Ο τούρκικος καφές, δεκτός και δεδομένος στην Ελλάδα, ως «τούρκικος», μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό καφέ».

Ads

Η εξελικτική πορεία των πραγμάτων, δεν άφησε εκτός αυτής, ακόμη και τον «ελληνικό» καφέ, αλλά προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

Βάζω εισαγωγικά για δυο λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η σωστή ονομασία του, είναι τούρκικος καφές. Οι τούρκοι τον ανακαλύψανε και τον διαδώσανε και ο δεύτερος λόγος είναι, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον πραγματικό ελληνικό καφέ.

Ads

Ο «ελληνικός» καφές στην πλειονότητα των  πόλεων και των ξενοδοχείων, παρασκευάζεται δια της αυτομάτου μηχανής και όχι να ψήνεται με το μπρίκι πάνω στην άμμο (χόβολη) ή  πάνω στη φλόγα από το γκαζάκι, όπως πρέπει να γίνεται και όπως γινόταν στο παρελθόν.

Θυμάμαι τη γιαγιά μου, αλλά και τη μητέρα μου που αγόραζαν καρπούς (κόκκους) καφέ άψητους και τους καβουρντίζανε σε ειδικό καβουρντιστήρι, δια περιστροφής με το χέρι, όπως τη σούβλα, πάνω στη φωτιά και μετά τους αλέθανε, σε επίσης ειδικό χειροκίνητο μύλο άλεσης σε σκόνη καφέ.

Ο «ελληνικός» καφές της αυτόματης μηχανής, δεν έχει καμιά σχέση με τον πραγματικό ελληνικό καφέ, που ψήνεται με το μπρίκι στη χόβολη ή στο γκαζάκι.

Είναι, το λιγότερο που θα μπορούσα να πω, απαράδεκτο να ζεις στην Ελλάδα και να μην μπορείς να απολαύσεις, ούτε ένα καφέ της προκοπής, έστω και αν τον πληρώνεις 2,50 ευρώ, ενώ πριν από το ευρώ, πριν το 2002, κόστιζε 100 δραχμές = 0,30 ευρώ.

Στη χώρα μας που τα τελευταία 40 χρόνια, γαλουχήθηκε η θεωρία και η άποψη, στην πλειοψηφία της κοινωνίας, του εύκολου κέρδους εις βάρος της ποιότητας και της επιθυμίας του πελάτη-καταναλωτή και συνεχίζεται δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρά την εξαετή καταστροφική ύφεση.

Καλό θα ήταν, ο υπεύθυνος στο υπουργείο ανάπτυξης ή εμπορίου ή όπως λέγεται σήμερα, και η ένωση προστασίας καταναλωτή που κόπτεται μόνο  για τις τιμές, να ασχοληθούν και με την ποιότητα την οποία πρέπει να απολαμβάνει ο καταναλωτής, αφού πληρώνει και μάλιστα ακριβά.

Να υπαγορεύσουν λοιπόν, δυστυχώς αλλά και με νόμο, την υποχρέωση όλων  των καφετερειών, των ξενοδοχείων και των όποιων σερβίρουν ελληνικό καφέ, να παρασκευάζουν, όπως παραπάνω αναφέραμε τον πραγματικό ελληνικό καφέ και όχι να σερβίρουν αυτόν της αυτομάτου μηχανής, που ενδείκνυται για εσπρέσο, καπουτσίνο κλπ ιταλικούς καφέδες.

Επίσης οι  φίλοι μας οι ξενοδόχοι, καλό θα ήταν, να προσφέρουν με το πρωινό και τον πραγματικό ελληνικό καφέ, για να δοκιμάσουν και οι ξένοι τουρίστες και επισκέπτες.
Εσπρέσο και καπουτσίνο, βρίσκουν ίσως και καλύτερο, στην Ιταλία  αλλά και  στα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Εάν καθιερωθεί εδώ, στη χώρα μας, ο πραγματικός ελληνικός καφές, είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί και θα υπάρχει ζήτηση και στο εξωτερικό, όπου σχεδόν παντού βρίσκει κανείς Έλληνες.

Θα μπορούσε να διερωτηθεί κανείς, πραγματικό ελληνικό καφέ, που μπορεί κάποιος να πιει;

Μπορεί κάποιος να βρει και να πιει στα χωριά μας, στα συνοικιακά καφενεία και σε ελάχιστα, τα τελευταία χρόνια καφέ των κέντρων των πόλεων.

Ας ληφθούν ως ερέθισμα, ξεκίνημα τα παραπάνω αναφερόμενα και ας αρχίσουν οι καφετέρειες, τα ξενοδοχεία και οι όποιοι άλλοι σερβίρουν καφέ, να προσφέρουν τον πραγματικό ελληνικό καφέ, τον οποίο δικαιούνται να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες, οι οποίοι τον πληρώνουν και ακριβά 2,50 ευρώ= 851,88 δραχμές.

Στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης, κρίσης, ίσως πολλοί να πουν ότι είναι πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τον καφέ μας. Να μη ξεχνάμε ότι ο καφές είναι μια από τις λίγες και με το  μικρότερο κόστος, μικρές απολαύσεις και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλη  τη χώρα μας, και κυρίως στην πόλη μου τα Γιάννενα, σε κάθε γωνία ή σε κάθε μαγαζί με ρούχα ή υποδήματα του κέντρου της πόλης μας, που κλείνει λόγω κρίσης, ανοίγει και ένα καφέ-καφετέρεια.

Έχει γεμίσει η πόλη μας από καφέ.

Τα καφέ είναι το καινούργιο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας μας, ελλείψει ενός ρεαλιστικού πλάνου, που δεν έχει εκπονηθεί τα τελευταία 40 χρόνια και ενώ καταστράφηκε η βαριά βιομηχανία μας, ο πρωτογενής τομέας, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα η  ίδια καταστροφική οικονομική πολιτική, όπως την απαιτούν οι Δανειστές, Τοκογλύφοι, «Εταίροι», Θεσμοί ή όπως αλλιώς θέλετε να τους ονομάσετε, γιατί το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Μόνο οικονομική καταστροφή και φτωχοποίηση επέρχεται σε όλους μας, εκτός βέβαια των ολιγαρχών και της πλουτοκρατίας δηλαδή του  1% έως 5%, που απολαμβάνουν την μεγάλη αύξηση του πλούτου τους εις βάρος ημών,  του υπόλοιπου  95% των πολιτών.

Αν λοιπόν υπάρχει η στοιχειώδης ευαισθησία, έστω και για τον καφέ μας, από την Πολιτεία και  τους φορείς, ας προστατεύσουν από δω και πέρα τη μικρή μας απόλαυση που προσφέρει στους Έλληνες ο πραγματικός ελληνικός καφές.

Ιωάννινα 10-8-2015

* Ο Άγγελος Κολέμπας είναι Οικονομολόγος – Πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ