Με «βαριά» ονόματα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους πρώην υπουργούς που είπαν «Όχι» στην κυβέρνηση Τσίπρα, με καθαρό αντιμνημονιακό προφίλ στις υποψηφιότητες, αλλά και με ανοιχτό ακόμη στοίχημα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στήνονται οι λίστες της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Το «μάλλον όχι» που είπε χθες ο Μανώλης Γλέζος στη σύμπραξη με τη ΛΑ.Ε. και η καθαρή προϋπόθεση της παραμονής στο ευρώ που έθεσε για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία ήρθε να θαμπώσει τις εντυπώσεις μετά τις θεαματικές, και σε δόσεις, αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσχωρήσεις στη Λαϊκή Ενότητα, ωστόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει ότι το κόμμα του έχει δυναμική ανάδειξης ακόμη και σε τρίτη δύναμη στη νέα Βουλή.
Σ’ αυτή την προοπτική χτίζονται ήδη οι λίστες με τους υποψηφίους του κόμματος που έχουν ως βασικό κορμό τους βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμη, εάν θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Αλέκος Αλαβάνος.
Στην Α’ Αθήνας, η Λαϊκή Ενότητα ποντάρει στο ρεύμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στις εκλογές του Γενάρη είχε βγει πρώτη με τον ΣΥΡΙΖΑ, με 44.219 σταυρούς. Στην ίδια περιφέρεια θα κατέβει, σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστή ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, ενώ συζητείται ακόμη εάν η Αγλαϊα Κυρίτση, που «μετακομίζει» από την 4η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα είναι τελικά υποψήφια στην Α’ ή στην Β’ Αθήνας.
Η Β’ Αθήνας είναι μια από τις περιφέρειες, στις οποίες η ΛΑ.Ε. επενδύει και τις μεγάλες προσδοκίες της για να καταφέρει δυναμικό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η περιφέρεια από την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχασε – και η Λαϊκή Ενότητα κέρδισε – στελέχη με ισχυρή επιρροή σε ψήφους, όπως η Νάντια Βαλαβάνη, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Νίκος Χουντής.
Οι δύο πρώτοι θα είναι τώρα υποψήφιοι με το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ‘Αμυνας και νυν εκπρόσωπος Τύπου της ΛΑ.Ε. Κώστας ‘Ησυχος. Ο Νίκος Χουντής, ο οποίος τον Γενάρη είχε εκλεγεί 6ος στη Β’ Αθήνας με 47.732 σταυρούς, μεταπήδησε επίσης στη Λαϊκή Ενότητα αλλά πήγε στην Ευρωβουλή.
Για την ιστορία – αλλά και για την καταμέτρηση το βράδυ της 20ης Σεπτέμβρη -, στις εκλογές του Ιανουαρίου η Νάντια Βαλαβάνη είχε εκλεγεί 4η με 57.362 σταυρούς και ο Δημήτρης Στρατούλης 5ος με 54.λ871 σταυρούς. Ο Κώστας ‘Ησυχος είχε εκλεγεί στην 19η θέση με 17.730 σταυρούς.
Ο «μεγάλος απών», βεβαίως, της νέας εκλογικής αναμέτρησης θα είναι ο «πρώτος των πρώτων» του Γενάρη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχε πάρει 142.046 ψήφους στη Β’ Αθήνας.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Β’ Πειραιά, όπου τον Ιανουάριο είχε εκλεγεί πρώτος με τον ΣΥΡΙΖΑ και με 34.313 σταυρούς.
Στην Α’ Πειραιά θα είναι υποψήφιος ο Στάθης Λεουτσάκος (τρίτος τον Ιανουάριο με 7.504 σταυρούς) , ενώ στην περιφέρεια Αττικής θα κατέβει με τη ΛΑ.Ε. ο Αλέκος Καλύβης, που τον Ιανουάριο ήταν πρώτος επιλαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ με 16.017 σταυρούς.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν περιφέρειες όπως η Βοιωτία και η Κοζάνη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε βαρύ τίμημα σε απώλειες βουλευτών υπέρ της Λαϊκής Ενότητας.
Στη Βοιωτία, και οι δύο βουλευτές που είχε εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Σκούμας, κατεβαίνουν τώρα υποψήφιοι με τη Λαϊκή Ενότητα. Είχαν πάρει 14.471 και 4.008 σταυρούς αντίστοιχα.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Κοζάνη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει τρεις βουλευτές εκ των οποίων οι δύο, η Ραχήλ Μακρή (12.722 σταυροί) και η Ευγενία Ουζουνίδου (8.096) , αποχώρησαν και συστρατεύθηκαν με τη Λαϊκή Ενότητα. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό ακόμη εάν η Ραχήλ Μακρή θα κατέβει τώρα με τη ΛΑ.Ε. στην Κοζάνη ή σε περιφέρεια της Αττικής, καθώς οι πληροφορίες φέρουν την Ευγενία Ουζουνίδου να έχει εκφράσει αντιρρήσεις.
Στις υπόλοιπες περιφέρειες που η μάχη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη βραδιά της 20ης Σεπτέμβρη ξεχωρίζουν η Α’ Θεσσαλονίκης όπου κατεβαίνουν η Δέσποινα Χαραλαμπίδου – δεύτερη σε σειρά εκλογής με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο με 26.535 σταυρούς – και η Γιάννα Γαϊτάνη (14.791 σταυροί), η Ημαθία όπου θα είναι υποψήφιος ο Κώστας Λαπαβίτσας (πρώτος με 13.396 σταυρούς τον Ιανουάριο), η Μαγνησία όπου ο νυν υποψήφιος με τη ΛΑ.Ε. Κώστας Δελημήτρος είχε εκλεγεί τρίτος μεταξύ των 5 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με 7.650 ψήφους, αλλά και η Μεσσηνία όπου η Λαϊκή Ενότητα κατεβαίνει με δύο από τους εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Τον πρώην κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Θανάση Πετράκο που είχε εκλεγεί πρώτος με 13.566 σταυρούς και την Ελένη Ψαρρέα που είχε πάρει 6.279 ψήφους.
Είναι ενδεικτικό πως, προς αντιστάθμισμα αυτών των δύο απωλειών, οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάζει υποψήφιο στη Μεσσηνία τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αντί της Β’ Αθήνας που είχε αρχικά επιλεγεί. Αντίστοιχες υποψηφιότητες εξετάζονται και για άλλες από τις «τραυματισμένες» περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε βουλευτές με ισχυρή επιρροή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >