Με όπλα μια κάμερα, ένα μικρόφωνο κι ένα δορυφορικό τηλέφωνο, το συνεργείο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24 κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από το επικίνδυνο ταξίδι ενός παλιού σκάφους γεμάτο πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο.

Ads

Ο δημοσιογράφος του καναλιού Φρανκ Γκενοζό κατάφερε να συμφωνήσει με τους Τούρκους διακινητές και του επετράπη να καταγράψει το ταξίδι. Όπως ο ίδιος περιγράφει στο ρεπορτάζ του, δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ κατέβαλαν 2.000 ευρώ ο καθένας και 1.000 για καθένα από τα παιδιά τους.

Το συνεργείο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 24 έκανε το επικίνδυνο ταξίδι από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο σε ένα παλιό σκάφος μαζί με δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Στο βίντεο εμφανίζεται τουλάχιστον ένας από τους διακινητές να κρατάει όπλο. Ο ίδιος οδηγεί το σκάφος λίγα μέτρα μακριά από την ακτή παραδίδει το τιμόνι σε έναν από τους πρόσφυγες και εγκαταλείπει τη βάρκα για να γυρίσει κολυμπώντας στην ακτή. Οι πρόσφυγες δεν είναι πλέον πρόβλημα τους.

Το ταξίδι προχωρά, ενώ το σούρουπο πέφτει. Κανένας από τους πρόσφυγες δεν έχει εμπειρία στη θάλασσα και οι ελληνικές ακτές απέχουν ακόμη 10 χιλιόμετρα. Ξαφνικά ή μηχανή σταμάτα και επικρατεί πανικός. Η ανακούφιση των προσφύγων έχει μετατραπεί σε απόγνωση και οι επιβάτες πρέπει σταματήσουν να κουνιούνται για να μην ανατραπεί το ακυβέρνητο σκάφος. Το σκοτάδι έχει πλέον πέσει και το μόνο φως που υπάρχει είναι από τα λίγα κινητά τηλέφωνα και την τηλεοπτική κάμερα.

Τότε ο Γκενοζό ειδοποιεί μέσω δορυφορικού τηλεφώνου καλώντας σε βοήθεια και δίνει τις συντεταγμένες του σκάφους μέσω GPS. Στο σημείο σπεύδουν σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος καθώς κι ένα ελληνικό αλιευτικό και ξεκινά η ρυμούλκηση του σκάφους στη Μυτιλήνη.

Ads

Μετά το πέρας της περιπέτειας, ένας από τους πρόσφυγες, ο Ιμπρά, λέει στον Γάλλο δημοσιογράφο: «Καταλαβαίνετε γιατί θέλουμε να έρθουμε εδώ; Η κυβέρνησή μας μάς επιτρέπει να πεθάνουμε, αλλά η δική σας σάς φροντίζει».