Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Η εξυγιάνση της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να αρχίσει από τα πολιτικά κόμματα. Η κρίση τόνισε την αναξιόπιστη και αντιδημοκρατική λειτουργία τους. Επιβεβαίωσε πως λόγος ύπαρξής τους δεν είναι να προάγουν τα συμφέροντα του Λαού, αλλά την καλλιέργεια πελατειακού κράτους, για τη μακροημέρευση της νομενκλατούρας τους.
Στη φίλη και σύμμαχο Γαλλία, οι περισσότεροι υπουργοί αλλά και πρωθυπουργοί έχουν φοιτήσει στην École Nationale d’Administration, έχουν θητεύσει κατόπιν σε σκιώδεις κυβερνήσεις των κομμάτων τους ενώ παράλληλα εχουν συμμετάσχει σε θεματικές επιτροπές για την εκπόνηση αναπτυξιακών σχεδίων και εκλογικών προγραμμάτων. Οπότε, όταν έλθει η ώρα τους να κυβερνήσουν είναι έτοιμοι. Εδώ ο επικεφαλής του κόμματος επιλέγει κάποιους πρόθυμους συνήθως να τον υπηρετούν και τους ρίχνει στα βαθειά χωρίς καμιά κυβερνητική εμπειρία. Πάνε στις Βρυξέλλες κι εκεί εξευτελίζονται και οι ίδιοι και η χώρα μας.
Αλλά, ας ξεκινήσουμε από το ΣΥΡΙΖΑ. Στα Eurogroup φάνηκε ξεκάθαρα η έλλειψη κάποιου αναπτυξιακού σχεδίου που όφειλε να έχει το κόμμα αυτό. Και όχι μόνο. Όταν πας σε διαπραγματεύσεις με τόσο σκληρούς αντιπάλους, όπως ο Σόιμπλε, οφείλεις να έχεις και εναλλακτικό σχέδιο το οποίο, σε περίπτωση Grexit, να κρατήσει τη χώρα στα πόδια της μέχρις ότου εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με τις αγορές. Αντί λοιπόν για ένα τέτοιο εναλλακτικό σχέδιο που θα προνοούσε για τον επισιτισμό, την ενέργεια, την άμυνα, τις μεταφορές, τα φάρμακα κ.λπ. του πληθυσμού, το οποίο θα ήταν επεξεργασμένο από θεματικές κομματικές επιτροπές, ο ΓιάΝης, εν γνώσει του Αλέξη, επεξεργαζόταν ένα προσωπικό οικονομίστικο, μονεταριστικό πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά θα κατέστρεφε την Ελληνική οικονομία και όχι μόνο, αν εφαρμοζόταν.
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ τρία σχεδόν χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση, με τη δυναμική και τους οικονομικούς πόρους κυβερνητικού κόμματος, ούτε σοβαρά επεξεργασμένο σχέδιο είχε, ούτε είχε προετοιμάσει επαρκή αριθμό στελεχών για την διακυβέρνηση της χώρας. Δεν φρόντισε να αξιοποιήσει τους 1.300.000 περίπου, πασοκογενείς στην πλειοψηφία τους ψηφοφόρους, που το ψήφισαν το 2012, αφήνοντάς τους έξω από κομματικά όργανα, επιτροπές και θέσεις λήψης αποφάσεων του κόμματος. Έτσι, αντί να στελεχώσει την κυβέρνησή του με έμπειρα, θεματικά εκπαιδευμένα κομματικά στελέχη, για να της προσδώσει κοινωνικό κύρος επέλεξε μια σειρά από 12 πανεπιστημιακούς καθηγητές παραβλέποντας τη ρήση του Οττο Φον Μπίσμαρκ “Drei professoren, vaterland verloren”… Στη στελέχωση των δομών του κόμματος τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα: όσες φορές έχω συνομιλήσει με συντρόφους που είχαν κάποια συνεργασία με μέλη επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι ανεξαιρέτως, μου μίλησαν για την περιρρέουσα αλαζονεία, την αμορφωσιά κι εντέλει την επικινδυνότητα αρκετών από αυτά τα μέλη των επιτροπών.
Μετά από όλα αυτά, προκύπτει εύλογα το συμπέρασμα ότι τα λάθη που έγιναν και των οποίων τη ευθύνη ανέλαβε ο Τσίπρας δεν ήταν τυχαία. Ήταν συστηματικά και προκλήθηκαν από την ανυπαρξία κομματικών μηχανισμών παραγωγής σχεδίου κυβερνητικού προγράμματος καθώς και εκπαιδευμένων πολιτικών στελεχών. Οι αποφάσεις παίρνονταν από ανεπαρκείς συμβούλους της καμαρίλας του Μαξίμου όπου κυριαρχούσαν η ίντριγκα και ο οπορτουνισμός. Ποτέ η Δημόσια Διοίκηση δεν λειτούργησε τόσο ελλειματικά όσο στην επτάμηνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γενικευμένη παράλυση, με τους υπουργούς να επιδίδονται στο μόνο σπορ στο οποίο ήταν ικανοί στις…τηλεμαχίες.
Στο άλλο κόμμα εξουσίας, τη ΝΔ, τα πράγματα δεν είναι ουσιωδώς καλύτερα. Ως παλιότερο κόμμα έχει κάποια καλύτερη δόμηση σε ότι αφορά θεματικές επιτροπές. Έχει παρουσιάσει κάποια σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου όπως τα Ζάππεια Ι,ΙΙ,ΙΙΙ και έχει υιοθετήσει την μελέτη της McKinsey, προϊόν χορηγίας των ΣΕΒ, ΙΟΒΕ και της ίδιας της εταιρείας! Το πρόβλημα που είχαν τα ως άνω σχέδια και ο λόγος για τον οποίο δεν μπόρεσαν να εφαρμοστούν, πέραν της νεοφιλελεύθερης οπτικής τους για την ανάπτυξη και τα συμφέροντα που υπηρετούσαν, ήταν η ελλειπέστατη επεξεργασία και κοστολόγηση. Κι εδώ δεν υπάρχει η δικαιολογία έλλειψης οικονομικών πόρων για τη λειτουργία επιτροπών, που σε κάποιο βαθμό θα μπορούσε να επικαλεσθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αιτία δυστυχώς είναι η ενδημική στα πολιτικά κόμματα έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας για παραγωγή έργου και η πρόταξη της επικοινωνίας αντί της αθόρυβης αλλά επίμονης μελέτης και επεξεργασίας προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό και την συνακόλουθη απαλλαγή από τα Μνημόνια της τριτοκοσμικής μας χώρας!
Τη στελέχωση εξάλλου του κόμματος της ΝΔ καθορίζει η οικογενειοκρατία η οποία είναι περίπου θεσμοθετημένη με τους “βαρώνους” του κόμματος να έχουν τον πρώτο λόγο στην επιλογή των κυβερνητικών στελεχών.
Τώρα, εμείς οι απλοί ψηφοφόροι μπροστά στις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου τι κάνουμε; Η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσουμε το όπλο της ψήφου μας και να κοντύνουμε τα δύο κόμματα εξουσίας. Έτσι θα οδηγηθούμε στο σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, πράγμα που εγγυάται και ο ΠτΔ με χθεσινή του δήλωση αφού αποκλείει διάλυση της επόμενης Βουλής μέχρι το τέλος του 2016. Τα κόμματα που θα συμετέχουν σε αυτήν την πολυκομματική κυβέρνηση:
– δεν θα μπορούν να επιδοθούν στη ρουσφετολογική τακτική του πελατειακού κράτους του οποίου η αποπολιτικοποίηση είναι όρος της “συμφωνίας”.
– δεν θα αλληλοκαταγγέλονται για προσέλκυση ψηφοφόρων γιατί αυτό θα υπονομεύει το έργο της κι επομένως τις εκταμιεύσεις των δόσεων της “συμφωνίας”
– θα αμιλλώνται το ένα το άλλο με δημιουργικές προτάσεις απο επιτροπές αρίστων αφού αυτές θα είναι η εγγύηση για την επανεκλογή τους
– τα κόμματα που διαχρονικά είχαν στο πρόγραμμά τους την απλή αναλογική αλλά και τα υπόλοιπα που θα βιώσουν το άδικο μπόνους των 50 εδρών θα σπεύσουν πλέον να τη νομοθετήσουν
Εκτός από αυτά, που από μόνα τους συνιστούν εξυγίανση των κομμάτων, θα εξυγιανθεί και το σύνολο της πολιτικής ζωής του τόπου αφού τα κόμματα θα πάψουν να διεκδικούν τη ψήφο μας με υποψήφιους που το μόνο τους πολιτικό χαρακτηριστικό είναι η αναγνωρισημότητα και θα αποκατασταθεί η πίστη του εκλογικού σώματος στους πολιτικούς εκπροσώπους του. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η συσπείρωση του Λαού γύρω από μια κυβέρνηση που αποδεδειγμένος στόχος της θα είναι η παραγωγή κοινωνικά επωφελούς έργου, για να βγει η χώρα από την κρίση. Καλή μας φώτιση!
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >