Έχοντας πάρει το ισχνό πράσινο φως των 251 «ναι», η ελληνική πρόταση αν τελικά καταλήξει σε συμφωνία, θα πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

Ads

Η γερμανική Βουλή θα χρειαστεί να ψηφίσει δύο φορές, την πρώτη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη δεύτερη για το τελικό «ναι» στο όποιο πακέτο, με το αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλεφθεί καθώς είναι η χώρα που έχει τορπιλίσει τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία θα κληθεί να περάσει και από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση,  με τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ αλλά και τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να έχουν πρωτοστατήσει τις τελευταίες μέρες για την εξεύρεση λύσης.

Η Λετονία επίσης θα ψηφίσει με την πολιτική ηγεσία της χώρας να έχει διαμηνύσει ότι «θα είναι δύσκολο να πείσει τους βουλευτές».

Ads

Στην Φινλανδία και στη Σλοβακία η συμφωνία θα περάσει αρχικά από ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή -εάν καταγραφεί σημαντική αντίσταση στην τελική πρόταση, η απόφαση θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια.

Στη Σλοβενία, η συμφωνία δεν θα χρειαστεί να ψηφιστεί εάν η συμβολή της στο όποιο πακέτο δεν ξεπερνά τα κεφάλαια που έχει ήδη δεσμεύσει για τον ESM, όμως θα έπρεπε να ψηφίσει εάν τεθεί θέμα απομείωσης του χρέους. Το δεύτερο ισχύει και για την Μάλτα.

Απαραίτητη είναι η ψηφοφορία στη Βουλή της Αυστρίας και της Εσθονίας.

Η Ιρλανδία θα παραπέμψει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στη Βουλή μόνο εάν το θεωρήσει απαραίτητο η κυβέρνηση.

Στην Ολλανδία, η Βουλή θα αποφασίσει η ίδια εάν θα ψηφίσει ή όχι.

Δεν χρειάζεται ψηφοφορία στα Κοινοβούλια του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.