Η «μπλε πανσέληνος» έκανε το βράδυ που πέρασε την εμφάνισή της στο νυχτερινό ουρανό για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται όταν υπάρχουν δυο πλήρη φεγγάρια σε έναν ημερολογιακό μήνα. Συμβαίνει περίπου κάθε δυο με τρία χρόνια.
Αυτή τη φορά το φαινόμενο ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρον καθώς ήταν διπλό. Το μπλε φεγγάρι (blue moon) ήταν επίσης και σούπερ σελήνη (supermoon), όπως ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση που μπορεί να φτάσει στη Γη. Αυτό το κάνει να δείχνει τεράστιο και πάρα πολύ φωτεινό.
Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει πραγματικά μπλε. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.
Ένα βίντεο της NASA εξηγεί το φαινόμενο blue moon
Σύμφωνα με τη NASA, το 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και έτσι η σελήνη έδειχνε μπλε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >