Ο γερμανικός τύπος βρίθει σχολίων για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Αναφερόμενοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι σχολιαστές αναμένουν ένα οριακό αποτέλεσμα.

Ads

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η Handelsblatt: «Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καταμέτρηση των ψήφων. Ενώ τα δυο κόμματα -ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα και η συντηρητική ΝΔ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη- συγκέντρωναν στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων τα ίδια ποσοστά, στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να πέτυχε ένα προβάδισμα μισής έως και τριών ποσοστιαίων μονάδων. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει τους δημοσκόπους πιο προσεκτικούς και που παράλληλα προκαλεί αισιοδοξία στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι το εξής: και στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντέλει περισσότερες ψήφους από εκείνες που προέβλεπαν οι δημοσκόποι στις τελευταίες μετρήσεις πριν από τις εκλογές».

«Ήδη στο προοίμιο των εκλογών», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν ατυχήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει και πάλι πρωθυπουργός ενώ το κόμμα του θα περάσει και νέες δοκιμασίες».

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ;

«Ακόμη κι αν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και λάβει το προβλεπόμενο από τον εκλογικό νόμο μπόνους των 50 εδρών, θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας», σχολιάζει η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche. «Διότι ακόμη και οι πλέον πιστοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν στην απόλυτη πλειοψηφία. Πολλοί θα προτιμούσαν μια συνεργασία με το (…) ΠΑΣΟΚ. Πιθανός κυβερνητικός εταίρος είναι και οι ΑΝΕΛ. Το ποιόν θα ψηφίσουν όμως τελικά οι Έλληνες την Κυριακή είναι ανοιχτό μέχρι και την τελευταία στιγμή», σημειώνει η εφημερίδα αναφερόμενη στον μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων που «έβγαζαν» οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ads

Η tagesschau.de παρατηρεί: «Η Ελλάδα εκλέγει σήμερα το νέο της κοινοβούλιο. Περίπου 10 εκατομμύρια πολίτες καλούνται να ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι αποφασιστικής σημασίας για την πολιτική των περικοπών και την κοινωνική πολιτική της υπερχρεωμένης χώρας. Οι δημοσκοπήσεις προδικάζουν ένα οριακό αποτέλεσμα».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα