ συμπληρώνει το θερμό συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Φώτη Κουβέλη προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρά τις θυελλώδεις σχέσεις που έχει πλέον ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και την απολύτως αρνητική στάση που διατηρεί απέναντί του σημαντική μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτό το σκηνικό, η όποια περαιτέρω προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ προϋποθέτει κατ΄αρχήν εκκαθάριση και επαναπροσδιορισμό ιδεολογικο-πολιτικού στίγματος και εσωτερικών σχέσεων σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, μηδέ βεβαίως εξαιρουμένου και του ρόλου του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος – παρεμπιπτόντως – ήταν απών χθες το βράδυ από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ανάλογους, πολιτικούς και στρατηγικούς επαναπροσδιορισμούς προδιαγράφει το εκλογικό αποτέλεσμα και για το «Ποτάμι», το οποίο καταβάλει βαρύ τίμημα στην απολιτίκ προσέγγιση της διακυβέρνησης και από χθες το βράδυ εισέρχεται στα θολά νερά της εσωστρέφειας.
Θεατής όλων αυτών και από σαφή θέση ισχύος, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να κινηθεί σε πρώτη φάση στα ασφαλή και δοκιμασμένα ύδατα μιας κυβέρνησης με κορμό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επιστρατεύοντας όμως και πρόσωπα που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Δεν αποκλείει επίσης και αντιθέτως, όπως είπε και ο Νίκος Βούτσης, θα επιδιώξει συναινέσεις και την ψήφο των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε συγκεκριμένα νομοσχέδια και δράσεις, ενώ στο σχεδιασμό του βρίσκεται ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης με συστράτευση των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, όπου αυτό είναι εφικτό.
«Θα ζητήσω στήριξη και από τα υπόλοιπα κόμματα», είπε ο ίδιος χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι «στις σκέψεις μου είναι να συσταθεί ένα εθνικό συμβούλιο για ευρωπαϊκά θέματα, στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων».
Ποιοι θα είναι οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης
Το πνεύμα αυτό των ευρύτερων συναινέσεων αναμένεται να αποτυπωθεί και στον, άμεσο, σχηματισμό της κυβέρνησης όπου κεντρικό ρόλο αναμένεται να διατηρήσουν υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν προέρχονταν από τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Γιώργος Σπίρτζης κι ο Δημήτρης Μάρδας θα διατηρήσουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα χαρτοφυλάκιά τους (Εργασίας, Υποδομών και αναπληρωτής Οικονομικών), ενώ συζητείται και πιθανή πρόταση προς τον Γιάννη Μουζάλα να κρατήσει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής που ήδη διαχειρίζεται ως υπηρεσιακός υπουργός της κυβέρνησης Θάνου.
Νίκος Κοτζιάς και Χριστόφος Βερναρδάκης θα παραμείνουν, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, στα υπουργεία Εξωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αντίστοιχα, ενώ η Ολγα Γεροβασίλη θα διατηρήσει τη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου.
Η ομάδα του Μαξίμου, με Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ εντός κυβέρνησης θα είναι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι τελευταίες χθεσινοβραδυνές πληροφορίες τον έφεραν ακόμη και στη θέση του υπουργού Οικονομικών με αλλαγές όμως, που θα δώσουν τις αρμοδιότητες της εφαρμογής του Μνημονίου στον Γιώργο Χουλιαράκη. Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα φορολογικά, αναμένεται να παραμείνει και ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Αμετακίνητοι θεωρούνται και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας για θέματα αντιμετώπισης της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης.
Για την προεδρία της Βουλής, μετά τη θυελλώδη θητεία Κωνσταντοπούλου, προορίζεται ο Νίκος Βούτσης, ενώ στην περίπτωση αυτή το υπουργείο Εσωτερικών είναι πιθανό να αναλάβει ο Πάνος Σκουρλέτης.
Από την πλευρά των ΑΝ.ΕΛ. ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το υπουργείο Αμυνας, ενώ εντός κυβέρνησης αναμένεται να βρίσκονται ακόμη ο Τέρνες Κουίκ, η ‘Ελενα Κουντουρά, και η Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά.
‘Ολο το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει κλειδώσει το αργότερο έως αύριο το πρωί και η ορκωμοσία θα γίνει αμέσως μετά, καθώς την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα μετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >