Μια αιφνίδια αλλαγή στους κανονισμούς σχετικά με το ποιος θα μπορεί να εξασφαλίζει στο εξής δημοσιογραφική ταυτότητα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανώσεων των επαγγελματιών δημοσιογράφων στην Τουρκία. (Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Νιγιαζί Νταλυαντζί)

Ads

Οι κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων της φυλάκισης δημοσιογράφων και της μεταβίβασης της ιδιοκτησίας μεγάλων μέσων ενημέρωσης σε επιχειρηματίες που ανήκουν στον κύκλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ελέγχουν πιο αυστηρά ό, τι δημοσιεύεται στη χώρα, έχουν επικριθεί από τις τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αλλαγή πραγματοποιείται από την κυβερνητική γραφειοκρατία χωρίς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων, αλλάζοντας τη σύνθεση της επιτροπής που αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα να φέρει μια δημοσιογραφική κάρτα, η οποία εκδίδεται από το Τμήμα Τύπου και Εκδόσεων της κυβέρνησης. Παλαιότερα, η πλειοψηφία της επιτροπής αποτελείτο από τους εκπροσώπους των δημοσιογραφικών ενώσεων και συνδικάτων. Η νέα τροπολογία αυξάνει τα μέλη της επιτροπής από 13 σε 15 άτομα εκτός του επαγγέλματος (τα μέλη αυτά θα επιλεγούν από την κυβέρνηση) και μειώνει τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων σε πέντε από οκτώ.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος του Τουρκικού Συλλόγου των Δημοσιογράφων (TGC) Turgay Olcayto και ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης των Δημοσιογράφων (TGS) Ugur GUC, ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από την επιτροπή και θα ξεκινήσουν νομικές αγωγές ενάντια στο μονόπλευρο μέτρο που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση.

Ads

«Το νέο καθεστώς δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να επιχειρεί να θέσει τις δημοσιογραφικές ταυτότητες υπό τον αυθαίρετο έλεγχο της κυβέρνησης», δήλωσε ο πρόεδρος του TGC Olcayto κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Τόνισε επίσης ότι η «ριζική αλλαγή» έχει γίνει βεβιασμένα σε μια στιγμή που η Τουρκία είναι κάτω από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως η TGC είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική οργάνωση των δημοσιογράφων στην Τουρκία, αριθμώντας περίπου 5.000 μέλη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της TGS Ugur Guc είπε ότι «δεν έχει κανένα νόημα για εμάς όσον αφορά την παραμονή στην επιτροπή ως κομπάρσοι, αποσυρόμαστε από αυτήν και πάμε στο δικαστήριο για να διορθωθεί αυτή η παράνομη κατάσταση».

Είκοσι τρεις  δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή

Είκοσι τρεις δημοσιογράφοι και εννέα διανομείς εφημερίδων και περιοδικών βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, σύμφωνα με τον Erol Onderoglu, εκπρόσωπο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Μόνο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, υποθέσεις με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 299 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, ασκήθηκαν εις βάρος πέντε δημοσιογράφων» δήλωσε ο Onderoglu.

Και πρόσθεσε «αυτό δείχνει σε ολόκληρο τον κόσμο το πόσο εξακολουθεί να είναι μια επικίνδυνη αποστολή να εργαστεί κάποιος ως δημοσιογράφος στην Τουρκία και να κριτικάρει την κυβέρνηση».

Η πλειοψηφία των φυλακισμένων δημοσιογράφων είναι εκείνοι που εργάζονται για τα κουρδικά έντυπα και ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το περιοδικό “Azadiye Welat (Free Motherland)” και το πρακτορείο ειδήσεων “Dijle”. Τελευταία, οι δημοσιογράφοι Hidayet Karaca και Mehmet Baransu, εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στον Fethullah Gulen, τον ισλαμικό ιεροκήρυκα που ήταν κάποτε ο στενότερος σύμμαχος του Ερντογάν, είναι ανάμεσα στους Κούρδους δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν. Ο Gulen ζει σε αυτοεξορία στην Πενσυλβάνια.