Ακόμα και δεκαετίες μετά, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνου σε εφηβική ηλικία, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν φοιτήσει σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, να είναι παντρεμένοι ή να ζουν ανεξάρτητοι. Αν και οι επιπτώσεις του παιδιατρικού καρκίνου έχουν μελετηθεί σε βάθος, λιγότερα πράγματα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις της αντικαρκινικής θεραπείας στους εφήβους.

Ads

Οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου έχουν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, όπως επίσης και λειτουργικά θέματα μνήμης, συγκριτικά με τα αδέρφια τους που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Η δρ Pinki Prasad ειδική Παιδιατρικού Καρκίνου του Ιατρικού Κέντρου της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 2.589 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, μεταξύ 11 και 21 ετών.

Το δείγμα προερχόταν από τη μελέτη Childhood Cancer Survivor Study που εστιάζει σε άτομα τα οποία είχαν διαγνωστεί με καρκίνο το διάστημα 1970-1986, καθώς και μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από τα αδέρφια των επιβιωσάντων ασθενών.

Ads

Τόσο οι ασθενείς όσο και τα αδέρφια τους ήταν άνω των 30 ετών όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις για την επαγγελματική τους κατάσταση, το μορφωτικό επίπεδο και την οικογενειακή τους κατάσταση. Επίσης, αυτό-αξιολόγησαν την συναισθηματική τους κατάσταση και τη γνωστική τους λειτουργία, περιλαμβανομένης της οργανωτικότητας, της μνήμης και της διεκπεραίωσης δραστηριοτήτων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συγκριτικά με τα αδέρφια τους, οι επιβιώσαντες εφηβικού καρκίνου ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι πλήρως απασχολούμενοι, να είναι παντρεμένοι ή να ζουν ανεξάρτητα.

Επίσης, αυτά τα κοινωνικά αποτελέσματα σχετίζονταν με τα νευρογνωστικά συμπτώματα των ασθενών. Για παράδειγμα, όσοι είχαν προβλήματα στη διεκπεραίωση καθηκόντων είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να είναι άνεργοι.

Οι επιβιώσαντες καρκίνου είχαν επίσης 50% περισσότερες πιθανότητες από τα αδέρφια τους να αναφέρουν κατάθλιψη και διπλάσιες να αναφέρουν άγχος. Επιπροσθέτως, βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους ως έχοντες περισσότερα προβλήματα στη διαχείριση των συναισθημάτων τους, καθώς και με τη μνήμη τους.

«Η διάγνωση καρκίνου στην εφηβεία ενδεχομένως να διαταράσσει την αναπτυξιακή διαδικασία που είναι απαραίτητη για την ενηλικίωση. Δε θα πρέπει δε να ξεχνάμε ότι η βιολογία του εφηβικού καρκίνου απαιτεί πιο επιθετικές θεραπευτικές επιλογές. Η ίδια η αντικαρκινική θεραπεία παρεμβαίνει στην εφηβεία, στις κοινωνικές σχέσεις, τη συμμετοχή σε δραστηριότητες και στην ανάπτυξη της αυτονομίας από το οικογενειακό περιβάλλον» εξηγεί η δρ Pinki Prasad.