Η μάχη επιβίωσης – της χώρας και της κυβέρνησης – προηγείται, η μάχη στο κόμμα έπεται. Μ’ αυτή τη σειρά προτεραιοτήτων, το Μαξίμου χαράσσει την τακτική των επόμενων ημερών και εβδομάδων με πρώτο, και καίριο, στόχο τη διαφύλαξη της «γραμμής Μαζινό» των 120 βουλευτών στην αυριανή, κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.
Για να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος και να διατηρηθεί η ελάχιστη έστω κοινοβουλευτική πλειοψηφία η κυβέρνηση κρατά αφ’ ενός πάντα ημι-ενεργό το πολιτικό όπλο των εκλογών και προχωρά, αφ’ ετέρου, σε δύο τακτικούς ελιγμούς: Αφαιρεί από το αυριανό νομοσχέδιο τις θερμές ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και επιδιώκει εξάμηνο μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Η ρύθμιση που αφορά τις αλλαγές στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς των αγροτών παραπέμπεται, κατόπιν συνεννόησης με τις Βρυξέλλες, στις αρχές Αυγούστου με μια κίνηση που έρχεται να ανασχέσει τις αντιδράσεις όχι μόνον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις απειλές καταψήφισης από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να αποφορτίσει και την έτερη επίμαχη ρύθμιση που παραμένει στο αυριανό νομοσχέδιο – εκείνη που αφορά τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας και περιλαμβάνει επιτάχυνση των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας έχει ήδη ζητήσει από τους εκπροσώπους των θεσμών να υπάρξει εξάμηνη παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία μέχρι το τέλος Ιουνίου καλυπτόταν από τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών. Με τις αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, όμως, ο Κώδικας Δεοντολογίας ουσιαστικά απενεργοποιείται και, ως εκ τούτου, απαιτείται πολιτική συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έως το τέλος του έτους.
Έως αργά χθες το βράδυ η απάντηση στο αίτημα δεν είχε έρθει, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες ωστόσο ανέφεραν ότι «υπάρχει σταθερή επαφή και διάθεση συνεργασίας» με την ελληνική πλευρά προκειμένου να προχωρήσουν «με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο οι προαπαιτούμενες δράσεις».
Μέσα από αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση προσδοκά να συγκρατήσει, εάν όχι και να περιορίσει, τις διαρροές στην αυριανή ψηφοφορία και οι διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερβούν τα 32 «Όχι» της 15ης Ιουλίου. Στη χειρότερη περίπτωση, στόχος είναι η διασφάλιση της «πλειοψηφίας ασφαλείας» των 120 βουλευτών, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να μην αναγκαστεί να αναλάβει εσπευσμένες πολιτικές πρωτοβουλίες πριν κλείσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο – μια συμφωνία που, αυτή τη στιγμή, έχει ρεαλιστικό ορίζοντα τα μέσα με τέλη Αυγούστου.
Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, το επόμενο βήμα θα είναι η – δύσκολη – διαχείριση του εσωκομματικού μετώπου. Μέχρι στιγμής, καμία πλευρά δεν επιθυμεί και δεν βιάζεται να αναλάβει το κόστος και την πρωτοβουλία της τελικής αναμέτρησης, το ρήγμα όμως γίνεται όλο και πιο βαθύ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αρθρογραφεί και δίνει συνεντεύξεις κατά ριπάς αποδομώντας τις επιλογές Τσίπρα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποχωρεί από την κυβέρνηση στηρίζοντας και παραμένει στο κόμμα διαφωνώντας, και η κομματική βάση γράφει ήδη το χρονικό της προαναγγελθείσας ρήξης: Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ζητά έκτακτο συνέδριο, βουλευτές της αριστερής πτέρυγας πιέζουν για σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ αποστασιοποιήσεις και επιφυλάξεις καταμετρώνται και σε στελέχη που μέχρι πρότινος βρίσκονταν κοντά στην προεδρική ομάδα.
Σ’ αυτό το κλίμα το Μαξίμου αντιπαραθέτει, σε πρώτο χρόνο, το – καταγεγραμμένο σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις πλέον – προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, και κρατά ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» ήταν η χθεσινή προειδοποίηση από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ενώ η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έδειξε αμφίσημα το «χαρτί» των εκλογών: «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης», είπε, για να συμπληρώσει όμως ότι «οι εκλογές δεν είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή»…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >