«Οχι» σε εκλογές πριν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και στην αγορά, ηχηρό «όχι» στην πρόεδρο της Βουλής και αίτημα απομάκρυνσής της με πρωτοβουλία Τσίπρα, «ναι» στη στήριξη του ευρωπαϊκού στοιχήματος του πρωθυπουργού μετ’ επιφυλάξεων, όμως, για τις δυνατότητες της κυβέρνησης: Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δίνει το στίγμα των θέσεων και των προθέσεων του κόμματός του στην μετά 12ης Ιουλίου πολιτική εποχή, με μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο tvxs.gr.

Ads

Συνέντευξη στη Νικόλ Λειβαδάρη

Η συνέντευξη δόθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης διαλόγου που έχει απευθύνει το tvxs.gr στους αρχηγούς όλων των κομμάτων στην κρίσιμη αυτή πολιτική συγκυρία.

«Κάποιοι πληρώνουν για να επιστρέψουμε στη δραχμή», λέει στη συνέντευξη ο Σταύρος Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει τελειώσει και πως τον στόχο της εξόδου από το ευρώ υπηρετούν όχι μόνον ο Σόιμπλε αλλά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Τονίζει ότι το Ποτάμι θα στηρίξει την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα για να παραμείνει η χώρα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά δεν επιθυμεί να μετάσχει στην κυβέρνηση, λέει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμμετοχής του κόμματός του σε «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και είναι εξαιρετικά αιχμηρός σε ό,τι αφορά της θεσμική λειτουργία της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Είμαστε έρμαια μιας κυρίας που νομίζει ότι είναι πάνω από τον πρωθυπουργό», λέει χαρακτηριστικά και καλεί τον πρωθυπουργό να πάρει πρωτοβουλία για την απομάκρυνσή της προσθέτοντας ότι το Ποτάμι θα την στηρίξει.

Ads

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνείται ακόμη ότι το κόμμα του ευνοήθηκε από τη «μιντιοκρατία» και λέει πως είναι «κατ’ αρχήν θετικό» το νομοθετικό πλαίσιο που προτείνει ο Νίκος Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες και συχνότητες «αλλά εμπεριέχει στοιχεία που χρειάζονται πολύ συζήτηση».

Το βίντεο της συνέντευξης:

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Χαίρετε. TVXS.gr είμαστε εδώ στο Ποτάμι μαζί με τον επικεφαλής του Ποταμιού τον Σταύρο Θεοδωράκη. Κύριε Θεοδωράκη καλησπέρα σας.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλησπέρα σας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υψηλού συμβολισμού μέρα σήμερα, αποκατάσταση της Δημοκρατίας, μια ακόμη συνάντηση πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είπα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μου τηλεφώνησε γι’ αυτή τη συνάντηση το βράδυ της ψηφοφορίας προχθές, και του είπα ότι κατανοώ αυτή τη συνάντηση, μόνο εάν θεωρηθεί γεύμα εργασίας. Δε θεωρώ δηλαδή ότι έχουμε περιθώρια αυτή τη στιγμή για χαριεντισμούς με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και κουβεντούλα πίσω από ένα τραπέζι, ή πάνω από ένα τραπέζι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί το λέτε; Έχετε δει διάθεση χαριεντισμών από την άλλη πλευρά από κάποιους;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής που τελείωσε το ξημέρωμα, είδα ένα κλίμα πολύ ιλαρό, γελάκια, χωρίς να κατανοούν κάποιοι από τους πολιτικούς αρχηγούς ότι είμαστε ακόμη στο χείλος του γκρεμού. Δεν μιλώ για τα μεγάλα μόνο, αλλά για τα καθημερινά. Δηλαδή αναφέρομαι στις επιχειρήσεις που κάθε μέρα κλείνουν, στους ανθρώπους που προστίθενται στις λίστες των ανέργων. Φεύγοντας το ξημέρωμα από τη Βουλή, είχα μια συνάντηση με κάποια παιδιά που πήγαιναν για δουλειά. Τα βρήκα στο δρόμο, γιατί περπάτησα για λίγο –περπάτησα λίγο για να εκτονωθώ κιόλας!- γύρω από τη Βουλή. Με συνάντησαν, λοιπόν, κάποια παιδιά με μηχανάκια που πήγαιναν στη δουλειά τους. Αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα. Άνθρωποι που δούλευαν, και τώρα κάνουν μαύρα μεροκάματα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να πουν και τίποτα, γιατί ξέρουν ότι αν πουν κάτι, θα τους διώξουν και θα πάνε κι αυτοί πάλι στην ανεργία. Αυτή η Ελλάδα υποφέρει. Άρα νιώθω ότι πρέπει όλοι να είμαστε λίγο προσανατολισμένοι στη μελαγχολική  πλευρά της πόλης και όχι στη χαρωπή μεριά της πόλης.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μισό λεπτό γιατί μιλήσατε για ιλαρότητα και για χαριεντισμούς και στη Βουλή, για ενδεχομένως πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι δεν δείχνουν να είναι στο ύψος… Δηλαδή ποιοι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τώρα δεν ξέρω αν είναι ανάγκη να μιλάμε με ονόματα, αλλά είναι σίγουρο ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι η Βουλή είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να προτείνει το βράδυ 5 η ώρα ψηφοφορία για να μειώσουμε τους μισθούς των βουλευτών. Τι λαϊκισμός είναι αυτός;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Στον κ. Καμμένο αναφέρεστε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα τι λαϊκισμός είναι αυτός; Εμείς έχουμε προτείνει να εκκινήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται, μια νομοθετική διαδικασία που θα συνεπάγεται μείωση των προνομίων και των δικαιωμάτων των Υπουργών, ώστε να μην μπορούν πια να προσλαμβάνουν τα αδέλφια τους και τα ξαδέλφια τους στα Υπουργεία.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ωραία. Γιατί δεν το κάνετε; Δεν το κάνετε, όχι προσωπικά, γιατί δεν μπαίνετε σε μια συντεταγμένη βάση υπό την έννοια ότι θα φύγει από το στοιχείο του εντυπωσιασμού από οποιαδήποτε άλλη πλευρά και να πάτε συντεταγμένα σε μια τέτοια κατεύθυνση στη Βουλή. Γιατί μιλάμε τώρα για ένα πλαίσιο συναίνεσης που βλέπουμε να έχει μπει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε ποια Βουλή; Στη Βουλή της Ζωής Κωνσταντοπούλου; Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία σε αυτή τη Βουλή. Επειδή η κα Κωνσταντοπούλου ξυπνάει το μεσημέρι, θέλει να συνεδριάζει μέχρι το επόμενο ξημέρωμα; Πως είναι δυνατό; Αναρωτιέμαι αν αυτή η Βουλή στους έξι μήνες έχει μια πραγματική μέρα δημοκρατικής λειτουργίας. Ρωτήστε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε έρμαια των οποιωνδήποτε αποφάσεων, οποιαδήποτε στιγμή μιας κυρίας, που νομίζει ότι είναι πάνω από τον Πρωθυπουργό και πάνω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Στις επτά προτάσεις που καταθέσατε προχθές αν θυμάμαι καλά βάλατε και το θέμα του να αλλάξει συναινετικά η Πρόεδρος της Βουλής. Η Πρόεδρος της Βουλής είναι μια ιδιαίτερη ιστορία σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, ό,τι αφορά όμως και τα υπόλοιπα Κόμματα γιατί την στηρίξατε και την ψηφίσατε όλοι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν τη στηρίξαμε με πρωτοβουλία μας, τη στηρίξαμε, και το έχω πει ξεκάθαρα, επειδή με πήρε ο Αλέξης Τσίπρας τηλέφωνο και  μου είπε «σε παρακαλώ ψήφισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου». Και το έκανα, για να δείξω ότι εμείς δεν έχουμε μέτωπα εξ αρχής. Tου το επεσήμανα όμως «δεν είναι η σωστή Πρόεδρος, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα». Ο Πρωθυπουργός επέμενε «όχι, θέλω να κάνεις αυτό το βήμα» και είπα «μάλιστα θα την ψηφίσω».

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπάρχει εδώ ένα θέμα χειρισμών από την πλευρά του Πρωθυπουργού, το οποίο θα το δούμε. Είδαμε την χθεσινή του συνάντηση. Το ερώτημα όμως είναι: γιατί είτε το Ποτάμι –και λέω το Ποτάμι, γιατί εσείς θέσατε το ζήτημα- είτε αλλά και τα άλλα Κόμματα δεν αναλαμβάνετε αφού θεωρείτε ότι η Πρόεδρος της Βουλής λειτουργεί εκτός των θεσμικών ή πολιτικών πλαισίων που θα έπρεπε, γιατί δεν αναλαμβάνετε την πρωτοβουλία εσείς.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό το ερώτημα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Η απάντηση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Η απάντηση σε ό,τι αφορά εμάς είναι ότι νομίζουμε ότι αυτόν τον κόμπο που δημιουργήθηκε πρέπει να τον λύσει αυτός που τον δημιούργησε. Δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας είχε την πρωτοβουλία να την προτείνει, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει την πρωτοβουλία να προτείνει την αντικατάστασή της.

Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε καμία ρεβάνς, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε εμείς πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι αρκετοί και το λένε σχεδόν δημόσια πλέον, που δεν είναι ευχαριστημένοι, για να μην πω κάτι άλλο, από τη λειτουργία της Βουλής, να πάρουν την πρωτοβουλία και εμείς θα στηρίξουμε την καινούργια υποψηφιότητα που θα έρθει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
       
Ξέρετε, η επιλογή του Προέδρου της Βουλής –εγώ τα βρήκα αυτά, δεν τα κατασκεύασα- πάντα ακόμη και την περίοδο του Μητσοτάκη – Παπανδρέου, εννοώ των πολύ μεγάλων συγκρούσεων, ήταν αρμοδιότητα πρώτου Κόμματος. Άρα εγώ λέω να τηρήσουμε την παράδοση. Σε αυτό είμαι παραδοσιακός.
       
Το πρώτο Κόμμα ας πάρει την ευθύνη να αλλάξει την Πρόεδρο της Βουλής.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Να αλλάξει τον Πρόεδρο της Βουλής. Η άλλη πλευρά λέει βεβαίως, η άλλη άποψη ότι …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Της κας Κωνσταντοπούλου.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όχι μόνο της κας Κωνσταντοπούλου αλλά υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που στηρίζει την κα Κωνσταντοπούλου.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη Βουλή όχι. Γιατί ό,τι έχει θέσει η κα Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τρεις – τέσσερις ψήφους, μιλάμε δηλαδή για ένα απειροελάχιστο.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Επί των διαδικασιών μιλάμε πάντα και όλες αυτές τις ψηφοφορίες που είδαμε να εξελίσσονται μέχρι το  ξημέρωμα. Στην πολιτική του βάση όμως η κα Κωνσταντοπούλου υπερασπίζεται το αυτόνομο και την αυτοδιάθεση του Κοινοβουλίου σε θεσμικό επίπεδο πάντοτε και δηλώνει λογικά κατά μία πολιτική έννοια ότι οι βουλευτές δεν είναι απλά -είτε ο Πρόεδρος της Βουλής είτε οι βουλευτές- κομιστές της όποιας κομματικής γραμμής. Αυτό έχει μια βάση ενδεχομένως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ότι οι βουλευτές, ο καθένας μπορεί να είναι στην ψηφοφορία μόνος του  με τη συνείδησή του, είναι το σωστό και αυτό ισχύει για όλους τους βουλευτές και του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Όλα τα Κόμματα μπορεί να έχουν μια γραμμή, αλλά ο βουλευτής δεν ψηφίζει με βάση τη γραμμή. Πρέπει να ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του.
       
Η βουλευτής όμως που αναλαμβάνει τον ρόλο του Προέδρου της Βουλής, δεν είναι ένα Κόμμα μόνη της. Είναι μια βουλευτής όταν ψηφίζει και μια Πρόεδρος που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα συναινετικό κλίμα μέσα στο Κοινοβούλιο. Και αυτό σας λέω δεν υπάρχει. Δεν έχει υπάρξει καμία στιγμή όλο αυτό το διάστημα των έξι μηνών που η κα Κωνσταντοπούλου είναι στη μεγάλη έδρα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Η Πρόεδρος της Βουλής δηλαδή δεν δικαιούται να έχει διαφορετική πολιτική θέση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μόνο όταν ψηφίζει. Δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί την έδρα για να κατακεραυνώνει περί αντισυνταγματικότητας την πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα, δεν το έχει κάνει ποτέ κανείς. Θέτει αυτά που λέει η Κυβέρνηση και μετά ως βουλευτής «αρνούμαι να τα ψηφίσω».
       
Αλλά δεν μπορούμε να ακούμε κάθε μέρα το “δεκάρικο” της κας Κωνσταντοπούλου να λέει ότι το νομοσχέδιο του Αλέξη Τσίπρα το έχει στείλει εκβιαστικά η Ευρώπη. Να την ακούμε να λέει ότι είναι αντισυνταγματικό και να αναρωτιέται γιατί πρέπει να πάμε σε όλα τα Κοινοβούλια να ζητήσουμε να έρθει αυτό το νομοσχέδιο. Αυτά όλα τα πράγματα κινούνται στα όρια της γελοιότητας και θέλω να είμαι σαφής.
       
Είναι αστεία πράγματα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να διαφωνεί με τον Αλέξη Τσίπρα και εμείς διαφωνούμε σε πάρα πολλά πράγματα. Άλλο αυτό, και άλλο να χρησιμοποιεί κάποιος την έδρα του για να σαμποτάρει τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας και τις διαδικασίες που ψηφίζει η συντριπτική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Κύριε Θεοδωράκη όπως το περιγράφετε όλο αυτό, γιατί σε γενικές γραμμές είναι η εικόνα που υπάρχει, έχουμε φτάσει σε ένα πολιτικό «παράδοξο». Στηρίζετε εσείς, στηρίζει η Νέα Δημοκρατία την Κυβέρνηση και υπάρχει ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι, το οποίο δεν στηρίζει και ουσιαστικά αντιπολιτεύεται. Πόσο θεωρείτε ότι μπορεί να λειτουργήσει αυτό πολιτικά; Και σε πόσο διάστημα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια διόρθωση. Εμείς δεν στηρίζουμε την Κυβέρνηση και έχουμε πολλούς λόγους να μη στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση, γιατί τα πρόσωπα που την απαρτίζουν δεν είναι αυτά που θέλουμε και δεν είναι πρόσωπα που μπορούν να βγάλουν την κοινωνία από την κρίση. Θα έλεγα ότι είναι πρόσωπα που βυθίζουν την κοινωνία σε κρίση και ίσως να μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσουμε.
       
Δεν στηρίζουμε την Κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε την επιλογή του Πρωθυπουργού, του Αλέξη Τσίπρα, σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Στο να κρατηθεί η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ. Αυτό στηρίζουμε. Αυτά ψηφίζουμε. Στα υπόλοιπα που θα φέρει η Κυβέρνηση, είτε είναι παιδεία είτε είναι δημόσιο και τα λοιπά, θα είμαστε αυστηροί κριτές. Θα καταψηφίσουμε αν είναι ανάγκη, θα απέχουμε αν είναι ανάγκη, θα υπερψηφίσουμε αν είναι ανάγκη. Κάθε φορά θα αποφασίζουμε με βάση το καλό της κοινωνίας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί μόνο τώρα αυτή η στήριξη και η συνεννόηση και όχι και πριν στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης; Δηλαδή τι εννοώ: αν ήσασταν ένας, δύο, τρεις, όλοι οι πολιτικοί Αρχηγοί ενδεχομένως στο πλευρό της Κυβέρνησης όταν έδινε τη μάχη αυτούς τους πέντε μήνες, ο Πρωθυπουργός αν θέλετε, μήπως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από αυτό που ήταν τώρα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι. Εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι κάνετε ένα λάθος. Πρώτον ταυτίζεται το Ποτάμι με τα παλιά Κόμματα. Η μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι ευδιάκριτη. Σε ό,τι αφορά την διαπραγμάτευση εμείς πάντα ήμασταν στο πλευρό του Πρωθυπουργού, ήμασταν το πρώτο Κόμμα που του έδωσε μεταρρυθμίσεις. Αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι πήρα τις μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό ψήφισα τώρα και στις 20 Φλεβάρη δώσαμε μια ατζέντα πλήρη των μεταρρυθμίσεων, είχε συμβολή και το Ποτάμι. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δώσατε προτάσεις, αλλά όταν είχαμε σε εξέλιξη τη διαπραγμάτευση και το Ποτάμι, ανεξαρτήτως αν το έπρατταν και τα άλλα Κόμματα, ζητούσε επίμονα να υπάρξει συμφωνία, κατά πολλούς και με όποιους όρους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι άλλο.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δηλαδή τι εννοώ; Ότι αν ασκείτο η πίεση διακομματικά, ή αν ενδεχομένως από το Ποτάμι που λέτε ότι είναι ένα άλλης μορφής και νέου ύφους και πολιτικού ήθους Κόμμα, ίσως να υπήρχε ένα αρωγός παραπάνω στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να σας πω. Εμείς στις διαπραγματεύσεις είχαμε την εξής συμπεριφορά: Στην Ευρώπη ό,τι ταξίδια έκανα, το έκανα για να πω ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί στην ευρωζώνη. Πρέπει με κάθε τρόπο να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ότι έχουν κάνει λάθη και σε σχέση με τα προηγούμενα Μνημόνια και θα πρέπει να ακούσουν με προσοχή τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και να οδηγηθούμε σε μια συμφωνία.
       
Ήταν σαφές και στον Πρωθυπουργό ότι και η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, και το ξέρει, και η συνάντηση με άλλους αξιωματούχους, έγιναν για να ενισχύσουμε τη δική του προσπάθεια. Αυτό όμως που παράλληλα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε είναι ότι ο Πρωθυπουργός για λόγους, από ό,τι αποδεικνύεται τώρα εσωκομματικούς, καθυστέρησε πολύ να κάνει μια συμφωνία.
       
Πιστεύουμε δηλαδή ότι η συμφωνία αυτή θα έπρεπε να γίνει πριν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, δηλαδή πριν από ένα – ενάμιση μήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτή η συμφωνία θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα είχε συμβεί αυτό που συνέβη  και το οποίο είναι τραγικό: το κλείσιμο των τραπεζών.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ξέρετε κάτι; Είναι η κριτική που έχετε ασκήσει πολλές φορές δημόσια. Τα ταξίδια πάντως στα οποία αναφερθήκατε και οι επαφές τις οποίες κάνατε, ερμηνεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις και ως μια προσπάθεια πολιτικής «υπονόμευσης» κατά της Κυβέρνησης υπό την έννοια ότι συμμαχούσατε με διάφορους παράγοντες στην Ευρώπη, είτε για να πέσει η Κυβέρνηση, είτε για να υπάρξει μια μεταβατική Κυβέρνηση τεχνοκρατών που ακούσαμε και τον Σουλτς να λέει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτά είναι ανόητες αναφορές σχολιαστών, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πρώτον γιατί έχετε μπροστά σας έναν άνθρωπο που από την πρώτη στιγμή, σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις μου, έχω πει ότι η χώρα έχει Πρωθυπουργό. Και ξέρετε ότι γι’ αυτό έχω κατηγορηθεί και από ένα τμήμα της κοινής γνώμης. Για το ότι, δηλαδή, έχω πει σε κάθε τόνο, ότι η χώρα έχει Πρωθυπουργό.
       
Και μάλιστα όποτε αμφισβητώ την κυβέρνηση, λέω ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για την κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε θέσει ποτέ –όπως έχουν θέσει άλλα Κόμματα- θέμα αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα και δεν έχουμε θέσει ποτέ υπό αμφισβήτηση την ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό. Όχι γιατί είμαστε καλά παιδιά και φίλοι του. Δεν είναι αυτό. Κάποιοι από την άλλη μεριά το αποδίδουν στο ότι υπήρξε φίλος μου ο Αλέξης Τσίπρας και στο ότι, τέλος πάντων, είχαμε πιεί και πέντε καφέδες. Λένε ότι γι’ αυτό έχω αυτή την στάση. Δεν είναι έτσι.
       
Το κάνω γιατί η χώρα ψήφισε Πρωθυπουργό πριν έξι μήνες.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Έχετε θέσει όμως θέμα σύνθεσης της Κυβέρνησης …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Και έχετε θέσει και θέμα λειτουργίας, δηλαδή έχετε εκφράσει τις αντιρρήσεις σας και για τους Ανεξάρτητους Έλληνες και για την Αριστερή πλατφόρμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Αυτά συμβαίνουν συνεχώς και κάθε μέρα δικαιωνόμαστε ως προς το ότι τα πρόσωπα που επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας δεν ωθούν τη χώρα στο σωστό δρόμο. Από εκεί και πέρα, όμως, το Ποτάμι δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργό.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Θα ήθελε δηλαδή το Ποτάμι να είναι ο Αλέξης Τσίπρας Πρωθυπουργός και να μετέχει και το Ποτάμι σε μια Κυβέρνηση η οποία θα ήταν σε ένα άλλο πολιτικό πλαίσιο, χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες και χωρίς ενδεχομένως κάποια στελέχη τα οποία δεν εγκρίνετε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στις 26 Ιανουαρίου που ήταν η πρώτη συνάντηση μετά τις εκλογές, είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα πρέπει να κάνει μια Κυβέρνηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Σε αυτή την Κυβέρνηση βέβαια το Ποτάμι θα είχε θέση. Όχι το Ποτάμι με την έννοια ότι του Θεοδωράκη, ή ενός βουλευτή, αλλά ήμασταν έτοιμοι να υποδείξουμε προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά, που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη μιζέρια.
       
Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο μοντέλο διακυβέρνησης που εμείς έχουμε στο  μυαλό μας. Δεν είναι ανάγκη τα κομματικά στελέχη να προΐστανται των Υπουργείων. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ένα άλλο μοντέλο, το μοντέλο «συνεργάζομαι με τους Ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και  παίρνω μόνο από το Κόμμα μου στελέχη και δυο τρεις εξαιρέσεις από την κοινωνία».
       
Το δικό μας είναι εντελώς αντίθετο. Οι εξαιρέσεις πολύ περισσότερες, λίγοι από το κομματικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το κάναμε όχι για να αποδυναμώσουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Το κάναμε γιατί θεωρούμε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, πολύ μεγάλα και θα πρέπει να δημιουργείται στην κοινωνία μια αίσθηση ενός μεγάλου μπλοκ που αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Όχι ένα Κόμμα απέναντι στα προβλήματα, αλλά αν θέλετε ένας μεγάλος χώρος. Με αυτή την έννοια αναφέρομαι στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Τώρα, στη νέα συγκυρία και υπό τις δραματικές εν πολλοίς συνθήκες στις οποίες έχουμε φτάσει έως εδώ και των μεγάλων προκλήσεων που έχει μπροστά του ο Πρωθυπουργός, όπως λέτε εσείς στηρίζετε την επιλογή του Πρωθυπουργού. Θα μετείχε το Ποτάμι, εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε τέτοια πρόθεση, που δεν δείχνει να έχει, σε μια άλλου τύπου Κυβέρνηση, αν χρειαζόταν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν θα μετείχε το Ποτάμι γιατί σας είπα ότι το Ποτάμι έχει μια πρόταση πιο συλλογική. Δεν είναι «πάρε δυο Υπουργεία Σταύρο», δεν είναι αυτό. Και δεν αλλάζει και κάτι αν θέλετε. Δηλαδή δεν αλλάζει κάτι αν σε ένα μόνο τομέα κάποιος προσπαθεί να κάνει το σωστό.
       
Η τελευταία μου συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ήταν σαφής. Έλεγα ότι χρειάζεται μια ομάδα δέκα ανθρώπων και δέκα στόχων. Ο Πρωθυπουργός δηλαδή να πει ότι αυτοί είναι οι στόχοι μου αυτή τη στιγμή, έχω αυτούς τους δέκα ανθρώπους και πάμε να το κάνουμε. Δεν ρωτάμε τις συνιστώσες, δεν ρωτάμε το Ποτάμι, δεν ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ, παίρνουμε βέβαια μια εντολή από τη Βουλή για να το κάνουμε, αλλά κάπως έτσι θα έπρεπε να πορευτεί για εμένα ένα καινούργιο κυβερνητικό σχήμα. Δεν είναι στη λογική του Αλέξη Τσίπρα αυτό.
       
Από τη στιγμή που δεν είναι στη λογική του Αλέξη Τσίπρα, το Ποτάμι δεν μετέχει και θα είναι πιο χρήσιμο εάν μείνει στην αντιπολίτευση αυτή που έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή μια αντιπολίτευση μεταρρυθμίσεων, μια αντιπολίτευση αλλαγών.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ξέρετε, αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και ως πρόθεσή σας να μην έχετε τη συνευθύνη. Τι εννοώ; Δηλαδή ότι ναι στη συνεννόηση, ναι στη στήριξη που έχουμε το πολιτικό όφελος από εκεί, αλλά φεύγω εκτός από την ευθύνη της εφαρμογής ενός πάρα πολύ σκληρού προγράμματος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από αυτή που αναλάβαμε τώρα; Υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη από το να ψηφίσουμε τους νόμους; Εάν δεν το είχαμε κάνει, δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα σήμερα. Δεν έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις μια κυβερνητική πρωτοβουλία. Δεν είναι 40 άρθρα ώστε να μπορείς να πεις «διαφωνώ με ένα άρθρο». Επειδή η Κυβέρνηση αποφάσισε να φέρνει ένα άρθρο ή δυο άρθρα, εμείς είπαμε: διαφωνούμε σε πολλά μικρά στις ψηφίδες, αλλά επειδή έχει προτεραιότητα να τιμήσει τον λόγο του ο Πρωθυπουργός απέναντι στους ξένους ηγέτες, λέμε θα τα ψηφίσουμε.
       
Υπάρχει μεγαλύτερη ευθύνη στη συμπεριφορά ενός Κόμματος, από το να ψηφίζει κάτι που δεν έχει δημιουργήσει το ίδιο;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Την πιστεύετε αυτή τη συμφωνία που ψηφίζετε; Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν την πιστεύει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και είναι μεγάλο του λάθος.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Εσείς τι πιστεύετε; Πιστεύετε ότι αυτή η συμφωνία θα δώσει την οριστική διέξοδο από την κρίση;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Οι συμφωνίες είναι χαρτιά. Το σημαντικότερο είναι οι άνθρωποι. Εάν οι άνθρωποι είναι ικανοί, η συμφωνία αυτή θα αλλάξει. Εμείς όπως ξέρετε υποδείξαμε και 17 συγκεκριμένα σημεία που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη συμφωνία. Έχουμε διαφορετική γνώμη για τους αγρότες, για την επιχειρηματικότητα, για τους νέους άνεργους έχουμε κάποιες συγκεκριμένες υποδείξεις. Βέβαια δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα σταματούσε η συμφωνία για να συμφωνήσουν με τις υποδείξεις του Ποταμιού.
       
Και είπαμε: Ας κάνουμε τη συμφωνία και αμέσως μετά πάμε να κάνουμε τις διορθώσεις. Είναι πολύ σημαντικό το ποιοι θα χειριστούν τις διορθώσεις. Να σας πω κάτι. Τα κακά Μνημόνια περιελάμβαναν στην αρχή πράγματα τα οποία ήταν πολύ απαραίτητα για την κοινωνία. Δηλαδή η απόφαση να περιοριστεί το πολιτικό χρήμα, που ήταν όρος του Μνημονίου είναι κάτι που λέει η Αριστερά τόσα χρόνια. Γιατί δεν έγινε; Γιατί κάποιος Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας δεν ερμήνευσε σωστά αυτή τη διάταξη. Θέλω να σας πω δηλαδή ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ….

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ή δεν ήθελε να την ερμηνεύσει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό είναι αυτό που λέτε, δεν ήθελε να την ερμηνεύσει, δεν τον βόλευε. Προτιμούσε να κόβει συντάξεις από το να περιορίζει το πολιτικό χρήμα στα Κόμματα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπάρχουν καλά και κακά Μνημόνια; Μπορεί να γίνει καλό αυτό το Μνημόνιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Τα Μνημόνια ως λογική είναι όλα κακά, με την έννοια ότι είναι κάτι που έρχεται απ’ έξω που δεν φτιάχνεις εσύ. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει όμως αυτή  η χώρα ήταν να συνεννοηθεί με ειλικρίνεια το πολιτικό σύστημα και να κάνει μεγάλες αλλαγές. Γι’ αυτό είπα κοιτώντας τον Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή ότι τα Μνημόνια δεν θα μας βγάλουν από την κρίση.
       
Αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση είναι οι μεταρρυθμίσεις και εδώ είναι το ζήτημα. Εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει τη δυνατότητα να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει τους ΑΝΕΛ να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Η άποψή μου; Δεν μπορεί να τους πείσει και δεν θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό φοβάμαι ότι κι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να πάει στράφι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Το Grexit εξακολουθείτε να το φοβάστε; Έχετε πει ότι θεωρείτε ότι δεν έχει τελειώσει και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός αυτό.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, εδώ συμφωνούμε απόλυτα με τον Πρωθυπουργό και έχουμε την ίδια πληροφόρηση. Είπε κάτι που είναι πολύ σωστό, το είπε στη Βουλή, το είχα πει μια μέρα πριν όταν είχα μιλήσει με τον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας.
       
Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό και αυτός το αναγνώρισε ότι στη Γερμανία επί παραδείγματι ο Σόιμπλε θέλει η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Μας δίνουν διάφορες χάντρες «ανθρωπιστική βοήθεια», «Ας φύγετε ένα χρόνο και μετά θα το ξανασυζητήσουμε». Δηλαδή θα γίνετε τρίτος κόσμος και μετά θα ξανασυζητήσουμε αν θα ξανάρθετε εδώ! Υπάρχουν αυτοί και δεν είναι μόνο οι Γερμανοί, υπάρχουν επτά χώρες που με κάποιο τρόπο προσπάθησαν να σαμποτάρουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
       
Είναι και χώρες του βορρά. Τέλος πάντων δεν είναι πάντα το θέμα πολιτικό. Το θέμα δηλαδή δεν είναι οι δεξιές χώρες. Μην πάμε σε αυτή την απλούστευση. Είναι χώρες που νιώθουν μια αυτάρκεια στο βορρά και λένε τώρα «τι έχουμε και τους Έλληνες και μας ταλαιπωρούν, ας τους διώξουμε».
       
Υπάρχει πάντα αυτός ο κίνδυνος και γι’ αυτό εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί κάθε επόμενη κρίση, θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που έπρεπε να το είχε πει πολύ νωρίτερα ότι κάποιοι είναι με το πιστόλι και μας περιμένουν. Εμείς του το λέγαμε από τον Φλεβάρη ότι θα μπορούσε να κάνει συμφωνία τον Απρίλη και δεν το έκανε.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μπορούσε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπορούσε.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Είδαμε από την αρχή να υπάρχει ένας εκβιασμός και μια πρόθεση πιστωτικής ασφυξίας. Αυτό έφτασε στο αποκορύφωμα τον Ιούνιο. Αν όμως είχε φτάσει η Κυβέρνηση σε ένα προθάλαμο συμφωνίας τον Μάρτη ή τον Απρίλιο όπως λέτε, δεν θα μπορούσαν και πάλι αυτοί οι κύκλοι να την τορπιλίσουν την τελευταία στιγμή όπως είδαμε πάρα πολλές φορές να γίνεται; Πηγαίναμε εμείς μια πρόταση, έρχονταν αυτοί με μια άλλη δέκα φορές πιο βαριά.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι λίγο δύσκολο να το κάνει ο κάθε πολίτης, αλλά είναι καλό να το κάνει κάποια στιγμή ένα Μέσο σα το δικό σας ή ένα μεγάλο άλλο Μέσο. Πάρτε την τελευταία πρόταση του Γιούνκερ –δεν λέω αυτή που μπήκε στο δημοψήφισμα, λέω την επόμενη πρόταση- και πάρτε και τη συμφωνία που φέρνει ο Πρωθυπουργός και συγκρίνετέ τα. Η συμφωνία του Γιούνκερ είναι πολύ καλύτερη και την πετάξαμε. Δεν θέλαμε να τη συζητήσουμε. Έτσι πήγαμε μετά από ένα δημοψήφισμα σε μια πιο δύσκολη συμφωνία. Εμένα ξέρετε, δεν με ενδιαφέρει τώρα να συζητάω πολύ γι’ αυτό …

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι γιατί ίσως όλα είναι λίγο ιστορία που αξίζει να τα δούμε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι γι’ αυτό λέω ότι έχουμε τόσα πολλά μπροστά μας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Η επόμενη συμφωνία του Γιούνκερ ήταν ίσως πολύ χειρότερη… δεν έχουμε δει την τελική συμφωνία πως θα κλείσει τώρα, αλλά ήταν πολύ χειρότερη στο κομμάτι της χρηματοδότησης από ό,τι είχαμε δει και δεν υπήρχε –που ακόμη δεν υπάρχει, αλλά περιμένουμε να το δούμε …

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα ήταν χειρότερη στο κομμάτι της χρηματοδότησης γιατί τότε είχαμε ανάγκη λιγότερα λεφτά. Τότε ο Τσίπρας δεν ήθελε τόσα πολλά, τώρα θέλει λεφτά γιατί το δημοψήφισμα έριξε έξω συν κάποια δισεκατομμύρια τη χώρα, γι’ αυτό έχουμε ανάγκη χρηματοδότησης. Γι’ αυτό σε κάθε πρότασή μας βάζαμε και 10 δισεκατομμύρια, γιατί όσο καθυστερείς να κάνει μια συμφωνία, τόσο πιο πολλά λεφτά χρωστάς.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Βεβαίως δεν έχουμε δει και την τελική ρύθμιση, αν θα υπάρξει και όπως θα υπάρξει. Φαίνεται ότι θα υπάρξει γιατί βλέπουμε και διάφορες άλλες τάσεις και διχασμούς στην Ευρώπη για το χρέος, για να κρίνουμε την τελική συμφωνία.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα έτσι κι αλλιώς για το χρέος θα συμβεί αυτό που είχε πει το Ποτάμι προεκλογικά και όχι αυτό που είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι είχε πει προεκλογικά; Είχε πει ονομαστικό κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. 

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ο Πρωθυπουργός μιλούσε προεκλογικά για απομείωση του χρέους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για ονομαστικό κούρεμα, σε αυτό που διαφημίζει αυτός ως «η κόκκινη υπόσχεση». Στη Θεσσαλονίκη είχε μιλήσει για ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Εμείς από τότε λέγαμε ότι το χρέος έχει σημασία να χαθεί στο χρόνο. Αυτό που ουσιαστικά λέει και ο Πρωθυπουργός σήμερα, δηλαδή να φεύγει, να φεύγει, να φεύγει. Ώστε οι υποχρεώσεις μας απέναντι στο χρέος να είναι κάθε χρόνο λιγότερες.
       
Και έχουμε πει πρώτοι ότι αυτό για το οποίο πρέπει να δώσουμε τη μάχη είναι η εξυπηρέτηση του χρέους. Να μην είμαστε υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να δίνουμε 5 δις, 7 δις, να μην δίνουμε τόσα πολλά στο χρέος.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Να πάμε ουσιαστικά σε μια επιμήκυνση σε βάθος χρόνου ή σε μια περίοδο χάριτος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό όταν εμείς το λέγαμε, έλεγαν «δεν είναι σημαντικό» και η μεγάλη αγωνία τώρα του Αλέξη Τσίπρα είναι να επανέλθει αυτή η πρόταση που είχε κάνει το Ποτάμι, δηλαδή να μην δίνουμε πολλά λεφτά. Τα λεφτά που κερδίζουμε από το υστέρημα του κόσμου, από τη λιτότητα να δίνονται ξανά στην ανάπτυξη, να μην δίνονται στο χρέος. Αυτά είναι και λίγο εσωτερικές κουβέντες.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Και αυτό ούτως ή άλλως είναι μια προσπάθεια που γίνεται τουλάχιστον έτσι όπως το καταθέτει και ο Πρωθυπουργός και στο επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων αν είναι μικρότερο, μένει να δούμε πως θα κλείσει αυτή η συμφωνία.
       
Για να μείνουμε λίγο στο θέμα της περίφημης απειλής του Grexit. Έχετε μιλήσει και για δραχμοσυμμορία. Αυτή η δραχμοσυμμορία υπάρχει και εκτός Ελλάδας και εντός Ελλάδας, θεωρείτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια υπάρχει με πολλούς τρόπους αυτή η δραχμοσυμμορία. Θα σας πω μερικούς πρωταγωνιστές: πρώτον είναι κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν φαλιρίσει. Αυτοί έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω και περιμένουν αμάν και πως και πληρώνουν. Γι’ αυτό πληρώνουν, γι’ αυτό στηρίζουν κόσμο να το διαφημίζει στην Ελλάδα το να περάσουμε στη δραχμή. Γιατί αν περάσουμε στη δραχμή, αυτοί θα έρθουν να μας αγοράσουν.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μιλάτε για lobbying, ποιους πληρώνουν;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πληρώνουν, πληρώνουν, αυτοί οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν τα λεφτά τους έξω και θέλουν να δημιουργήσουν μία Ελλάδα  της δραχμής για να οικονομήσουν. Τι πιστεύετε; Ότι είναι παιδιά που απλώς προσεύχονται;
       
Θα κάνουν τις προσπάθειές τους, θα προσπαθούν να ενισχύσουν κάποιους Πολιτικούς που είναι υπέρ της δραχμής, μπορεί να ενισχύουν κάποιους σχολιαστές που είναι υπέρ της δραχμής, όταν έχεις τόσα πολλά συμφέροντα τα ενισχύεις.
       
Αυτό δεν είναι κάτι που νομίζω μόνο εγώ. Μπορεί να το λέω λίγο πιο ξεκάθαρα, αλλά το είπε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός, ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν να κερδίσουν από αυτή τη μετάβαση. Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή στο lobby της δραχμής.

Η άλλη είναι ο Σόιμπλε και η παρέα του. Αυτοί βέβαια έχουν άλλους λόγους. Αυτοί θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη ότι είμαστε σκληροί με τους Έλληνες και όποιος δεν ακούει τη γερμανική εντολή θα πρέπει να φεύγει από το κάδρο. Υπάρχει λοιπόν η παρέα του Σόιμπλε, και μαζί του κάποιοι Φινλανδοί και κάποιοι Ολλανδοί. Κάποιοι τέλος πάντων σύμμαχοί του.
Και υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα, που εγώ θέλω να πω καλοπροαίρετα, δεν λέω ότι είναι πληρωμένοι, έτσι; Που λένε ότι “μήπως θα είναι καλύτερη η δραχμούλα, μήπως ήταν καλύτερη”..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ποιους εννοείτε, τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Λαφαζάνη για παράδειγμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εννοώ τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την υπόθεση της δραχμής.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όταν υπάρχει αυτό το κλίμα που λέτε, ότι κάποιοι κύκλοι του εξωτερικού ή επιχειρηματικά συμφέροντα μπορεί να ευνοούνται και να σπρώχνουν τη δραχμή..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι η τρόικα της δραχμής που έχω πει εγώ, η τρόικα. Δηλαδή οι επιχειρηματίες..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι, γιατί είναι κακό κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα να μιλάνε για την ανάγκη επεξεργασίας ενός plan-b; Και ο κόσμος μπορεί να το ζητάει, να ξέρουμε δηλαδή αν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, πρόσεξε, εδώ επιτρέψτε μου, είναι δημοσιογραφική αδεία το ερώτημά σας, αλλά έχει μια ανακρίβεια. Εμείς δεν είπαμε, να το πουν δημόσια. Είπε κανείς, είπε ο Λαφαζάνης δημόσια στον προεκλογικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ να μελετήσουμε το ζήτημα της δραχμής; Όχι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Έλεγε όμως ότι “μπορεί να υπάρξουν και εναλλακτικοί δρόμοι”.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, μέχρι εκεί. Αυτό λέω εγώ. Ότι αυτοί που θέλουν τη δραχμή, είχαν υποχρέωση να το πουν στον ελληνικό λαό προεκλογικά.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Τη θέλουν τη δραχμή; Δε λένε ότι θέλουν τη δραχμή, η θέση που εκφράζουν αυτή τη στιγμή…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο κ. Λαπαβίτσας έχει πει, είναι ο μόνος που το έχει δημοσίως ότι “εγώ θέλω τη δραχμή”.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ο κ. Λαπαβίτσας ναι, ο κ. Λαπαβίτσας έχει γράψει και βιβλία, έχει μια άποψη, είναι μιας σχολής Οικονομολόγων που υποστηρίζει το εθνικό νόμισμα. Οι υπόλοιποι Πολιτικοί όμως, είτε είναι ο κ. Λαφαζάνης, είτε είναι ο κ. Βαρουφάκης τώρα, λένε ότι “χρειάζεται και χρειάστηκε να επεξεργαστούμε ένα εναλλακτικό σχέδιο”. Γιατί είναι κακό αυτό; Αν επιμείνει ο κ. Σόιμπλε..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν είναι κακό αυτό, δεν είναι κακό. Η χώρα σε επιστημονικό επίπεδο μπορεί να κάνει τους σχεδιασμούς της, αλλά το θέμα είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας σε ποια μάχη μπαίνει. Εάν μπαίνει σε μία μάχη ότι πάμε στην Ευρώπη και αν δεν μας τα δώσουν αυτά που ζητάμε, θα πάμε στη δραχμή, για μένα είναι μία προδοτική συμπεριφορά, είμαι σαφής.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπήρχε τέτοιου τύπου συμπεριφορά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρξε, υπήρξε από κάποιους Πολιτικούς η λογική ότι η δραχμή είναι ένα πολιτικό εναλλακτικό σενάριο, που δεν είναι, γιατί να σας πω κάτι..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δεν το είδαμε πάντως, οι ίδιοι λένε ότι “ήμασταν υποχρεωμένοι να έχουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο”.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, για τι πράγμα; Γιατί ποιος σας έδιωχνε από το ευρώ;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ο Σόιμπλε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Σόιμπλε θα σας έδιωχνε..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όχι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, έχετε δίκιο, ο Σόιμπλε θέλει όπως είπαμε. Αλλά εσύ είχες τις διαπραγματεύσεις, εσύ μιλούσες και κανείς από τους εταίρους μας τους επίσημους, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα κανείς δε σου έλεγε πήγαινε στη δραχμή, δεν υπήρχε αυτή η απειλή. Αυτό δημιουργήθηκε..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπήρχε ενδεχομένως εμμέσως κ. Θεοδωράκη, με την έννοια ότι μας έσπρωχναν σε ένα μονοπάτι τόσο υφεσιακών και τόσο ανεφάρμοστων μέτρων, που μπορεί να σε αναγκάσουν να σε εξωθήσουν εκ των πραγμάτων κάποια στιγμή να βρεθείς εκτός, γιατί δεν αντέχεις αυτό τον κλοιό της οικονομικής…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, εγώ έχω μερικές διαφωνίες μαζί σας, έτσι; Έχω διαφωνίες και μπορούμε να καθόμαστε εδώ να μαλώνουμε συνέχεια. Εσείς έχετε ως σενάριο ότι αν τελικά δε συμφωνήσουμε θα αυτοκτονήσετε; Θα πάτε στο μπαλκόνι;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Αυτό θυμίζει λίγο και τη λογική Γιούνκερ μήπως, ότι “επιλέξετε αν θα πεθάνετε ή αν θα αυτοκτονήσετε”;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι αυτό σας λέω, δηλαδή το ότι έχεις κάποιες διαφωνίες με την οικογένειά σου, που για μένα είναι οικογένειά σου η Ευρώπη..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όχι αλλά οφείλω να έχω ένα σχέδιο-β.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ποια την αυτοκτονία; Αυτό θεωρώ εγώ, ότι δεν είναι σχέδιο-β..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί είμαστε δεδομένοι ότι είναι αυτοκτονία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτή είναι η άποψή μου, εδώ πάμε.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι, δεν έχουμε δει μια ολοκληρωμένη μελέτη και μια εικόνα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, εσείς δεν έχετε, εγώ έχω. Εγώ λοιπόν λέω ότι δεν μπορεί να είναι εναλλακτική πρόταση ενός ανθρώπου που στριμώχνεται ότι θα πηδήσω από το μπαλκόνι.
Οι δικές μας έρευνες, οι δικές μας μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η δραχμή δεν είναι εναλλακτικό σενάριο. Αυτή είναι η διαφορά μας.
       
Δηλαδή ότι η χώρα μπορεί να εξετάσει άλλα σενάρια, αλλά η δραχμή αυτή τη στιγμή με αυτό το πολιτικό σύστημα, με αυτή την εξαγωγική δυνατότητα της χώρας, με αυτή την παραγωγική δυνατότητα της χώρας, θα σπρώξει τη χώρα σε ασπρόμαυρες εποχές.
       
Με αυτή την έννοια εμείς λέμε λοιπόν ότι δεν είναι εναλλακτικό σενάριο η δραχμή, αυτή ήταν η αγωνία μας. 

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Επί της συζήτησης λέτε και χωρίς να υπάρχει ακόμα, να ενοχοποιήσουμε δηλαδή ακόμα και την επεξεργασία ενός σχεδίου που απλά θα υπάρχει; Δηλαδή ότι η Κύπρος το είχε κάνει ας πούμε μετά την κρίση του 2013, εμείς γιατί να μην το κάναμε; Δεν οφείλει ο κόσμος, δεν δικαιούται μάλλον να γνωρίζει και να κρίνει;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σας είπα, επιστημονικά δικαιούσαι να τα εξετάζεις όλα, έτσι; Δεν είμαστε προτεστάντες, δεν υπάρχουν πράγματα που απαγορεύονται να γίνονται επιστημονικά. Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι ένα πεδίο που δε θα πρέπει να απασχολεί το πολιτικό δυναμικό της χώρας.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Κύριε Θεοδωράκη στις εφτά προτάσεις τις οποίες παρουσιάσατε νομίζω η πρώτη ήταν ότι «η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές».

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί όταν είμαστε σε τέτοια δεινή θέση, για τα οικονομικά μιλώ κυρίως, είναι απερισκεψία να σκέφτεσαι πως θα τακτοποιήσεις τη δύναμή σου, πως θα τακτοποιήσεις το κόμμα σου.
       
Αυτή τη στιγμή θα πρέπει η χώρα πρώτα να σταθεροποιηθεί, δηλαδή να αρχίσει να δουλεύει η οικονομία, να αρχίσει να δουλεύει ξανά ο κόσμος, να υπάρξει μια επιστροφή σιγά-σιγά του χαμόγελου στον κόσμο, να μην έχουμε κίνδυνο σύγκρουσης με την Ευρώπη, να μην έχουμε πάλι τα ίδια, να παραμεριστούν τα σενάρια της εξόδου και μετά να δώσουμε πολιτικές λύσεις.
Βεβαίως να δώσουμε πολιτικές λύσεις, αλλά αφού έχουμε ολοκληρώσει το πάτημα στη γη.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Γιατί οι εκλογές είναι απαραίτητα θέμα εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μα αυτό τώρα, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει θέμα εκλογών, γιατί κάποιοι Βουλευτές του με απερισκεψία, κατά την άποψή μου, 40 Βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή θα πληρώσουμε το εσωκομματικό πρόβλημά του ΣΥΡΙΖΑ και θα το πληρώσουμε τόσο ακριβά; Θα πάμε σε μία εκλογική μάχη για να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εσωκομματικές του διαφορές; Έξι μήνες μετά;
Να σας πω κάτι κι εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Πριν έξι μήνες εκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, πριν έξι μήνες πήρε την εντολή να κυβερνήσει, γιατί δεν το σέβονται στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή κοίτα που φτάσαμε τώρα, είναι και λίγο παράλογο, εγώ που είμαι ένας αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα να υπερασπίζομαι την ύπαρξή του.
Αλλά όταν πριν από έξι μήνες παίρνει εντολή ένας Πρωθυπουργός και έρχεται και λέει ότι “θεωρώ ότι για να συνεχίσουμε αυτή την κυβερνητική πορεία θεωρώ απαραίτητο να ψηφίσουμε αυτό” και του λένε 40 Βουλευτές «όχι εμείς έχουμε άλλο μπαϊράκι», αυτό είναι Δημοκρατία; Εκλέχτηκαν αυτοί οι άνθρωποι..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Το δημοκρατικό αντεπιχείρημα εκείνων που έχουν αυτή τη στάση, είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις εκλογές και πήρε την εντολή με τελείως διαφορετικό πρόγραμμα στόχους και ατζέντα. Ο Πρωθυπουργός επίσης ειλικρινά έχει πει ότι “από αλλού ξεκινήσαμε, αλλού καταλήξαμε γιατί προέχει να σώσουμε τη χώρα”, όλο αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να μπει προς νομιμοποίηση της εντολής στην κρίση του κόσμου;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εγώ λέω ότι όλες αυτές οι ενδιαφέρουσες κουβέντες, δηλαδή το τι είχαμε προτείνει και τι ο Τσίπρας δεν υλοποιεί και άλλα του είχαμε πει και άλλα μας είπε κι όλη αυτή η ιστορία την οποία θίγουν διάφορα στελέχη, έχει μία αξία για το κόμμα τους, αφού είναι ζωντανή η χώρα.
Δηλαδή, αυτό σας είπα πριν, να σταθεί η χώρα στα πόδια της, να αρχίσει να δουλεύει η κοινωνία και η οικονομία και μετά ας κάνει έξι συνέδρια ο ΣΥΡΙΖΑ να δει πότε θα διασπαστεί.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Άλλο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ανανέωση της λαϊκής εντολής πάνω σε μια καινούρια εντελώς πολιτική βάση από αυτή που είχε κινηθεί προεκλογικά η Κυβέρνηση και ενδεχομένως όλο το πολιτικό σύστημα..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι απαραίτητο να συμβεί όταν η χώρα είναι ζωντανή, επιμένω.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Σε πόσο χρονικό διάστημα θα το βλέπατε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα φανεί από τις ικανότητες της Κυβέρνησης. Εάν έχει την ικανότητα να σταθεροποιήσει τη χώρα σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες, σε ένα χρόνο, να το δούμε.
       
Αλλά αυτό θα πρέπει να είναι σήμερα για κάθε δημοκράτη το αίτημα. Ας σταθεροποιηθούμε, ας σβήσουμε τη φωτιά και μετά πρέπει αρχίσουμε να συζητάμε για το ποιος είχε μεγαλύτερη ευθύνη, να πάμε να αναμετρηθούμε στις εκλογές, να πούμε κι εμείς τις αλήθειες μας.
       
Γιατί δεν τα έχουμε πει όλα, δεν τα έχουμε πει όλα αυτά που ξέρουμε για τις διαπραγματεύσεις. Δεν τα έχουμε πει όλα αυτά που ξέρουμε για το lobby της δραχμής και τις δράσεις του και δε θέλουμε να τα πούμε όλα αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να ηρεμήσει λίγο η πολιτική σκηνή, να ηρεμήσει λίγο η κοινωνία και προεκλογικά θα τα πούμε όλα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Εάν και όταν γίνουν εκλογές αυτόνομα θα κατέβει το Ποτάμι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι το μόνο σίγουρο και η πιο μικρή απάντηση σε μια ερώτηση που κάνουν πολλοί.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι και η επόμενη ερώτηση που κάνουν επίσης πολλοί και πρέπει να την κάνουμε είναι ότι αν έχει εκλείψει οριστικά εκείνη η περίφημη ιδέα περί του ευρωπαϊκού μετώπου με την κοινή κάθοδο Νέας Δημοκρατίας ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δεν ήταν ποτέ δική μας ιδέα αυτή. Αυτή η ιδέα για ένα ευρωπαϊκό μέτωπο ήταν ιδέα κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Του ΣΥΡΙΖΑ;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Του ΣΥΡΙΖΑ ναι. Δική του ιδέα είναι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουμε όλοι τουλάχιστον.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τέτοια προσκλητήρια συνήθως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι να σας πω εγώ. Ήταν μια ιδέα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Από πού προκύπτει αυτό, αλήθεια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σας πω, προκύπτει από δηλώσεις στην τηλεόραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από δημοσιεύματα της εφημερίδας Αυγή, ότι υπάρχει μία συσπείρωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων ως ευρωπαϊκό τόξο, απέναντι στον Τσίπρα.
       
Πότε συνέβη αυτό; Πότε έγινε μία συνάντηση δική μου με τον Αντώνη Σαμαρά; Ποτέ. Πότε έγινε συνάντηση δική μου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Ποτέ. Συνέχεια γράφανε τα troll «γίνεται συνάντηση, θα γίνει συνάντηση, ετοιμάζονται παρασκηνιακές συναντήσεις». Ούτε μία φορά, ούτε ένα κοινό τηλεφώνημα των τριών μας. Ποτέ.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Σας κάλεσε κανείς σε τέτοια συνάντηση από τον κ. Σαμαρά ή από τον κ. Βενιζέλο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βεβαίως, υπήρχαν περιπτώσεις που στελέχη είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγανε σε δικά μας στελέχη “μήπως θέλετε να βρεθούμε να τα πούμε”; Αυτό ποτέ δεν έφτασε σε ένα ναι δικό μου, ποτέ και με κανέναν τρόπο, δεν πειραματιστήκαμε δηλαδή με το μέτωπο και το εγκαταλείψαμε.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Υπήρξε η πρόταση για το μέτωπο δηλαδή μας λέτε, αλλά δεν την αποδεχθήκατε.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Υπήρξε η πρόταση σας είπα όχι σε μένα, γιατί κανείς δεν έφτασε σε μένα να μου πει ότι θέλω να κάνουμε μέτωπο.
       
Υπήρχαν πολλοί, γιατί δεν είχα ολοκληρώσει την κουβέντα μου πριν, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερα τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά υπήρξαν διάφοροι σχολιαστές και της Κεντροαριστεράς και της Νέας Δημοκρατίας που λέγανε «δεν είναι καλό να ενωθούμε, δεν είναι καλό να πάμε όλοι μαζί»;
       
Εμείς λοιπόν από τότε και μέχρι σήμερα τους λέμε όχι. Δεν είναι καλό. Πρώτον γιατί έχουμε πολλές διαφορές, μπορεί να μας ενώνει η Ευρώπη αλλά μας χωρίζουν πάρα πολλά άλλα πράγματα. Και με τον Τσίπρα μας ενώνει η Ευρώπη και μας χωρίζουν πολλά άλλα πράγματα.
Και το δεύτερο είναι ότι εμείς αποτιμάμε διαφορετικά τις ευθύνες του παλιού συστήματος, εμείς λέμε ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση της χώρας σήμερα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί, δε γίνανε όλα τα κακά στους έξι μήνες.

Γίνανε πολλά κακά στους έξι μήνες, αλλά γίνανε πολλά κακά και τα προηγούμενα χρόνια. Η απερισκεψία του Αντώνη Σαμαρά, η αδυναμία του να κάνει κάποιες στοιχειώδεις αλλαγές στην κοινωνία, το κράτος της Καλαμάτας που ήρθε να πάρει ένα μέρος του δημοσίου.
Το ότι σήμερα λέμε ότι αντίστοιχα πράγματα κάνει ο Καμμένος και άλλοι Βουλευτές και άλλοι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι έχουμε ξεχάσει τι έκανε και το ΠΑΣΟΚ τι έκανε και η Νέα Δημοκρατία.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ούτε η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και η αλλαγή ηγεσίας αλλάζει τα δεδομένα για σας αυτά;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να είναι ένας ευχάριστος άνθρωπος, αλλά έχει ένα κόμμα και το κόμμα συνεχίζει να έχει τις ευθύνες του, έτσι; Όπως και η Φώφη είναι μία κυρία με την οποία στους διαδρόμους της Βουλής μπορεί να έχουμε μια θετική κουβέντα, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αλλάζουν οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα της χώρας.
       
Είχαμε δεκαετίες μια λάθος διακυβέρνηση της χώρας κι όχι μια λάθος τυχαία, ήταν συγκεκριμένα τα ζητήματα. Το ότι η χώρα ήταν στα χέρια κάποιων μικρών ή μεγαλύτερων συμμοριών ήταν γιατί το είχαν επιτρέψει τα κόμματα, το είχε επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ, το είχε επιτρέψει η Νέα Δημοκρατία.
       
Το πάρτι με τους εξοπλισμούς που πλούτισε πάρα πολύ κόσμο από το πολιτικό σύστημα, ήταν εις γνώσιν ενός μεγάλου τμήματος του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Άρα επειδή είμαστε ευρωπαϊστές όλοι, δε σημαίνει ότι είμαστε στο ίδιο σόι, έχουμε διαφορές.  

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Μάλιστα, άλλο σόι λοιπόν, αυτόνομη κάθοδος. Να κλείσουμε με μια ερώτηση που επίσης σας την κάνουν πάντα. Κατηγορείστε για σχέσεις με τη λεγόμενη διαπλοκή και τη λεγόμενη μιντιοκρατία. Εγώ δε θα σας ρωτήσω αν έχετε, διότι θα μου απαντήσετε όχι, είναι σαφές.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Θα σας ρωτήσω όμως αν θα στηρίξετε τις πρωτοβουλίες και τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί ο κ. Τσίπρας και έχει προαναγγείλει ότι θα φέρει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, θα ήταν ενδιαφέρον πάντως για έναν Δημοσιογράφο να δει ποια είναι η συμπεριφορά των πυλώνων της μιντιοκρατίας απέναντι στο Ποτάμι όταν εμφανίστηκε, έτσι; Εμείς πήγαμε στις εκλογές, στις εθνικές εκλογές, χωρίς να έχω δώσει μία συνέντευξη στην εφημερίδα Έθνος, για το οποίο πολλοί λέγανε ότι έχω μία ιδιαίτερη σχέση.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Εντάξει πάντως δεν απουσίαζε το Ποτάμι, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, από το μιντιακό στερέωμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, να σας πω κάτι, από το μιντιακό στερέωμα όχι, γιατί ήταν και η πιο καυτή είδηση η δημιουργία του Ποταμιού και στο ίντερνετ και παντού.
       
Να σας πω κάτι όμως πολύ συγκεκριμένο, πριν από τις εκλογές η εφημερίδα που σας ανέφερα πριν είχε ένα δημοσίευμα για το Ποτάμι, που έλεγε «θα είναι κατάντια για το πολιτικό σύστημα και για την κοινωνία να ψηφίσει το παιδί με το σακίδιο». Ήταν η μέρα που είχε έξι σελίδες ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την εφημερίδα. Άρα να ξέρουμε για τι μιλάμε, για το ποιος στήριξε ποιον, ως προς το παρελθόν τώρα.
Ως προς το παρόν, να πάμε σε αυτή την πρόταση που έκανε ο κ. Παππάς.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό ναι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Θα το ψηφίσετε ναι ή όχι;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το νομοσχέδιο τον καλέσαμε να το φέρει από την πρώτη στιγμή. Βασικά η πρώτη μου ομιλία στη Βουλή εστίαζε στο ότι πρέπει να μπει τάξη στα τηλεοπτικά πράγματα.
       
Άρα συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν και συμφωνούμε ότι όλοι πρέπει να ελέγχονται. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες ενστάσεις που τις είπα στη Βουλή προχθές, μπροστά στον κ. Παππά και στον κ. Τσίπρα, δυστυχώς δε μου απάντησε, ελπίζω ότι θα μου απαντήσει στην πορεία.

Να σας πω δύο ενστάσεις. Η μία ένσταση είναι η εξής: Γιατί ο Υπουργός είναι αυτός που καθορίζει τα κανάλια, πόσα κανάλια θα πάρουν άδεια, γιατί σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός να αποφασίζει;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Η Κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία για να ρυθμιστεί το πλαίσιο;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σωστό, σωστό, αλλά να αποφασίζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει Ανεξάρτητη Αρχή στην οποία βέβαια δίνεται ένας νόμος να υλοποιήσει από την Κυβέρνηση, αλλά η Κυβέρνηση δε θα πρέπει. Όχι σήμερα η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο η Κυβέρνηση του Ποταμιού, οποιαδήποτε Κυβέρνηση, δεν μπορεί να καθορίζει αυτή ποιος θα παίρνει άδεια και ποιος δε θα παίρνει. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης λοιπόν.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Το οποίο θα είναι ανεξάρτητο όμως.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και το οποίο θα ορίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, αυτό που αποδέχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα λοιπόν είναι αυτό, η μία ένστασή μας.
Και η άλλη ένστασή μας είναι η εξής κι ελπίζω ότι ως Δημοσιογράφος θα συμφωνήσετε. Γιατί είναι μόνο οικονομικά κριτήρια τα κριτήρια για το ποιος θα πάρει άδεια για την τηλεόραση; Γιατί είναι μόνο οικονομικά κριτήρια.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Που το εντοπίζετε ότι είναι μόνο οικονομικά κριτήρια;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είναι μόνο οικονομικά, μόνο οικονομικά.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Εγώ νομίζω ότι έχει και πάρα πολλές άλλες παραμέτρους.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι, η βασική παράμετρος είναι τα «Χ» εκατομμύρια που θα δώσει κάποιος, τα πόσα λεφτά θα δώσει και να έχει και 400 εργαζόμενους, αν εννοείτε αυτό.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όμως κ. Θεοδωράκη κάποιοι κάποια λεφτά πρέπει να δώσουν κάποια στιγμή σε αυτό το τοπίο…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, μα από αυτό ξεκίνησα και σας είπα ότι κάποιοι πρέπει να πληρώσουν επιτέλους.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Είναι δημόσιες συχνότητες και τις έχουμε πόσα χρόνια να είναι δωρεάν.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Κάποιοι πρέπει να πληρώσουν και κάποιοι πρέπει να σκεφτούν ότι από δω και πέρα θα υπάρχουν αυστηροί κανόνες. Εγώ λέω ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί πουθενά, ούτε στη Γαλλία ήταν μόνο οικονομικά τα κριτήρια. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Εγώ σας λέω, δεν υπάρχουν τρεις..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δεν είναι μόνο οικονομικά, υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες προδιαγραφές σε αυτό που έχουμε δει τουλάχιστον, δεν ξέρω πως θα καταλήξει στη δημόσια διαβούλευση και για την ποιότητα του προγράμματος που πρέπει να υπάρχει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκ των υστέρων, εκ των υστέρων. Το βασικό ζήτημα είναι ότι βάζουν σε πλειστηριασμό κάποιες άδειες κι όποιος έχει λεφτά τις παίρνει. Αυτό είναι το ζήτημα; Δηλαδή δεν υπάρχουν τρία καινούρια τζάκια ή τρία παλιά  τζάκια που θα έρθουν να βάλουν τα λεφτά και θα θέλουν να οδηγήσουν το κανάλι να λέει κάθε μέρα ζήτω ο τάδε;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Και τι να κάνουμε όμως; Αν εσείς κι εγώ χωρίς να έχουμε τα λεφτά έχουμε μια πάρα πολύ ωραία ιδέα να πάμε να πούμε δώστε μας να πάρουμε τσάμπα συχνότητα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, όχι να κάνουμε αυτό που κάνανε στην Ισπανία, αυτό που κάνανε στη Γαλλία. Να σας πω μερικά μοντέλα. Για παράδειγμα στην Ισπανία τι είπαν; Είπαν ότι το ένα είναι τα λεφτά, αλλά σε κάθε κανάλι θα πρέπει να υπάρχουν και μαζικοί φορείς. Το ξέρετε ότι στην Ισπανία τα κανάλια έχουν μέσα ΓΣΕΕ, έχουν μέσα Διδασκαλική Ομοσπονδία, το λέω απλουστευτικά τώρα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι, ναι.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Δηλαδή ότι ένα τμήμα της Διοίκησης καθορίζεται από τους μαζικούς χώρους.
       
Δε λέω αυτή τη στιγμή ότι αυτό που έχει προτείνει ο κ. Παππάς είναι για πέταμα, θέλει πολλές όμως βελτιώσεις και πρέπει να φύγουμε από τα οικονομικά κριτήρια μόνον. Ότι θα πληρώσουν θα πληρώσουν, αλλά πρέπει να βάλουμε και κάποια άλλα πράγματα.
Στην Ελλάδα είναι τα περιφερειακά κανάλια, τα περιφερειακά κανάλια είναι μόνο ζήτημα χρημάτων; Δηλαδή όποιος θέλει πάει στη Θράκη..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Και εκεί υπάρχουν προδιαγραφές για το πρόγραμμα.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εκ των υστέρων σας επισημαίνω.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Εκ των υστέρων αλλά τουλάχιστον έχουν μπει.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, να σας πω κάτι, δηλαδή πάει κάποιος στη Θράκη και λέει εγώ δίνω τα λεφτά και βάζω ένα κανάλι; Πως θα συμβεί αυτό;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Φαντάζομαι ότι ειδικά για τη Θράκη δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, γιατί θα υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες…

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα εξαιρέσουμε τη Θράκη λοιπόν; Εγώ σας λέω στην Κρήτη.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Όχι, όχι..

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Στην Κρήτη, έρχεται ένας μεγιστάνας ας πούμε και λέει παίρνω ένα κανάλι; Τα κανάλια σήμερα είναι υπεύθυνα πολύ γι΄ αυτό που ζει η χώρα. Κι όταν λέω “τα κανάλια” εννοώ πέρα από το ζήτημα των αδειών..

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι επί τη ευκαιρία ήθελα να μου πείτε και την άποψή σας. Ήσασταν ευτυχής με την εικόνα που βλέπαμε σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό στερέωμα;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Γιατί λέτε μόνο στο ιδιωτικό;

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Που αλλού;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Σε όλο, σε όλο.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Και στην ΕΡΤ εννοείτε;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι και στην ΕΡΤ. Ήταν η συμπεριφορά, να σας πω, μιλάτε για το ναι ή όχι του δημοψηφίσματος; Για να το επικεντρώσουμε εκεί.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Για το ναι ή όχι, γιατί  εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη πόλωση και τη μεγαλύτερη φόρτιση.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, κοιτάξτε, τα κανάλια όπως ξέρετε στην Ελλάδα και το ξέρετε γιατί είσαστε παλιά Δημοσιογράφος, αλλάζουν αμέσως αφεντάδες. Περάσαμε από το «όχι στο ΣΥΡΙΖΑ» το προεκλογικό στο «ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ» τις μέρες που βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα κόκκινα πρωτοσέλιδα, τα θυμάστε αυτά, η ελπίδα έρχεται, οι εκπομπές αφιέρωμα, σε όλα τα επίπεδα υπερμεγέθη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή κάθε μήνα…

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ήταν η απογοήτευση από το ΣΥΡΙΖΑ ή ήταν πως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έπαιξε στο παιχνίδι που θα ήθελαν να παίξει ως Κυβέρνηση στα κανάλια.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, προφανώς, προφανώς, λέω όμως ότι έχουμε μία μεταστροφή των μέσων μαζικής ενημέρωσης που δεν έχει σχέση με τις δημοκρατικές αρχές και τις αρχές της δεοντολογίας, είναι μεταστροφή όμως, έτσι;
       
Σας θυμίζω, σας λέω τα πρωτοσέλιδα της 25ης, όλες οι εφημερίδες ξαφνικά είδαν το φως τους, όλες ήταν με το ΣΥΡΙΖΑ, 25 του μήνα όλες οι εφημερίδες ήταν με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι; Μέχρι να απογοητευτούν, για τους λόγους που πιθανόν είπατε εσείς ή για κάποιους άλλους λόγους, να αλλάξουν γραμμή, να ξαναγυρίσουν από εκεί.
       
Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και αξίζουμε μια καλύτερη ενημέρωση στη χώρα. Δεν έχω καμία διαφωνία με τον σχολιαστή που βγαίνει και κατακρίνει τον Θεοδωράκη ή κατακρίνει τον Τσίπρα, δικαίωμά του, έτσι; Αλλά στα δελτία ειδήσεων, σε αυτό που λέμε «ενημερωτικές εκπομπές» πρέπει να εκπροσωπούνται οι πολιτικές τάσεις με βάση την πραγματικότητα.
       
Και στην περίοδο του ναι και του όχι, για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω, ήταν λάθος η συμπεριφορά της κρατικής τηλεόρασης μονοφωνικά υπέρ του όχι κι ήταν λάθος η συμπεριφορά μεγάλης μερίδας των ιδιωτικών καναλιών μονοφωνικά υπέρ του ναι.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Δεν ήταν αντίστοιχη πάντως η ένταση και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, εντάξει, δική μου εκτίμηση αυτή.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, είναι μια μεγάλη κουβέντα.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Ναι, κλείνοντας το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες δηλαδή το βλέπετε καταρχήν και θα το συζητήσετε στην πορεία;

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι το βλέπουμε καταρχήν θετικά, αλλά έχουμε πολλές συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τον κ. Παππά. Κι ελπίζω για άλλη μια φορά να μην πετάξουν τις παρατηρήσεις μας στα σκουπίδια, γιατί ξέρετε τι έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα;
       
Εμείς παίρνουμε πολύ σοβαρά το ρόλο μας, σε όλους τους τομείς. Για τους μετανάστες μία πολύ πιο συγκεκριμένη καλή πρόταση για τους μετανάστες, εξειδικευμένες προτάσεις. Όλοι μας λένε από την Κυβέρνηση “ωραία, αφήστε να το μελετήσουμε” και μετά βλέπουμε αυτό που έχουμε δώσει στα σκουπίδια και βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα.
       
Είναι τόσο σίγουρη για τον εαυτό της; Εγώ δε θα ήμουνα σε αυτή τη δύσκολη εποχή, εγώ ακούω πάντα τη γνώμη των αντιπάλων μου, μελετώ πάντα και έχω πάντα την αμφιβολία ότι αυτό που λέω μπορεί να μην είναι σωστό. Τέλος πάντων, σας ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.