Αισιοδοξία εκφράζεται από Αθήνα και Βρυξέλλες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πριν την 20η Αυγούστου, όταν και θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ. Προϋπόθεση ωστόσο όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές είναι όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.
Οι επιφυλάξεις για τήρηση των δεσμεύσεων πηγάζουν από το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, οι δανειστές με αλλαγές κειμένων της τελευταίας στιγμής και νέες απαιτήσεις είχαν επανειλημμένως μπλοκάρει τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το Βήμα, το προσχέδιο του Μνημονίου αναμένεται να είναι έτοιμο το Σάββατο, ώστε η συζήτηση να συνεχιστεί επί συγκεκριμένου κειμένου. Τα βασικά θέματα που μένουν ανοικτά είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν χαρακτηριστικά: «Η συμφωνία με τους θεσμούς πριν την 20η Αυγούστου είναι απολύτως εφικτή, με δεδομένο πως όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου».
Είχε προηγηθεί η πεντάωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη καθώς και του επικεφαλής του ΣΟΕ, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών για μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου των διαπραγματεύσεων και τον καθορισμό των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.
Σήμερα Πέμπτη, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας έχουν νέα συνάντηση με τους θεσμούς. Οι σημερινές συζητήσεις αναμένεται να εστιάσουν στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης παρέδωσε στους θεσμούς μελέτη 300 σελίδων της Nomura. Το θέμα είναι ανοικτό, καθώς δεν έχει ακόμη υπάρξει απόφαση για το εάν τα προβληματικά δάνεια θα τα αναδιαρθρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες ή θα εκχωρηθούν σε νεοσύστατη εταιρεία διαχειρίσεως.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε πως «υπάρχουν τρία – τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοιχτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο». Όπως σημείωσε το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα είναι το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη», εξήγησε. Ενδεικτικά ανέφερε το θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας πως «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι ο τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ειδικότερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συζητούνται:
- Το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Οι θεσμοί προτείνουν μετεξέλιξη του ΤΑΙΠΕΔ και όχι ίδρυση ενός νέου φορέα.
- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, ωστόσο γίνονται διευθετήσεις προκειμένου η διαδικασία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, ειδικά στην περίπτωση της «ανακεφαλαιοποίησης γέφυρα» των τραπεζών με 10 δισ. ευρώ από τον ESM. Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών.
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το σημείο εκκίνησης για το 2015 φαίνεται ότι θα είναι πρωτόγεννες έλλειμμα μεταξύ 0,7% και 1%.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >